Forfatter: Redaktionen
Dato:
Læsetid: 10 min.

Din guide til populære oplevelser i Bremen

Bremen er nærmest den ultimative feriedestination i Tyskland! Ud over gode shoppingmuligheder og et herligt julemarked venter en række unikke seværdigheder i Bremen, kun tre timer fra Puttgarden.

”Hvad skal man se i Bremen? Hvad er Bremen kendt for?” – jamen, det rigtige spørgsmål at stille er: Hvad synes du er interessant? For af seværdigheder i Bremen er der lidt af det hele. Kunst og kultur, historie og hygge, bindingsværk og bunkere, flora og fauna, videnskab og vintage… Så hvad skulle det være?

Mange seværdigheder i Bremen ligger i det hyggelige centrum, og den korte afstand til de vidt forskellige muligheder gør byen til det perfekte mål på bilferien for både store og små.

Her giver vi dig overblik over 10 af Bremens seværdigheder, som du ikke finder helt lige så fede andre steder. Læs med og få blandt andet svaret på, hvor du kan komme ind i maven på en hval.

Bremer Rathaus og Bremen Ratskeller

Smagfuld verdensarv

Rathaus

Vi starter på byens markedsplads, Am Markt. Her bliver du hele vejen rundt mødt af elegante facader med sirlig udsmykning fra dengang, tiptiptiptiptiptiptipoldefar var dreng. Stopper du foran den smukkeste af dem alle, er det Bremens rådhus, du kigger på.

Rådhusets dramatiske renæssancestil gør det til Tysklands måske mest fascinerende af slagsen. Gotiske spir. Prægtige buer. Overdådige krummelurer. Der er god grund til, at bygningen befinder sig på UNESCOs verdensarvsliste.

Sørg for at suge alle detaljerne til dig, og kig så indenfor, hvor du nemt bliver i tvivl om, hvordan du pludselig er havnet på et slot. Jep, så flot er der. Men hurtigt bliver din forvirring udskiftet med lykke, hvis du er glad for vin.

Under rådhuset ligger nemlig Ratskeller, en restaurant med hele 5.000 kvadratmeter vinkælder. Her er det muligt at få en guidet rundtur, inklusive smagsprøver. Og du kan finde flasker, som er flere århundreder gamle. Slå dén, lokale supermarked!

Am Markt 21, 28195 Bremen

Stadsmusikanterne fra Bremen

Bremens Eiffeltårn

Stadsmusikanter

På torvet tårner også endnu en indehaver af verdensarvstitlen. Over fem meter høj og mere end 600 år gammel skuer statuen af byens beskytter Roland ud over pladsen. Men faktisk er det en anden skulptur ved rådhuset, Bremen er mest kendt for.

Titlen på skulpturen, Stadsmusikanterne fra Bremen eller Die Bremer Stadtmusikanten, kender du måske fra eventyret med samme navn af Brødrene Grimm. Æslet, hunden, katten og hanen af bronze er i dag blev byens vartegn, og får du ikke et billede med dem, når du er i Bremen, svarer det til at tage til Paris uden at fotografere Eiffeltårnet.

Historien lyder, at de fire dyr flygter hjemmefra i håbet om et bedre liv. Går du også med tanker om noget, du ønsker dig? Så husk at røre ved æslets ben. Det bringer held ifølge legenden (og lang ventetid ifølge de horder af turister, der tålmodigt må stå i kø for at komme til).

Schoppensteel 1, 28195 Bremen

St. Petri Dom

Særsyn over og under jorden

St. Petri Dom

Gad du godt se ægte mumier, men gider ikke tøffe hele vejen til Egypten? Så er du heldig. Balsamerede kroppe er nemlig også én af de seværdigheder, Bremen kan diske op med. Under kirken St. Petri Dom kan du besøge en krypt med otte af slagsen, og de er alle virkelig velbevarede.

Er du mere til velbevarede bygningsværker, smutter du bare op igen og kigger dig omkring inde i St. Petri Dom. Den cirka 800 år gamle kirkes hvælvinger er et særligt syn. Og vil du se noget, der næsten er endnu mere imponerende, er det bare om at finde spiraltrappen i det ene tårn.

Den fører dig nemlig helt op til toppen, hvor du 265 trin senere kan skue ud over markedspladsen og alle tagene i Altstadt, den gamle del af Bremen. Drejer du nakken nok, kan du også lige spotte næste sted på listen over seværdigheder: Den særprægede gade Böttcherstraße.

Sandstraße 10-12, 28195 Bremen

Böttcherstraße

En gade forklædt som kunstgalleri

Böttcherstraße

Før du forlader området med markedspladsen, skal du spankulere ned ad denne smalle smøge med det fascinerende udseende. Gaden er ikke særlig lang, men når du beundrer al dens unikke arkitektur, kan den godt tage sin tid at komme igennem.

Historien om stedet er i sig selv speciel. For omkring 100 år siden lykkedes det lidt efter lidt den rige kaffehandler Ludwig Roselius at købe alle bygningerne på Böttcherstraße. Det benyttede han til at skabe et galleri på de røde mure fyldt med skulpturer og andet kunst, og de spændende værker står stadig den dag i dag.

Mest ikonisk her er nok Haus des Glockenspiels. Planlæger du dit besøg rigtigt, vil du opleve det fine klokkespil fortrylle dig med sin kønne melodi. Og mens musikken fylder dine ører, kan du observere den række af berømte personer, der samtidig dukker frem fra væggen – du ved, bare hvis nu der ikke skulle være nok for dine øjne at flakke mellem i forvejen.

Böttcherstraße, 28195 Bremen

Schnoor

Billedskønt bindingsværk

Schnoor

Du har set vild arkitektur. Du har set historiske statuer. Du har set uerstattelig verdensarv. Nu vil du bare gerne have lidt hygge-seværdigheder og nogle pæne farver ind i dit fotoalbum fra Bremen. Hvor vender du kameraet hen? Mod kvarteret Schnoor.

Byens ældste område, der oser af charme.

Engang var brostensgaderne hjem for Bremens fiskere. I dag byder de mange tætliggende bindingsværkshuse på brugskunst, caféer og søde sager. Lad dig opsluge af den afslappede atmosfære i de små, snirklede stræder – og fang et idyllisk øjeblik til dine følgere på Instagram.

Schnoor, 28195 Bremen

U-Boot-Bunker Valentin

Et kig bag krigens massive mure

U Boot Bunker Valentin

De fleste af byens seværdigheder ligger som sagt i gåafstand fra hinanden, men der er også et par oplevelser i Bremen, hvor det er godt, at du har bil med på miniferien. For eksempel når du skal besøge ubådsmuseet 45 minutter fra centrum (og det skal du!).

På U-Boot-Bunker Valentin træder du ind i et bunkerkompleks fra 2. Verdenskrig. Her kan du høre om, hvordan der blev bygget ubåde under krigen på lige præcis de her kvadratmeter, og hvor vigtig en rolle ubådene spillede for Tyskland.

Det gigantiske museum, Bremen her kan prale af, er så stort, at det er delt op i to. Den ene sektion er et informativt museum i traditionel forstand, hvor du bliver guidet gennem stedets historie. Resten af bygningen er holdt urørt, som den så ud bag de 4,5 meter tykke mure, dengang krigen sluttede.

Rekumer Siel, 28777 Bremen

Bürgerpark

Stor park, små glæder

Bürgerpark

Fra grå beton til grøn natur: Tilbage i byen kan du spadsere gennem alsidige Bürgerpark. Den er Tysklands største park finansieret af private velgørere, og de lokale tager herind både for at komme ned i gear og op i humør.

Der er lidt af hvert at se og tage sig til på de over 200 hektarer (som er cirka 280 fodboldbaner!). Brede alléer og snoede stier? Tjek. Vilde blomster og formklippede buske? Tjek. Blanke søer og himmelhøje træer? Tjek. Legepladser og minigolf? Tjek. Og så er der ikke mindst en masse dyr.

En zoo kvalificerer det sig nok ikke helt som, men i parkens område Tiergehege kan du møde påfugle, ænder, bjerggeder, hjorte, alpakaer, æsler og andre firbenede eller fjerklædte venner. Glæd dig især til at se marsvinene og deres nuttede miniature-patriciervillaer, som vil få selv den mindst dyreinteresserede person til at løfte øjenbrynene og mundvigene.

Bürgerpark, 28209 Bremen

Rhododendronpark Bremen

En eksplosion af farver

Rhododendronpark i Bremen

Vil du have endnu mere planteliv og romantisk stemning ind i din weekendtur, er Rhododendronpark Bremen ikke til at komme udenom. Den er nærmest heller ikke til at komme igennem. For ud over rhododendroner består parkens botaniske have af over 6.000 forskellige arter, så du skal afsætte god tid, hvis du vil se dem alle.

Maj er den bedste måned at komme i. Her står alle planter i fuldt flor, så der får du den fulde fornøjelse ud af besøget. Men lige meget hvornår du er her, vil du finde farverige landskaber at slentre igennem.

Og bliver vejret pludselig dårligt, kan du søge ly i parkens kæmpe drivhus med navnet botanika. Er du til japanske haver og eksotisk sceneri, vil det nok være dit favoritsted i parken. Savner du en mere informativ vinkel på tingene, står parkens Discovery Centre klar med sjove oplevelser og interaktive udstillinger.

Deliusweg 40, 28359 Bremen

Universum Bremen

Alt det, du ikke vidste, du ville vide

Universum Bremen

Apropos dyr og natur kan du også se en hval i Bremen. Okay, ikke en rigtig én. Men Universum Bremen bliver omtalt som hvalen – og muslingen, pistacienødden og sikkert meget andet. Bygningens sære udformning minder nemlig om alt andet end det videnskabsmuseum, det faktisk er.

I ”hvalens” indre er der over 300 udstillinger om teknologi, mennesker og natur, som du kan udforske med alle dine sanser. Bliv opslugt af temaet om verdens sprog, og få et sug i maven, når du ser vulkanudbruddet foran dig eller mærker et jordskælv. Lær noget, du ikke vidste om vores mange ansigtsudtryk, og få f***fingerens lange historie.

Universum Bremen er simpelthen det sejeste sted at tage børnene med hen. Når billetten er betalt, kan du bare lade dem gå amok, og de kan i princippet underholde sig selv i flere timer. Meeeeen det kan godt være, du alligevel skal holde dem lidt i hånden, når I træder ind i det komplet mørklagte rum.

Wiener Straße 1a, 28359 Bremen

Schuppen Eins

En femstjernet, firhjulet oplevelse

Schuppen Eins

Der er ét sidste stop på turen over seværdigheder, vi ikke kan ræse forbi.

Dyt-båt! Overvejer du en lækker ny – eller rettere gammel – øse til næste gang, familien skal cruise rundt på Autobahn? Der er fuldt drøn på inspirationen hos Schuppen Eins, enhver bilentusiasts oliesmurte drøm.

Veteranbiler, klassiske sportsvogne, luksusflydere og retromotorcykler står tæt pakket i den benzinduftende hal og får det til at krible ukontrollabelt i speederfoden. Yes, du rører bare ved læderet og kigger ned i motoren, og du må godt få en prøvetur. De mange restaurerede modeller er nemlig til salg (men nok ikke billige).

At nyde synet er heldigvis gratis. Vi ville nu gladeligt fylde en sjat i pengetanken. For selvom Schuppen Eins næppe er blandt de mest berømte seværdigheder i Bremen, må stedet siges at være ét af de absolut fedeste for vintage-connaisseuren.

Konsul-Smidt-Straße 26, 28217 Bremen