Forfatter: Redaktionen
Dato:
Læsetid: 5 min.

Besøg nogle af Tysklands skønneste byer

Trænger I bare til at komme lidt væk fra hverdagen, er det let at pakke bilen og sætte kursen mod nye eventyr i Tyskland – måske et, der ikke står skrevet i guidebøgerne? Syd for grænsen venter en verden af oplevelser, der er tættere på, end I tror. 

Vi har samlet flere spændende steder, oplagt til en ferie i Tyskland, der ligger under få timer fra færgen – og alle stederne byder på skøn feriestemning, spændende specialiteter og masser af afslapning. Så spænd sikkerhedsbæltet, og glæd jer til en tur fyldt med overraskelser og fri for den store planlægning.

Ren afslapning i Rostock

Hyggelig havnestemning

Rostock havn

Efter en kort færgetur fra Gedser til Rostock kan I glæde jer over straks at ramme Rostock, som byder på et hav af spisesteder, shoppesteder og seværdigheder. Parkér bilen ved Neuer Markt, hvor Rådhuset ligger, og gå en tur i de små gader, der både byder på iskolde fadøl, tyske specialiteter og internationale lækkerier.  

På jeres ferie i Tyskland må I ikke snyde jer selv for Stadthafen, hvor I finder hyggelig havnestemning i skønne omgivelser. Her er der ikke længere så mange søfolk at finde, til gengæld er der stadig liv og glade dage.

Vil I lidt videre, ligger Warnemünde bare en kort køretur derfra, og her i badebyen finder I alt fra sandstrande og kursteder til cool caféer og restauranter. De gamle, farvestrålende fiskerhuse er flotte selv uden filter, og selvom I er tæt på Danmark, er der en særlig følelse af at være langt væk fra hverdagen.

Brugernes billeder på Instagram #rostock

Slotsbyen Schwerin

Majestætiske omgivelser

Schwerin slot

Schwerin ligger bare et stenkast fra Rostock, og i denne lille skønne by gemmer sig blandt andet Schloss Schwerin, som er et slot i billedskønne omgivelser. Slottet er nemlig omgivet af søer og skov, og hele herligheden byder dig eventyrligt velkommen på vejen. 

Selve byen byder også på små søer blandt de hyggelige huse, og her er god plads til at geare ned fra den travle hverdag. I må ikke snyde jer selv for en slentretur i Schelfstadt, som er den gamle bydel, der byder på små skæve bindingsværkshuse og smalle hyggelige gader. Hold øje med Schelfkirken, som er et imponerende bygningsværk i barokstil. På torvet midt i byen er et godt sted at holde pause med en god kop kaffe, mens I kigger på forbigående. Tæt ved torvet ligger også Schlachtermarkt, som er et slagtertorv, hvor de lokale sælger friske råvarer alle hverdage. 

Brugernes billeder på Instagram #Schwerin

Lækkerier i Lübeck

Spis masser af tyske delikatesser

Marcipanlækkerier i Lübeck

Tæt på både Schwerin og Rostock ligger Lübeck og gemmer på gode indkøb og skøn feriestemning. Det er nemlig ikke kun det kendte julemarked, der lokker folk langvejsfra til Lübeck. Her er den dejlige, gamle bydel bestemt et besøg værd, og der er masser af muligheder for at gøre gode kup hele året – udvalget er nemlig stort, og priserne langt lavere end de danske. De bedste steder at handle ligger langs Lübecks gågader ved centrum og er blandt andet stormagasinerne Karstadt, TK Maxx, Peek & Cloppenburg og arkaden ved König Passage.

Start langs de snoede gader, og læg vejen forbi Rådhuspladsen, hvor I kan være heldige at ramme torvedag med boder, der bugner med lokale lækkerier, som f.eks. delikatessepølser. Er I mere til den søde side, vil I elske marcipanen fra byen, hvor man typisk kun brugte mandler og intet sukker. Nu er kravet, at mindst 70% skal være mandler, mens de sidste 30% kan være sukker. 

Sæt ikke næsen op efter gastronomi på et højt niveau, men glæd jer til at smage nye udgaver af kendte klassikere som blandt andet Wienerschnitzel og skipper labskov. Hertil skal der selvfølgelig god, tysk fadøl – og husk det tager tid, at skænke den med rigtig godt skum. 

Fra Lübeck kan I let hoppe på færgen hjem fra Puttgarden til Rødby, men I kan også køre tilbage i tiden og tage afstikker lidt længere sydpå – her finder I nemlig UNESCO-byen, Goslar, der giver jer et unikt indblik i middelalderen. Et stop der er værd at tage med på jeres ferie i Tyskland.

Brugernes billeder på Instagram #lübeck

Tilbage i tiden til Goslar

Middelalderen kalder

Gade i Goslar

Er I vilde med Verdenskulturarv, vil I elske den skønne middelalderby, Goslar. Lige nord for Harzen ligger den UNESCO-listede by, der er omgivet af fantastisk natur med bjergenge, granskove og badesøer. Her er I omgivet af høje tårne fra de utallige kirker, farverige bindingsværkshuse og brolagte gader, der tilsammen danner de perfekte rammer for en tur tilbage i tiden.

Start med at besøge nogle af byens kirker og museer, for at få indblik i historien – og ta’ plads på torvet for at komme tilbage til nutiden med den livlige stemning og selvfølgelig de smarte butikker omkring. Hver dag er der mulighed for at deltage i bybesigtigelser, hvor I kan komme med indenfor i kirker, historiske hospitaler og museer.

Harzen er generelt et skatkammer af mineraler og metaller, og Goslar er kendt for sin minedrift, som også er en del af UNESCO verdenskulturarv. Den gamle mine ved Rammelsberg, som er både er den største og den ældste, er i dag et museum, og her kan I få et spændende indblik i historien bag driften. Et lille bjergtog tager jer med helt ind til minen, hvor børn får lov at lege minearbejdere, men de voksne hører historien om, hvordan arbejderne med livet som indsats hamrede sig vej ind i bjerget og senere kom frem til de til moderne sprængningsmetoder.

Brugernes billeder på Instagram #goslar

Den gemte skat i Harburg

Michael Jacksons drømmeslot

Skov i Tyskland i tåget vejr

Den lille by Harburg rummer en stor skat: Schloss Harburg. Slottet, der ligger trygt og godt ved floden Wörnitz kan dateres tilbage til 1200-tallet og har aldrig været beskadiget under krige – derfor står det som et af Tysklands mest velbevarede slotte.

Dets skønhed gjorde så stort indtryk på popkongen, Michael Jackson, at han kaldte det ”slottet i mine drømme” og forgæves forsøgte at købe det. Mon ikke også slottet vil gøre indtryk på jer? Der er i hvert fald middelalderarkitektur, riddersal, borgmur og fængselstårne for alle pengene ved Harburg. Et anbefalet stop på jeres roadtrip i Tyskland.

Frikvarter i Freiburg

Sydlandsk stemning

Freiburg

I det sydlige Tyskland ligger Freiburg – et stenkast fra Frankrig og Schweiz. Og det kan mærkes. Der er nemlig flere solskinstimer i Freiburg end noget andet sted i Tyskland. Læg dertil en skøn sydlandsk stemning og en afslappet livsstil.

Ingen tvivl om, at Freiburg er et frikvarter værd… Et af de lange! For byen, som er bilfri, skal opleves i slowmotion til fods: Start med at parkere bilen ved banegården og nyd så de små bække, der risler langs de brostensbelagte stræder, som alle fører til Münsterplatz med et livligt marked og en imponerende domkirke. 153 trin, og I er oppe i kirketårnet med udsigt over hele byen.

Sulten? Prøv Markthalle, hvor 25 boder byder på mad fra hele verden – men husk at øllen skal være en kold Freiburger, som passer til det hele.

Rislende vand i Bodensee

Lige så skøn som Gardasøen, bare tættere på

Bodensee

Den er en af Europas største søer. Alligevel bliver den ofte overset og overskygget af sine rivaler syd for Alperne. Vi taler om Bodensee, som ligger i grænselandet mellem Schweiz, Østrig og Tyskland.

Med skønne strande, vandaktiviteter, storslået natur og masser af gamle borge og historiske landsbyer kan den sydtyske sø i den grad måle sig med både Gardasøen og Comosøen. Den ligger bare tættere på Danmark, og både hoteller og mad er billigere end i Norditalien, et stop I må tage på jeres roadtrip i Tyskland.

Et must-see på jeres miniferie i Nordtyskland er den frodige og smukke blomster-ø, Mainau, i den nordlige del af Bodensee. Her møder I et klima, der nærmest er subtropisk med eksotiske og sjældne træer fra hele verden, orkideer, tulipaner og rododendron i alle regnbuens farver – og 20.000 roser, der dufter af magi. Scenen for en romantisk tur er sat – tag hinanden i hånden og kom afsted.