Forfatter: Redaktionen
Dato:
Læsetid: 5 min.

Kom helt tæt på Berlinmuren

I øst kaldte de Berlinmuren for den antifascistiske beskyttelsesvold, og i vest gik den under navnet skammens mur. Muren faldt den 9. november 1989, og det blev set som et symbol på afslutningen af den kolde krig. Elever bliver undervist om denne store begivenhed i skolen, mens andre tydeligt kan huske, præcis hvor de befandt sig, da de hørte nyheden. Billeder i fjernsynet gik verden rundt af østberlinere, der euforisk hjalp hinanden op på muren og strømmede gennem grænseovergangene.

Før Berlinmuren faldt, splittede den Øst- og Vestberlin i 28 lange år. Østtyske arbejdere begyndte allerede den 13. august 1961 at afspærre grænsen med pigtråd og betonklodser, hvorefter man opførte en betonmur. Muren på over 45 km skulle holde østtyskerne inde i det det kommunistiske styre, DDR. For vestberlinerne var muren overmalet med farverig graffiti, men for østberlinerne kom de fleste slet ikke tæt på. Der var nemlig også opført en bagmur, Hinterlandmauer, som lå 50 til 100 meter længere inde i Østberlin.

I dag kan du stadig finde markeringer af, hvor grænsen engang gik. Der er reelt set ikke meget tilbage af Berlinmuren, derfor er det godt at vide, hvor man skal tage hen i Berlin for at finde de mest velbevarede rester af muren.

Berlinmuren er en af de største seværdigheder i Berlin, og vi giver dig her et overblik over de bedste steder at rejse til for at se muren og mærke dens historie.

East Side Gallery kunstudstilling

Fotoværdige dekorationer af muren

East Side Gallery

En del af murstykket, der er tilbage, hedder ”East Side Gallery”. Det er en udendørs kunstudstilling, hvor kunstnere fra hele verden har udsmykket muren ved at portrættere de politiske stridigheder under den kolde krig og den aktuelle situation. East Side Gallery er den mest imponerende del af Berlinmuren, og på din slentretur kan du være sikker på at tage nogle flotte billeder.

Navnet på et af værkerne er ”BerlYn”, som er malet af en kendt børnebogsillustrator, Gerhard Lahr. Billedet illustrerer en form for fri strækning hele vejen fra Tokyo til New York City. Begge byernes navne indeholder bogstavet y, som også har udskiftet i’et i ”Berlin”. På den måde kan y’ets splittelse foroven også symbolisere bruddet på muren.

Et af de mest kendte værker forestiller to mænd, der kysser hinanden på munden ved en socialistisk hilsen. Mændene på billedet var Sovjetunionens generalsekretær Leonid Brejnev og Erich Honecker, som var generalsekretær i de regerende parti, Det Socialistiske Enhedsparti. Værket er baseret på et fotografi taget under fejringen af 30-årsjubilæet for republikken i Østberlin, hvor Sovjetunionen og Østberlin havde et militært samarbejde. Billedet af ”broderkysset” har i dag frembragt romantiske konnotationer og symboliserer dermed Berlins mangfoldighed og inklusion.

Find East Side Gallery på Mühlenstraße 3-100, 10243 Berlin

 

Mindesmærket for Berlinmuren

Fornem den stærkt bevogtede grænse

Berlin wall memorial

Et godt sted at betragte murresterne er ved mindesmærket for Berlinmuren lige nord for centrum. På denne plads ser du et stykke af Berlinmuren og fornemmer ingenmandslandet mellem bagmuren og selve Berlinmuren. Du får en endnu bedre udsigt over muren, hvis du tager op i et af kontroltårnene på stedet.

Ved monumentet mindes dem, der mistede livet under forsøg på at flygte. På Bernauer Straße forsøgte flere blandt andet at hoppe ud fra vinduerne og ned på gaden i vest, og mindst ti personer døde i forsøget. Senere blev husene ved Bernauer Straße revet ned for at spærre helt af og at forhindre disse flugtforsøg. Over for mindesmærket ligger et dokumentationscenter med en gratis udstilling af billeder med østberlinere, der ikke overlevede deres flugtforsøg. Det er en rørende udstilling, der sætter gang i tankerne.

Besøg mindesmærket for Berlinmuren på Bernauer Straße 111, 13355

Terrorens Topografi

Få indblik i nazisternes forbrydelser

Topography of Terror

Berlinmuren strækker sig stadig omkring 200 meter langs Niederkirchenerstraße. Bag denne mur var hovedkvarteret for blandt andet den tyske efterretningstjeneste, sikkerhedspolitiet og det hemmelige politi, Gestapo. Gestapo var et grusomt instrument, som blev brugt til terror og nedkæmpelse af alle, der gik imod Nazi-Tyskland. For at finde frem til disse modstandsbevægelser, lyttede Gestapo med på telefonlinjerne og anbragte spioner eller ”stikkere” rundt om i samfundet. I Gestapos kælder blev de politiske fanger tortureret og dræbt.

I dag ligger museet ”Topographie des Terrors” bag muren. Ved museets udstilling hører du om de institutioner og forbrydelser, der blev organiseret på stedet. De mange tab som resultat af nazisternes forfærdelige eksperimenter mellem 1933 og 1945 mindes på museet med billeder og udstillinger af originale dokumenter.

Besøg Terrorens Topografi på Niederkirchenerstraße 8, 10963 Berlin

Grænseovergangen ved Checkpoint Charlie

Stedet for mange flugtforsøg

Checkpoint Charlie

Den skarpt bevogtede opdeling af øst og vest betød, at familier, venner og kollegaer blev adskilt. Det forhindrede dog ikke folk i at forsøge at flygte over muren. Den mest kendte grænseovergang var Checkpoint Charlie.

Før man byggede muren, var Checkpoint Charlie en grænseovergang mellem den sovjetiske og den amerikanske sektor, som var styret af det amerikanske militær. Det er her, det berømte skilt med teksten: ”You are leaving the American sector”, er fra. Ved overgangen måtte helt almindelige tyskere dog ikke forlade Østberlin.

Her er i dag et museum, som er et must, når du besøger Berlin. På museet kan du høre mere om den grufulde historie om muren og de mange flugtforsøg. I 1963 flygtede en østriger med hans forlovede og hendes mor i baggagerummet ved at drøne gennem Checkpoint Charlie med en bil, der var så lav, at den forhåbentligt kunne snige sig under grænsebommen. Da bilen nærmede sig de østtyske vagter, sænkede østrigeren ikke farten, i stedet speede han op. Det resulterede i, at de undgik vagterne og slap uskadt fri.

Museet udstiller også forskellige genstande, der blev brug til at flygte med. Der blev blandt andet brugt fiskeliner til at glide over muren samt brændere og lagener til en varmluftsballon.

Besøg Checkpoint Charlie på Friedrichstraße 43-45, 10117 Berlin