Mauerfall 9. november 1989

I øst kaldte de Berlinmuren for den antifascistiske beskyttelsesmur, og i vest gik den under navnet skammens mur. Muren faldt den  9. november 1989, og folk strømmede ind i den frie verden. 

I 2019 fejrede Berlin 30-års jubilæet med historiske events, udstillinger og andre festligheder over hele byen ugen op til. Det foregik på syv historiske steder i byen: 

  • Alexanderplatz
  • Gethsemanekirche
  • Brandenburger Tor
  • Schlossplatz, Kurfürstendamm
  • East-Side-Gallery
  • Stasi-Zentrale i Lichtenberg

Ved alle lokationer kunne man se tiden omkring Berlinmurens fald folde sig ud som forskellige lysprojektioner, hvor historien vækkes til live på facaderne. Ved Stasis hovedkvarter, Stasi-Zentrale, kunne du fx se folkets krav om afskaffelse af det hemmelige politi på facaden.  

Få overblik over, hvordan Berlin fejrede den utrolige november-dag, hvor Berlinmuren faldt.

Am Telefon sagt man nix

Stasi-Zentrale i Lichtenberg

Det var ikke helt ufarligt at gribe røret i DDR, og til 30-års jubilæet fik man fornemmelsen af, hvordan det var at blive overvåget af det hemmelige politi, Stasi.

Foran det gamle hovedkvarter, Stasi-Zentrale i Lichtenberg, blev opført originale telefonsamtaler, der blev aflyttet af Stasi. Den interaktive installation blev udført af kunstnergruppen ÜB3R, der via samtalerne bragte en med tilbage til livet i DDR og alt det, man ikke måtte tale om.

 

Hvad der er, og hvad der var

Kreuzberg og Friedrichshain

Over hele Berlin har man altid kunne finde mange markeringer af, hvor muren engang gik. Men for at fejre 30-året blev grænselinjen markeret ganske særligt og på smukkeste vis i floden Spree.  

Kunstneren Rainer W. Gottemeier installerede en 150 meter lang lysinstallation, der markerede grænsen mellem det forrige Vestberlins Kreuzberg-distrikt og Friedrichshain i det tidligere Østberlin.

50 lysende bøjer og 140 blinkende lamper genskabte grænsen i flodvandet, og lod symbolsk lyset bryde den engang så uigennemtrængelige mur.

Skelsættende demonstration vakt til live

Alexanderplatz

Det første hammerslag mod muren skete allerede den 4. november 1989 på Alexanderplatz. Her gik mellem en halv og en hel million østtyskere på gaden i protest mod regeringen. Det var den første demonstration organiseret af private borgere i DDR og også den største.

30 år efter Berlinmurens fald blev demonstrationen vakt til live på Alexanderplatz af teaterkollektivet PKRK, PanzkreuzerRotkäppchen. Stykket hed Theater der Revolution, og blev opført af 60 kvinder og en punker med musik, skuespil og dans.

Koncert på kæmpe musikscene

Koncert Brandenburger Tor

På selve 30-årsdagen for Berlinmurens fald, den 9. november, blev jubilæet fejret med en enorm koncert ved Brandenburger Tor - endnu større end den, der holdes hver nytårsaften.

På scenen slog Die Staatskapelle tonerne an og åbnede showet, der bød på musikalske indslag fra både nutidige kunstnere og kunstnere, hvis musik spillede en stor rolle, da muren faldt. Det hele kulminerede med en samstemmig opførsel af samme sang på scener ved alle fejringens syv lokationer lige fra Gethsemanekirche til Stasi-Zentrale.