Forfatter: Redaktionen
Dato:
Læsetid: 5 min.

Hold en festlig nytårsaften i den tyske hovedstad

Nytår i Berlin er lige så storslået og festlig, som du forventer. 

Årets 364 andre dage byder byen velkommen med sine brudstykker af verdenshistorien, gourmetrestauranter, döner-kebab, shopping, spa og alt det ind imellem. Nytårsaften går Berlin skridtet videre og inviterer til folkefest og masser af fyrværkeri. 

Uanset, hvordan du ynder at markere årsskiftet, vil nytår i den tyske hovedstad være en uforglemmelig oplevelse. Læs her, hvad du kan lave i Berlin nytårsaften. 

Kilometerlang fest og koncert ved Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

På årets sidste dag tørner Berlins festkultur og historiske monumenter sammen og fremkalder en to kilometer lang folkefest og et spektakulært fyrværkerishow til Silvesterparty am Brandenburger Tor

Den historiske byport danner hvert år rammen for festlighederne, hvor der stilles scener op hele vejen ned af Strasse des 17. juni til Siegessäule. Langs vejen står madboder og forskellige scener med underholdning, DJ’s og livemusik af forskellige kunstnere. 

Hele 100.000 mennesker møder op for at fejre aftenen, mærke den glade stemning og se de mange raketter, der pryder himlen med glitrende farver ved midnat. 

Det er gratis at deltage, men indgangene lukker, når kapaciteten er fyldt op, så der ikke bliver for overfyldt. Kom derfor tidligt, helst før kl. 19:00 og tag dit varmeste tøj på. 

Der er er ingen parkeringspladser, så tag bussen eller s-bahn. 

De bedste steder at se fyrværkeri i Berlin

Fyrværkeri over Berlin

Foto: Christian Lue 

Du behøver ikke stå ved Brandenburger Tor for at se raketter. Det spektakulære show kan ses over det meste af byen, og her er nogle af de bedste spots.  

Moltkebrücke over Spree ligger i Mitte tæt på hovedbanegården. Fra midten af broen er en smuk udsigt til fyrværkeriet.  

Oberbaumbrücke forbinder Friedrichshain and Kreuzberg og er åben for fodgængere og s-bahn. Vælg den side af Berlin, du bedst kan lide og nyd den farverige nytårshimmel. 

Teuffelsberg er en 80 meter høj bakke ved Grunewald, som du nemt kommer til med bil eller offentlig transport. Fra bakken kan du se hele byen, hvilket også gør det til et populært sted at fejre nytår, hvor folk pakker snacks, drikkevarer og varme tæpper. 

Ahrensfelder Berge er det sidste stop i S7 og endnu et fantastisk sted, du kan se ud over hovedstaden. Bakken er endnu ikke opdaget af turister, så her kan du opleve fyrværkeriet sammen med de lokale.

Monumentenbrücke er mindre kendt end de andre broer, og derfor er den (måske) en smule mindre overfyldt end de andre udkigsposter. Her kan du se et fantastisk syn over Potsdamer Platz og tv-tårnet

 

Nyd udsigten fra en skylounge

Foretrækker du at fejre nytår indenfor? I en skybar kan du også se fyrværkeri uden risiko for kolde fødder.  

Ewerk Skylounge har en skybar og stor tagterrasse, hvor du 35 meter over jorden kan skue ud over tv-tårnet og Potsdamer Platz. Nytårsaften har de ofte en speciel menu og livemusik, så du kan fejre nytårsaften i god stemning. Det kræver dog du køber billet.

Ewerk Skylounge ligger i Mitte på Wilhelstrasse 43. 

PURO Sky Lounge er en af byens mest populære og hippe bar- og natklubber, hvor du også kan nyde en 360 graders udsigt over hovedstaden gennem de tykke glasvægge. PURO Sky Lounge er fordelt på tre etager, og det giver en særlig atmosfære at kunne bevæge sig fra et gyngende dansegulv til en roligere skybar.

Du finder baren ved Kurfürstendamm på Tauentzienstraße 9-11. 

Spis nytårsmiddag ude - men book bord i god tid

Berlin har utalige restauranter, der også byder på nytårsmiddage med særlige menuer, så her burde være noget, der falder i jeres smag. Her gælder det om at booke i god tid, så I er sikre på et ledigt bord. Gerne i slutningen af november, hvor restauranterne også plejer at have nytårsmenuen klar. 

Kombiner nytår i Berlin med et besøg i teateret

Palast Berlin

Foto: Nady El-Tounsy

Hvorfor ikke markere årets sidste dag med en tur i teatret, inden I går på gaden og fester videre? 

Friedrichstadt-Palast har verdens største teaterscene, hvor hele 100 artister kan optræde samtidig. Her er store og vilde shows og scenografi, der leder tankerne hen på Las Vegas. Kombiner forestillingen med middag i teaterets restaurant og bar ”La Diva”, der serverer klassiske og regionale retter. 

Men skal man ikke kunne tysk på et ret højt niveau?

Nej. Et af teaterets største successer i nyere tid er forestillingen The VIVID Grand Show, der fortæller historien om en androide, der søger efter sit sande jeg fortalt uden ord, men gennem bevægelser, koreografi, vilde kostumer og musik.  

Friedrichstadt-Palast – eller Palast Berlin, som det også kaldes – ligger i Mitte på Friedrichstraße 107. 

Nytår i Berlin med børn

Tager du hele familien med, er der også spændende oplevelser at hente for de mindste. Som barn er der længe til midnat og fyrværkeri, men på Zitadelle Spandau holder de nytårsaften fra kl. 15:00.

Her er der lege og underholdning, og de fyrer raketter af hele fire gange i løbet af aftenen. Første gang kl. 18:00 – her fejrer man nytår på samme tidspunkt som i Thailand. Herefter kl. 20:00, kl. 22:00 og selvfølgelig ved midnat. Det koster ca. 10 EUR for voksne og 5 EUR for børn op til 14 år.

Zitadelle Spandau ligger på Am Juliusturm 64. 

Dagen derpå

I Tyskland har butikkerne en strammere lukkelov end den danske. Alt er derfor lukket 1. januar, så husk at købe alle fornødenheder dagen før. 

Er der corona-restriktioner?

Berlin følger selvfølgelig corona-udviklingen tæt. 

Hold dig opdateret om indrejseregler hos Udenrigsministeriet og om restriktioner på berlin.de/corona.


Skrevet af Redaktionen 
Opdateret 15. oktober 2021