Berlins bedste pitstops

Berlin er en af Europas største byer, og det kan være svært at få overblik over alt det, der er at se.

Er det din første tur til Berlin, er der dog en række must-see-seværdigheder, som de fleste gerne vil se.

Her får du overblik over seværdighederne plus en lokal hemmelig attraktion, så du kan planlægge en spændende dag i Berlin.

Brandenburger Tor

Symbolet på Berlin

Brandenburger Tor

Når I er på weekendtur til Berlin, skal I gennem Brandenburger Tor. Udover at være et af de mest besøgte seværdigheder i Berlin, så har Porten i over 200 år været et vartegn for Berlin og Tyskland.

Først et symbol for Tysklands deling og siden frihedens symbol. Porten var en del af Berlins bymur og fungerede som toldsted for byens handlende.

På toppen finder du fredsgudinden i en enorm stridsvogn støbt i kobber. Den stride vogn flyver på tolv 15 meter høje søjler. Når du har fået ondt i nakken af at stirre op på den imponerende byport, der har overlevet lidt af hvert, kan du tage en velfortjent slapper på Starbucks lige over for og lade op til næste pitstop.

Dette er en af de seværdigheder i Berlin, som altid er åben. Derudover kræver det hverken ID eller særligt tøj at gå igennem. 

Find Brandenburger Tor på Pariser Platz, 10117 Berlin

Denkmal

Den forstenede skov

Denkmal

”Det er sket, og derfor kan det ikke ske igen”, skrev Primo Levi. Levi var en italiensk forfatter, kemiker og jøde, og sad under 2. verdenskrig i Monowitz, en underlejr til koncentrationslejren Auschwitz. 

Én af de mere betydningsfulde seværdigheder i Berlin er mindesmærket Denkmal, der ligner en betonskov, hvor du vil blive mindet om nazisternes systematiske drab af op mod 6 millioner jøder.

Det grå mindesmærke er plantet midt i byen blandt ambassader og ministerier for at markere, hvor vigtigt det er for det tyske folk og Tyskland.

Der er ingen dybere forklaring på monumentet, men de 2.711 betonsøjler er for mange et symbol på en kold og forstenet skov. Under den kolde jord finder du et museum, der beskriver Holocaust og udvalgte ofres livsforløb i ord og få billeder. Det er et yderst rørende besøg, der giver stof til eftertanke.

Mindesmærket er en af de mest populære seværdigheder i byen og er derfor meget besøgt, så vær forberedt på lidt køtid.   

Oplev Denkmal på Cora-Berliner-Straße 1, 10117 Berlin

Checkpoint Charlie

Kom tæt på den kolde krig

Checkpoint Charlie

Der er i dag ingen grænser for, hvor du kan krydse mellem det gamle Øst- og Vestberlin. Til gengæld er der historiske brudstykker tilbage ved Checkpoint Charlie, som var den mest kendte grænseovergang, da byen var delt i øst og vest fra 1945 til 1990.

Efter murens fald er den blevet et af de mere omtalte seværdigheder i Berlin samt et symbol på delingen mellem øst og vest under Den Kolde Krig. I dag kan du se en kopi af den barak, man skulle forbi, hvis man krydsede grænsen.

Lige ved siden af finder du Mauermuseum. Det rummer dokumentation fra de mange spektakulære flugtforsøg fra øst til vest og fortæller historien om muren. Gennem årene flygtede 5.075 fra øst til vest, men kun 4.067 overlevede. Drejer du ned af Zimmerstrasse, der går på tværs af Friedrichstrasse, kan du se historiske brudstykker af muren. Checkpoint Charlie og Mauermuseum er to seværdigheder i Berlin, der begge giver dig et stykke af Berlins grusomme historie.

Det er en spændende, men også meget overvældende oplevelse at checke ind hos Charlie. Men helt klart en must-see seværdighed på jeres weekendtur til Berlin.

Oplev Checkpoint Charlie på Friedrichstrasse 43-45, 10117 Berlin

Kaiser Wilhelm Memorial Church

En kirkelig affære

Kaiser Wilhelm Memorial Church

Når du køber ind på Kurfürstendamm, skal du gøre et særligt beauty-stop på vejen. Her finder du en Berlin seværdighed, som i folkemunde kaldes for Læbestiften & Pudderdåsen - nemlig Kaiser Wilhelm Memorial Church.

Da kirken blev bombet under 2. verdenskrig, fik kirketårnet én på tuden og minder nu om toppen af en læbestift. Man valgte dengang ikke at foretage nogle større kirurgiske indgreb, så kirken står fortsat med sine kosmetiske skader.

Til gengæld kan tårnet pudre næse i den nye kirke ved siden af, der fremstår i en stærk kontrast og alligevel velbalanceret til den gamle med dens blå glaspaneler, som dækker både kirkebygning og det 53 meter høje klokketårn med kapel.

Kirken har åbent hver dag, og der er gratis entre, så der er ingen undskyldning for ikke at lægge vejen forbi mindekirken, der på en og samme tid er et symbol på destruktion og nyskabelse, som krig fører med sig. 

Besøg kirken på følgende adresse: Breitscheidplatz, 10789 Berlin

Preussenpark

Thailand i Tyskland

Preussenpark

En af de seværdigheder i Berlin, der kendetegnes som en godt gemt perle er den lille park; Preussenpark. Selvom det bugner med lækre restauranter i Berlin, så vil her havne i madhimlen og bliver taget direkte til Thailand for bare 5 euro.

Gå ombord i nudelsuppen til du ikke kan få vejret, spis sticky rice du aldrig glemmer og få friske forårsruller, der giver dig lyst til at flytte østpå for evigt.

Når dine bukser er ved at revne, kan du flade ud i den hyggelige grønne park med en god bog eller en omgang kongespil med familien Thailand.

Husk at skrive denne Berlin seværdighed i kalenderen, da madmarkedet kun er åbent i weekenden fra klokken 12.00-18.00 og kun i godt vejr. Husk kontanter og din thailandske miniparlør. 

Besøg Preussenpark på Brandenburgische str. 10707 Berlin