Tips til en endnu bedre kør-selv-ferie

Inden længe suser I afsted til Tyskland, og så snart I rammer den legendariske Autobahn, melder det kollektive behov for tissepause sig. Så er det bare lynhurtigt ind på den første, bedste rasteplads. Eller hvad? I har jo ferie, så I kan lige så godt nyde både køreturen, og at I har frihed til at dreje af, lige hvor I har lyst.  

Både på turen videre fra Puttgarden ad A1 og fra Rostock ad A7 er der masser af muligheder for at skrue ekstra op for feriestemningen. Her har vi pakket 6 tips til både køretid og hviletid. Stræk fx benene på en lidt sjovere rasteplads langs Autobahn eller ta’ en slapper med en afstikker væk fra motorvejsræset. 

God tur på bilferie!

Fri hastighed, men ikke overalt

Bil med cykler bagpå på vej på bilferie

De fleste af os elsker, at der ikke er nogen fartbegrænsning på de tyske motorveje. Men det er værd at huske, at 130 km/t alligevel er maks. hastighed på en stor del af strækningen. Når det hvide skilt med de fem skrå, sorte streger dukker op (måske dit yndlingsskilt?) og varsler fri hastighed, så kan der speedes op. Men pas på, I ikke bliver fartblinde. 

Er I flere chauffører på bilferien, kan det være en god idé at aftale jeres egen hastighedsbegrænsning, når farten sættes fri. Det kan godt være en ubehagelig overraskelse at vågne fra en lur på forsædet og opdage, at din rejsemakker er en værre fartdjævel.  

Rasteplads eller Autohof?

Mor og to børn i bil

Rastplatz, Rasthof, Autohof eller Raststätte. Kært barn har mange navne, men det dækker også over, at de tilbyder noget vidt forskelligt. 

Rastplatz er den helt enkle med toilet og picnic-bord og nok mest velegnet til de akutte tissepauser eller et chaufførskifte på jeres bilferie. Skal der pauses igennem, så kør efter Rasthof, Autohof eller Raststätte, som er de større steder med restauranter, benzintanke, butikker og i nogle tilfælde overnatning og legeplads til børn og barnlige sjæle. 

Mange af stederne har deres egen hjemmeside eller Facebook-profil, så det er muligt at tjekke dem ud, inden man drejer af. Man kan jo altid udskyde pausen en smule, hvis næste stop ser lidt bedre ud.

En spektakulær pause

Dreng spiser is

Selvom kursen er sat og jeres bilferie er godt startet, kan det godt betale sig at plotte en specifik pausedestination ind på forhånd. Fx til en Autohof, der byder på lidt ekstra. 

Får i brug for at strække benene og slå øjnene ekstra meget op langs A7, så drej af ved Tysklands første og eneste Kunst-Raststätte, Illertal Ost. Det er altså ikke Louvre, men derimod en sjov og skæv restaurant med underholdende udsmykninger og indslag. Alene bygningens snegleformede tårne er et kunstværk i sig selv og et besøg værd. 

Langs A1 kan I også dreje af til en helt anderledes pausestund. Fx Raststätte Dammer Berge mellem afkørslerne Holdorf og Neuenkirche-Vörden, hvor restauranten er bygget som en bro henover motorvejen. I kan også besøge det hyggelige Raststätte Jägerheim, når I har passeret Bremen, og nyde et lækkert måltid i stuerne, der emmer af jagthytte. 

Tril en tur til Tecklenburg

Tecklenburg

Nyd, at I er i bil og har frihed til at dreje af mod oplevelser på vejen. Knap fire timers kørsel fra Puttgarden kan I dreje af A1 motorvejen og efter blot en kilometer befinde jer i charmerende Tecklenburg midt i den smukke, bakkede Teutoburgerskov.

Spis en god frokost i byens historiske centrum med udsigt til de grønne trætoppe, hvor alt ånder idyl langt væk fra rastepladserne. Ingen stress. I kan jo hurtigt flette tilbage ind på motorvejen, når I skal videre mod jeres slutdestination. 

Vindervin i Sommerhausen

Børn løber på vinmark i Sommerhausen

Går turen forbi det nordlige Bayern ad A7 eller A3, kan vi anbefale et stop i Sommerhausen – et lille paradis for alle vinelskere. Den lille middelalderby med kun 2000 indbyggere ligger omgivet af vingårde og er kendt for sine Frankenvine. Sommerhausen ligger 6,5 time fra Puttgarden og 7 timer fra Rostock.

Er du søndagsbilist?

Solnedgang over motorvej

Kører I på en søndag, er I ret heldige. I Tyskland må lastbilerne nemlig ikke køre om søndagen, så her er trafikken noget lettere. Og det er altså noget sjovere at se rigtige elefanter end at navigere rundt i lastbilernes elefantræs.