Forfatter: Redaktionen
Dato:
Læsetid: 3 min.

Stille stunder og store oplevelser i Spreewald

I Spreewald i Tyskland starter ferien det sekund, I stiger ud af bilen. Indånd den friske skovluft og nyd synet af alt det skønne grønne.

Velkommen til Spreewald. Bliv her klogere på hvorfor området bliver kaldt Tysklands grønne Venedig. 

Sorbernes smukke rige

For mange år siden vandrede vendere og sorbere ind østfra. De slaviske stammer slog sig ned ved Spree, og mange af kanalerne i Spreewald stammer stadig herfra. De dyrkede nemlig jorden og anvendte vandvejene til transport af dyr, foder og afgrøder. Selvom mange af sorberne flyttede til de større byer, huser Spreewald og Lausitz stadig ca. 40.000 - 60.000, og de er et anerkendt mindretal i Tyskland.

For de historieinteresserede er Frilandsmuseet i Lehde et fint besøg. Museet giver et godt indblik i sorbernes levevis som småbønder i det 19. århundrede, og en række velholdte stråtækte træhuse viser de sorbiske storfamiliers leveforhold og redskaber.

An der Dolzke 7, 03222 Lübbenau/Spreewald

Agurketid altid

Hvad er det? DDR agurker! I DDR-tiden var Spreewald nemlig kendt for sine Spreewäldergurken, der i syltet form var en lækker delikatesse. Den tradition fortsætter i dag, hvor agurkeavlerne stadig producerer 50.000 tons af de grønne sager, der bliver syltet i utallige smagsvarianter. Faktisk er de så gode til at lave agurker i Spreewald, at det er et beskyttet varemærke.

Omkring halvdelen af arealet i Spreewald-reservatet er udlagt til landbrug, der overvejende dyrkes økologisk for at beskytte naturen. I Landsbyen Lehde findes der endda et museum for syltede agurker, og hvert år på agurkefestivalen går det helt agurk, når der krones en agurkedronning!

Her hersker naturen

Spreewald i Tyskland er et smukt område med moser, søer, kanaler og skov. Og der er en årsag til, at Spreewald er klassificeret biosfære-reservat af Unesco. Den smukke og varierede natur er noget helt særligt og heldigvis fredet.

I det unikke Spreewald-økosystem har man i de seneste år kortlagt 900 plantearter, 138 ynglende fuglearter bl.a. hærfugl, fiskeørn og isfugl, 45 arter af pattedyr, f.eks. odder og bæver, foruden et stort antal sommerfugle, padder og krybdyr samt muslinger og snegle. Så der er rig mulighed for at opleve levende natur helt tæt på.

Til vands, til lands og på cyklen

Der er mange måder at møde naturen på i Spreewald i Tyskland. Det er et must at sejle i en fladbundet træbåd - en såkaldt kahn - som skipper stager gennem de lavvandede kanaler, der forgrener sig i skovene og gennem hyggelige landsbyer. Men I kan også vælge kano, kajak og stand-up-paddling, hvis I hellere vil opleve vandvejene på egen hånd.

Er I der i sommerhalvåret, kan I opleve, hvordan postbudene stager sig rundt fra hus til hus og afleverer breve og pakker. Det er også en mulighed at enten vandre eller hoppe på cyklen. Fra den tohjulede kan man opleve Spreewald via ”gurken radweg” (agurkecykelstien), der er en cirkulær cykelrute på 260 km.

De mest oplagte steder at begynde/slutte turen er i Cottbus, Burg, Lübbenau og Lübben. Her er terrænet fladt, og der er også afmærkede vandreruter fra 5 til 25 km. Derfor kan stort set alle opleve den afvekslende natur og de hyggelige landsbyer langs ruterne. 

I spa med en pingvin?

Spreewald kan også tilbyde wellness, spa og afslapning, hvis I bliver trætte i fødderne af at udforske naturen. Badelandet Spreewelten i Lübbenau har fx en hel sauna-verden bestående af 14 saunaer - alle forskellige i tema og duft. Få en god massage for at fuldende oplevelsen (og pleje de vandre-ømme muskler).

Spreewelten har også et bølgebassin, en strømkanal, en 118 meter lang vandrutsjebane og et babybassin. Og så til det allersjoveste: I kan svømme med pingviner! Spreewelten har nemlig et bassin, hvor de vakse pingviner pisker afsted under vandet, og det eneste der adskiller jer, er glas.

Hvis I ikke er vilde med at svømme med sort-hvide fugle, kan I besøge Spreewald Therme i Burg, der også tilbyder svømning og afslapning med varme, helsebringende mineralske bade, mange typer sauna, dampbad og massage. Helt uden pingviner.