Tips der gør bilturen til en fest

Forude ligger ferien. Hele bilen er sikkert fuld af forventninger, og på bagsædet sidder måske et par unger, der næsten ikke kan vente med at få pustet badedyrene op. Selv voksne legebørn glæder sig nok til ferietid. 

Forbereder I jer godt på de helt basale ting, der gør køreturen behagelig for alle – lidt tæpper, koldt vand, snacks OG strøm på mobiler og tablets – bliver der frihed til at få den allerbedste start på jeres kør selv ferie.

Vi har samlet 10 gode råd til jeres kør selv ferie, som inkluderer en håndfuld bagsædelege, der kan skabe en fest i bilen og en række tips til at få ro på bagsædet. For det sidste kan være nødvendigt, men helt ærligt – en fest er da bare altid sjovere for alle. 

Så kører vi! 

Musikquiz

Glade børn på bagsædet

Det’ en klassiker! Men bare langt nemmere nu, end dengang man fedtede rundt mellem CD’er, og alle deltagere blev utålmodige efter den næste sang. Ret enkelt: Spil den første del af en sang – eller et hvilken som helst sted i sangen – og se, hvem der først gætter sangtitlen. Man kan gøre det sværere ved fx ikke at vælge de mest kendte sange, lave regler om at også kunstner skal nævnes eller ganske enkelt give point for hver detalje, deltagerne kan give om den enkelte sang. 

Så’ der Bilbingo!

Ko stikker hovedet ind af bilruden

En klassiker til kør selv ferien er Bingospillet, hvor I slet ikke behøver ryste posen. Vælg fem forskellige ting, I enten vil kunne passere, eller som kunne passere jer, mens I suser derudad. Fx rød bil, en ko, campingvogn, blåt hus, et specifikt vejskilt osv. Råb bingo, når du har fem rigtige. 

Udskriv Scandlines bilbingo og spil det i bilen

Fang bilerne

Biler på række

Legen for alle der kan se forskel på bilmærker – eller vil lære det. Her gælder det om at vælge 20 forskellige bilmærker lige fra Fiat til Ferrari. Se, hvem der først får fanget dem alle sammen på vejen. Gør det ekstra svært ved fx at smide de sjældne mærker som Lincoln, Bugatti eller Isuzu i puljen. 

Gæt et dyr

Grøn frø

En i selskabet tænker på et dyr. Alle andre kan på skift stille et spørgsmål, der kun må svares ja eller nej til – eller gætte på selve dyret, hvis de mener, de har det. Den der gætter dyret vinder og finder på det næste dyr. Jo mere kyndig, du er udi dyreverden, jo sværere kan du gøre det for alle andre. Tænk fx på en portugisisk orlogsmand. Den er der nok INGEN, der lige gætter*. Denne leg vil få tiden til at flyve afsted på jeres kør selv ferie.

*En portugisisk orlogsmand er en art blæregople med op til 10 meter lange fangarme, der lever i Middelhavet. Selv tak. Nu kan du bruge den på bilturen.

Gæt et familiemedlem

Kvinde med hvidt hår og briller

Den her leg fungerer efter præcis samme princip, som gæt et dyr. Men den har potentiale til at blive ret så morsom. For når lillebror tænker på storesøster, kan der komme både sjove og kærlige sandheder frem. Eller også får alle et godt grin, når der spørges ind til et familiemedlem, som viser sig at være Onkel Jørgen, der slet ikke er med på turen. Det kan faktisk være sjovest, hvis man vælger nogen, der ikke er med på turen. Send dem evt. lige et postkort som tak for at have bidraget til underholdningen. 

Tasken med favoritlegetøjet

Pige med bamse

Lad ungerne pakke en taske hjemmefra med de legesager, de helst vil have med i bilen. Så har de altid noget ved hånden, de selv har udvalgt, og de er beskæftigede, mens du pakker deres sokker og underbukser – det synes de (underligt nok) slet ikke er lige så sjovt. 

Små overraskelser til de mindste

Gaver

”Jeg keder mig!” Den kommer med garanti på et tidspunkt, hvis I har børn med i bilen. Og så kan det være nok så sundt at kede sig, men lige nu er der altså næsten intet, der kan blive spændende nok for de små størrelser. Et rigtig godt tip er at forberede små, billige pakker med overraskende indhold, der som rent trylleri kan hives op af posen og gives til de små. En for en, gennem hele bilturen. De kan indeholde både legetøj eller en lille snack, og der er næsten garanteret succes hver gang. 

Glem skærmtiden for en stund

To børn på bagsædet ser på smartphone

Så, nu er skærmtiden forbi. Ej, vel? Lige på bilturen kan det godt betale sig at være lidt mere løs i det, når det gælder skærmprincipperne hjemmefra. For det er altså bare en god måde at skabe ro på bagsædet. Og det fungerer langt bedre end den usynlige mur, som du måske kan huske, dine forældre lavede mellem dig og dine søskende, når bølgerne gik højt på bagsædet inden den digitale tidsalder. 

En god bog i ørerne

Pige med høretelefoner på bagsædet

Lydbøger er noget nær genialt til sommerferiens biltur. I bilen kan I sammen læse en god bog med ørerne, men du kan også tage hovedtelefonerne på helt for dig selv, hvis du lige trænger til lidt alene-tid. Der findes næsten ikke noget, der er skrevet ned på skrift, som ikke også findes som lydbog. Så det er bare om at finde dem, I helst vil høre på turen. 

Du har sikkert fri data, men hvordan med netværket?

Intet wifi signal

Selvom der i mobilabonnementerne, i et vist omfang, er fri data i EU, er Autobahn laaaaang, og flere steder er der også langt til en mobilmast. Sørg for at få downloadet nogle gode film, lydbøger og spil, inden kør selv ferien nærmer sig. Så er I sikre på, at underholdningen ikke hakker og drejer helt af netværket, lige når hyggen i bilen er på sit allerhøjeste.