Forfatter: Redaktionen
Dato:
Læsetid: 8 min.

Stemningsfulde oplevelser i Rostock

Hansestadt Rostock er navnet på en yndig, abrikosfarvet rose. Det er også navnet på delstaten Mecklenburg-Vorpommerns største by, som blomstrer med kulturliv og aktiviteter året rundt.

Her finder du bemærkelsesværdigt gotisk teglstensbyggeri, irgrønne statuer og pludrende springvand overalt, men også en lækker strand, nyskabende naturmiljøer – og farvestrålende content til Instagram.

Googler du ”kommende begivenheder Rostock”, er der altid noget på tapetet. Hvad enten du vil peppe din ferie op med en gang god musik, en gourmet-middag eller bare kunne tænke dig lidt god, gammeldags sightseeing, så er Rostock leveringsdygtig.

Men hvad skal du se som turist på din miniferie eller dit weekendophold i Rostock, hvis du vil nå det vigtigste? Og hvad hvis du ikke engang har en overnatning, men bare er på 1-dags-tur som en del af din kør-selv-ferie

Lad os stikke næsen i Hansestadt Rostock og tage en dyb indånding af Nordtysklands udsøgte kystperle.

Zoo Rostock

Kom tæt på naturen og historien

Rostock zoo

Nævn et dyr. Kom, tænk på et dyr. Ja, dét dyr. Vil du gerne se det i virkeligheden, finder du det med stor sandsynlighed her! 430 forskellige arter fra hele verden venter på dig i Zoo Rostock, som i 2018 blev udnævnt til Europas bedste zoologiske have.

Uanset årstiden er dværgflodheste og sydafrikanske søbjørne et sikkert hit hos hele familien. Et besøg i dyreparken er en zooveræn endagstur for store og små med både smukke omgivelser, fascinerende oplevelser og sjove legepladser.

I de levende museer Darwineum og Polarium vil du lære om evolutionen og klodens mange habitater. Her rejser du gennem dyrelivets fantastiske univers – og bagefter kan du komme helt ned på jorden igen og klappe en nuttet ged.

Adresse: Barnstorfer Ring 1, 18059 Rostock
www.zoo-rostock.de

Rostocks julemarked

Rostocking around the Christmas tree

Julemarked

Apropos Europas bedste er vi også nødt til at fremhæve Rostocks elskede julemarked, som har adresse på det flotte Neuer Markt. Det finder sted hvert år og er Nordtysklands største med mere end 30 forlystelser og hele 300 boder!

Er du i Rostock fra slut-november til slut-december uden at besøge Rostocker Weihnachtsmarkt, kommer du på julemandens uartig-liste. For det er ganske enkelt et must-see.

Du finder alt, hvad du forventer på et traditionelt julemarked – og mere til. Også andre steder i byen, som er fuld af magisk stemning og juleoplevelser i denne tid. Der sker noget hver eneste af ugens dage for alle aldre, så smid bare børn og bedsteforældre i kanen og tag på juletur til Rostock.

Vi garanterer, at I går herfra mættet af jul og godter.

Adresse: Neuer Markt, 18055 Rostock
www.rostocker-weihnachtsmarkt.de

Shopping i Rostock

Prop i kurven til dine arme falder af

Shopping

Når der ikke er julemarked på Neuer Markt, er pladsen hjem for et mere klassisk marked med diverse varer oven i et væld af butikker og spisesteder. Tag fra den hyggelige markedsplads ned ad gågaden Kröpeliner Strasse, og du finder endnu flere forretninger og restauranter.

Rostock var før i tiden kendt som en vigtig handelsby, og også i dag formår byen at hive pungen op af folks lommer. Hansestaden emmer af liv, og med sine utallige shoppingmuligheder kan du droppe fitness og i stedet powerwalke på indkøb af alt fra chokolade til souvenirs.

Fra Kröpeliner Strasse er der også mange sidegader fulde af kreditkort-terminaler. Og hvis du har plads til flere poser i hænderne, kan du smutte ind i et shoppingcenter som for eksempel Kröpeliner Tor Center eller Galerie Rostocker Hof.

I udkanten af Rostock finder du det lækre indkøbscenter Hanse Outlets, et designer outlet med store mængder modetøj til små mængder penge.

Adresse: Kröpeliner Straße, 18055 Rostock

Instagram-venlige bygninger

Pastelfarvede facader lige til at like

Pastelfarvede facader

Mens du slentrer forbi butiksvinduerne, kan du nyde synet af Rostocks charmerende bygninger. Byen er fyldt med fine facader og betagende arkitektur.

Blandt andet kan du ikke undgå de kulørte hansahuse, der står og soler sig på Neuer Markt. Her finder du også det lyserøde rådhus fra 1200-tallet, som med sine syv tårne i gotisk stil troner prægtigt over pladsen.

Hvis din Instagram-profil trænger til et skud pastelfarver og pæne linjer, er det bare om at hoppe på færgen til Rostock.

Adresse: Neuer Markt, 18055 Rostock

IGA Park

En oase fuld af oplevelser

IGA Park

Behold kameraet fremme, når du tager på tur til IGA Park. For det gør du. Der foregår altid et event, en koncert eller en festival i parken, men det skønne grønne områdes natur er et besøg værd i sig selv.

Begejstrede anmeldere på internettet siger, at IGA Park er fed at udforske både for børn og voksne. Gå gennem de mange stier forbi den japanske have, og duft til flokken af rhododendron-buske på vej til de sammenflettede træhuler.

Parkens udseende ændrer sig i takt med årstiderne, så du vil altid få et nyt landskab at se på de vilde enge. Uanset sæsonen kan du få dig en sanseoplevelse i barfodsområdet. Her kan dine fødder mærke, hvordan forskellige slags overflader føles – og vi kan godt afsløre, at de føles rart.

Adresse: Schmarl Dorf 40, 18106 Rostock
iga-park-rostock.de

Warnemünde Strand og Alter Strom

Maritime hyggestunder ved vandet

Warnemünde Strand

Du kan også gøre som de lokale og stikke fødderne i sandet ved Warnemünde strand. Warnemünde er nok den smukkeste bydel i Rostock – og formentlig den mest populære. Det kan indbyggerne blandt andet takke deres næsten 150 meter brede strand for.

Badeområdet byder på hoteller, caféer og en malerisk udsigt. Engang var det en fattig fiskerlandsby. I dag er det kun ord, der er fattige, når man skal beskrive den idylliske forstads magi.

Når du har klappet strandstolene sammen, kan du spankulere ned langs den lille flod Alter Strom. Her er der maritim atmosfære i overflod med farverige fiskerhytter, små butikker og alverdens både og skibe.

Sæt dig ind på en traditionel restaurant eller en stemningsfuld bar på strækningen og start din weekend med en bid tysk kultur og lokale specialiteter.

Adresse: Seestraße, 18119 Rostock

Rostock Havn

Historiens vingesus og bølgebrus

Rostock Havn

Man kan selvfølgelig ikke sige maritim atmosfære uden også at nævne Rostocks havn. Det er den tredjestørste havn ved Østersøen, og den har både fyrtårn, krydstogtsskibe og hele mole-vitten.

I august kan du spankulere ned ad havnepromenaden og se et hav af lystbåde lægge til kaj under den traditionsbundne festival Hanse Sail. Du kan også altid selv tage en sejltur på floden Warnow. Det er en oplagt måde at opleve Rostock, som var en vigtig havneby i DDR.

Interesserer du dig for skibsbyggeri, skal du ikke snyde dig selv for et kig på udstillingerne i Schiffbau und Schifffahrtsmuseum Rostock. Det anderledes museum ligger på et tidligere fragtskib, og du kan både lære om konstruktionen af skibe op gennem historien og om fremtiden for industrien.

Adresse: Warnowufer, 18057 Rostock
schifffahrtsmuseum-rostock.de

Kröpeliner Tor og bymurene

Porten til omverdenen

Rostock Bygninger

Er du til mere historie, så skal Rostocks gamle byporte også på din liste. Oprindeligt havde byen 22 af slagsen, men i dag er der kun fire tilbage: Kröpeliner Tor, Kuhtor, Steintor og Mönchentor.

Den mest imponerende er Kröpeliner Tor med sine 54 prægtige meters højde. Den blev brugt som hovedport til at bringe varer til Rostock fra andre byer, og inde i porten kan du få hele historien om Rostocks omkransning af bymure.

Store dele af bymurene står stadig og er ganske velbevarede. Det længste stykke mur er 450 meter – cirka samme afstand din underkæbe vil falde, når du står og måber over den uendeligt lange stenkonstruktion.

Adresse: Kröpeliner Straße 49A, 18055 Rostock
www.geschichtswerkstatt-rostock.de

Mariekirken

Guddommelig skønhed i byens hjerte

Marienkirche

Et andet murstensbyggeri, der kan få enhver til at glane, er den gotiske Marienkirche. Det er Rostocks smukkeste og mest betydningsfulde kirke fra år 1230.

Kirkens kæmpe astronomiske ur fra 1472, dens døbefont af bronze og det storslåede orgel er en attraktion i sig selv. Og uret går skam stadig helt præcist efter alle de år. Det eneste, der skal trækkes op her, er som sagt din underkæbe fra gulvet.

For gud, hvor er den bygning dog et overvældende mesterværk. Både indeni og udenpå. Uanset om du er troende eller ej, tør vi godt kalde St. Marien Kirche et himmelsk syn.

Adresse: Bei der Marienkirche 2, 18055 Rostock
marienkirche-rostock.de

Rostock Universitet

Gå i Tycho Brahes faglige fodspor

Rostock Universitet

Og taler vi om smukke gamle bygninger, må man ikke glemme Rostock Universitet; et af Nordeuropas ældste universiteter, der sågar har haft æren af Tycho Brahe som studerende.

Universität Rostocks nuværende lokaler blev opført i 1867 i italiensk renæssance-stil. I dag huser universitetet omkring 15.000 studerende – og et utal af fossiler. Universitetets zoologiske samling tæller nemlig fisk, insekter, fugle, bløddyr og meget andet.

Du tænker måske ikke, at et studiested er noget særligt. Men universitetet her er Rostocks stolthed. Det afspejler sig i, at byen officielt kalder sig Hanse- und Universitätsstadt Rostock. Besøg selv det formidable campus, og du vil forstå hvorfor.

Adresse: Universitätsplatz 2, 18055 Rostock
www.zoologie.uni-rostock.de