Nordtyskland – Familieroadtrip fjernt fra pomfrithelvede og udover det sædvanlige

Af: Gorm Wisweh
Kok og medejer af Gorms Pizza, Magstræde 16, Spiseri & Enotek

Bio:
Gorm er iværksætterfamiliefar til to, men er bedst kendt som Danmarks ukronede pizzakonge, fast kok på TV2’s ”Go' morgen Danmark”, deltager i ”Vild Med Dans 2016” og vært på ”Vis mig dit køleskab” og ”Gorm og 100% procent din ret”.

Gorm er født og opvokset på Bornholm med en tysk far, og har også dybe rødder i Hamborg Bremen og omegn. Derfor gik de fleste sommerferier og vinterferier i barndomsårene også til det nordtyske, hvor forkærligheden og kendskaben til Nordtyskland blev grundlagt.

Ud over at tage sine børn med på roadtrip til barndomsminder i det nordtyske har Gorm også en drøm om at åbne restauranter i bl.a. Hamborg, Berlin og Bremen. 

Læs med nedenfor, og få inspiration til en fed gastro-roadtrip med familien i det smukke Nordtyskland.

 

Mine barndomsferier var i høj grad præget af mit tyske ophav. Min far blev født i Berlin og familien bosatte sig siden hen i Hamborg. Turene startede altid med fritter på båden i Rostock eller Puttgarden afhængigt af, hvad feriens første destination var. Det eventyr, som det var at rejse til et andet land i et barns øjne, blev netop forstærket af, at man skulle rejse over vand. Sådan var det at tage fra fødeøen Bornholm, og sådan var det at sejle til Tyskland mod nye og ”sære” oplevelser. Og den fornemmelse er ikke blevet mindre med tiden. 

Jeg må indrømme, at jeg i en del år har forsømt mit barndomsferieland. ”Fjernt” var mere prestigefyldt og mere spændende. Men som mine egne små størrelser trådte ind i mit liv, blev lysten til at genopleve det nære Tyskland vakt igen og udlevet.

Det bedste ved den genopdagelse har været, at det er præcist lige så nemt, rart og eventyrligt, som jeg husker det. Så enten var mine oplevelser dengang spot-on, eller også er der sket en masse siden. Sandsynligheden for at det er en kombination af begge er ligefor. 

Som kok og restauratør er man altid angst for, at man med ungerne skal trækkes gennem pomfrit-helvede. Man har næsten på forhånd opgivet at få nogle ordentlige oplevelser på tallerkenen, hvis man samtidig ikke vil være til gene for de andre gæster og samtidig ønsker, at ens børn skal føle ferien er for dem og ikke for deres maddiktator af en far. 

Balancen kan være svær og noget nær umulig, men ikke på mine bilture i det tyske. Familien er vigtig i tysk selvforståelse, og derfor er de små mere end ofte velkommen på rigtigt mange niveauer af spisesteder. Det bedste råd jeg kan give er, spørg ærligt, og brug den fleksibilitet, som bilen giver, så I kan finde det rigtige til jer.

Nedenfor finder du et udpluk af mine nordtyske favoritoplevelser, som er oplagte til en familieferie i Nordtyskland. God tur og velkommen til hyggelige og mættende eventyr tæt på Danmark.

 

 

Hansa Park

Forrygende forlystelsespark

Hansa park rutsjebane

Ikke langt fra Puttgarden ligger den imponerende forlystelsespark: Hansa Park. Et oplagt stop på jeres familieferie i Nordtyskland. Det er fedt at slippe ungerne ud af bilen på første rejsedag og give dem én på opleveren.

Alle køreturens lopper i lårene bliver rendt af, og forældrenes hoveder kan slappe af ved at tosserne er på toppen. Og det helt uden bekymringer for, at feriebudgettet skulle sprænge, for alle forlystelser er inkluderet i entrebilletten, og du kan parkere hele dagen for kun €4. 

Alt efter hvor meget energi man som rejseselskab har tilbage, kan man prioritere at køre lidt ud i området omkring Hansa Park og spise aftensmad der. Min spisefavorit i området er Birdies, der ligger kun 1 km fra Hansa Park. Her tilbyder de lækre, lokale egnsretter og hjemmelavede kager og tærter, der er kendt langt ud over byens mure.

Der er generelt set masser af rigtigt fine familierestauranter i nærområdet, selvom Hansa Park faktisk har et ganske fornuftigt udbud. 

Læs om flere gode anbefalinger til hvad Hansa Park har at tilbyde.

Find Hansa Park på adressen: Am Fahrenkrog 1, 23730 Sierksdorf, Tyskland

Hamborg - Storby på familiemåden

Shopping, legepladser og en børnevenlige Michelin restauranter

Solnedgang over Hamborg

Som tidligere turist i Hamborg uden børn skal man acceptere, at man denne gang ikke besøger denne skønne by for at frekventere clubs og gå-i-byen scenen. Men det skal bestemt ikke holde jer væk, for det ville være feriens største fejl. Hamborg kan så meget på madscenen og som by, at det faktisk er her, man kommer ned i tempo og får lidt voksentid.

Specielt kvarteret Schanze og St. George brillerer med fede spisesteder, grønne pletter med plads til leg med børnene og butikker, som man kan ose rundt i. Og man bliver hele tiden overrasket over den kvalitetsmad, du får serveret til pengene her. Det er mere end i orden, og så er det billigt set med danske øjne. 

Skal vi gå et niveau op på madskalaen, kan jeg anbefale Trüffle-Schwein: dekadent og moderne mad. Ungerne er ikke i vejen, når bare man kommer tidligt, som man jo gør, hvis poderne skal puttes til nogenlunde tid.

Det er Michelinmad, så det er nok ikke 9 retter, man vælger med ungerne på slæb. Men jeg har altid brug for den der flig af toppen. Så 5 retter kan som regel overstås, inden ungerne hænger i gardinerne, og uden at I har tømt pengepungen fuldstændig. Det er overraskende meget kvalitet for pengene.

Når man er på familieferie i Nordtyskland, så kommer ungerne i første række – og ja det ved vi alle, at de gør. Så fik jeg mig en fed overraskelse på modeltog-musseet. Det er en magisk forbindelse mellem mekanik og børnehjerner i alle aldre. Du bliver overrasket over, at du selv ender med at blive opslugt over, hvor det der tog nu kører hen. 

MEN… brug også en dag i Altona, som kun er en lille køretur væk. Bydelen er af dansk ophav og en hyggelig oplevelse. Ikke mindst maden. Tag på Teufels Kuche, fordi maden er god, billig og navnet er sejt!

Currywursten over dem alle og de 100 valgmuligheder

Currywursts på grillen

Det siges, at man ikke kan være i Tyskland uden at sætte tænderne i en currywurst. Det er som regel en temmelig fedtet affære på de små fortovscaféer, men heldigvis har mange steder taget pølsen i den anden hånd og er begyndt selv at lave den legendariske spise.

Det gælder blandt andre cafeteriet Edelcurry i Neustadt, Hamborg, som har vundet prisen for bedste hjemmelavede wurst og pommes i byen. Behøver jeg sige mere? Det sted skal opleves på jeres familieferie i Nordtyskland!

Svinger bilen i stedet ind i Bremen, så besøg mit altoverskyggende must-visit i byen: Scharfrichter Lounge. De serverer 100 forskellige currywurst. Hvorfor? Fordi du ikke må snyde dig selv for denne oplevelse, og så smager det bare vanvittigt godt. De har 10 styrkegrader at arbejde med, så træd varsomt.

Große Bleichen 68, 20354 Hamburg

Arendsee – Søen, byen og hjerteproblemer

Arendsee

Når I er på kør-selv familieferie i Nordtyskland, så er bilen jeres bedste ven. Den gør det muligt for jer at opleve nogle af de mere afsides egne, små lommer og sprækker, som vores nabo tilbyder.

Én af dem er Arendsee, der både er navnet på byen og søen. Her kan I opleve alt fra en forfriskende ferskvandsdukkert, roture på den stille sø, dejlige gåture i naturen og til original, gammeltysk kromad på Deutsches Haus.

Husk at tage løbesko med, eller sult i en uge bagefter, for det bliver fedt på alle måder…

Sylt - østerstur, vadehavet, biltog, natur og strand

Standkant i Sylt i Nordtyskland

Efter et stykke tid inde i landet kan det være godt med noget frisk havluft. Her er det godt at huske på, at der er masser af lækker kyst at boltre sig ved, masser af sandslotte at bygge og ikke mindst masser af østers at slubre i sig ganske gratis. Så vend køleren imod Sylt, eller hop ombord på biltoget, der er en oplevelse i sig selv og et sikkert hit på jeres familieferie i Nordtyskland.

I Sylt kan man booke sig ind på en østerstur gennem det lokale turistbureau eller besøge østers-opdrættet på øen. Alternativt kan I hjemmefra læse lidt op på tidevandstider og østersbanker, og gå op opdagelse på egen hånd.

Ungerne samler skaller, krabber og andet spændende, imens I går med en lille østerskniv, grøn tabasco i baglommen og spiser havets ypperste frugt. DET er fedt! Og med lidt skoling bliver de små hurtigt habile østerssamlere.

Brugernes billeder fra Instagram #hansapark