Oplev Harzens natur og kultur

Harzen er et smukt område midt i bjergene, der gemmer på mange unikke oplevelser.

Måske tænker du, at Harzen kun er pensionistrejser og sankthans-historier om heksene på Bloksbjerg? Den forestilling yder slet ikke egnen retfærdighed, for her oplever I både:

  • smukke bjerglandskaber 
  • charmerende middelalderbyer
  • mange monumenter fra UNESCOS verdensarv 

I er derfor sikre på en skøn og begivenhedsrig ferie, uanset om I vil på aktiv ferie med vandreture og mountainbike eller kulturelle gåtur, hvor I fordyber jer i historien. 

Som en ekstra bonus ligger Harzen 400 kilometer fra den danske grænse, og det er tæt nok på til at komme let og hurtigt derned, men langt nok væk til at føle sig langt væk fra hjemmet og hverdagen.

Hvad kan du helt præcist opleve på en ferie i Harzen?

Få otte spændende bud her. 

Goslar

Historisk og hyggelig bydel

Goslar

Goslar er Harzens største by og er meget charmerede. Byen er mere end 1000 år gammel, og du kan virkelig mærke historiens vingesus, når du spadserer gennem Goslars gamle bydel, der har været på UNESCOs verdenskulturarvsliste siden 1992.

Her er små, hyggelige gader belagt med brosten og bindingsværkhuse står side om side ligesom der er et imponerende antal kirketårne. Bydelen har mange cafeer, især ved det gamle bytorv, hvor I virkelig kan nyde stemningen.

Du kan også besøge stedets anden UNESCO-attraktion, nemlig malmminen Rammelsberg. Her kan du tage forskellige guidede ture ned i minens indre, samt besøge stedets museumsbygninger, der fortæller den enestående historie om flere 1000 års minedrift.  

Oberharzer Wasserwirtschaft

Verdammt mange damme

Oberharzer Wasserwirtschaft

Goslars berømte minedrift ville selvfølgelig slet ikke kunne lade sig gøre uden enorme mængder energi. Og da man i industrialiseringens spæde begyndelse ikke havde elektricitet, måtte man ty til vandkraft.

Derfor kan du den dag i dag opleve Oberharzer Wasserwirtschaft, der siden 2010 har været på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

Dam- og kanalsystemerne stammer helt tilbage fra det tidlige 13. århundrede og betragtes som et af verdens største førindustrielle energiforsyningssystemer.

Udforsk stedet på egen hånd eller tag en guidet tur gennem den smukke natur og oplev de mange damme, kanaler og slusesystemer på tæt hold. 

Walkenried

I klostrets dybe, stille ro

Walkenried

På jeres ferie i Harzen har I også mulighed for at nyde kombinationen af frisk luft, ro og historisk bygningsværk ved klostret i Walkenried. I 2010 blev stedet erklæret som verdenskulturarv af UNESCO, og det er helt sikkert et besøg værd.

Gå en tur blandt ruinerne eller oplev det velbevarede, gotiske kloster indefra.

Klostret ligger omkranset af skov og karstlandskab, der indbyder til både gå- og cykelture, og som kan prale af talrige damme og sjældne fuglearter i unikke, fredede områder.

Tager du afsted i september, kan du også opleve det internationale klostermarked og lære mere om produkter og levevis fra 30 forskellige klostre. 

Brugernes billeder på Instagram #walkenreid

Quedlinburg

Berømt for bindingsværk

Quedlinburg

Hvis du vil opleve yndige bindingsværkshuse i fine farver og forskellige stilarter, så er Quedlinburg lige noget for dig. Middelalderbyen har cirka 1300 bindingsværkshuse, og det gør den til den største bindingsværksby i verden. 

Det gør byen til noget helt specielt, og man forstår godt, hvorfor den blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 1994. For en smukkere og mere charmerende by skal man lede længe efter. 

I Quedlinburg kan du også besøge en af de mange kirker og torve eller tage en pause på en af restauranterne og få en lokal øl og et godt gedigent, tysk måltid.

Eisleben

Luther idyl

Statue af Martin Luther

En seværdighed som I skal opleve på jeres ferie i Harzen er Martin Luthers fødeby, Eisleben, som er på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

Selv mere end 500 år efter teologen fødsel, er det noget helt særligt at gå gennem gaderne, hvor han trådte sine barnesko og besøge byens mange mindesmærker. 

Du kan både se kirken, hvor han blev døbt og gå en tur forbi barndomshjemmet og huset, hvor han tilbragte sine sidste dage. Men selvom byen er mest kendt for reformatoren, er der mange andre spændende ting at se.

Byen byder på folkefesten Eislebener Wiesenmarkt i september, julemarked i december – og hygge hele året.

Grube Samson

Ingen sure miner

Grube Samson

Få krydset den sjette attraktion af på verdenskulturarvslisten og besøg den historiske sølvmine, Grube Samson.

Minen var i sin tid den vigtigste i St. Andreasberg-området, og der er i årenes løb udvundet enorme mængder sølv fra den.

Man kan kun forestille sig antallet af smykker og gafler, minen her har stået bag. Den har sågar også lagt navn til mineralet Samson, der blev opdaget her.

I 1910 blev minen lukket ned, men de oprindelige anlæg er stadig intakte, og du kan få en fornemmelse af fordums stortid.

Så tag en guidet tur ned i Samsons dyb og få en historisk oplevelse, du sent vil glemme.

 

Damptoget på Harzer Schmalspursbahnen

Tøf til toppen af Bloksbjerg

Harzer Schmalspursbahn

Damptogene pruster og sender skyer op mod himlen, mens maskinerne arbejder sig fremad og opad. En af Harzen helt store oplevelser er den nostalgiske Harzer Schmalspursbahnen eller Bloksbjergbanen på dansk. Det er nok Tysklands smukkeste togtur. 

I mere end 130 år har sorte damplokomotiver trukket sig op af bjergskåningerne, der kører gennem Nationalpark Hochharz og ender på Brocken (Bloksbjerg). Fra områdets højeste sted nyder I en bjergtagende udsigt over landskabet. 

Jernbanen består af tre jernbanestrækninger, der tilsammen er 140 kilometer lang og stiger 1142 meter. Vi anbefaler, I tager turen fra stationen i Wernigerode til Brocken.

www.hsb-wr.de

Luftfartsmuseum i Wernigerode

Få luft under vingerne

Luftfahrtmuseum Wernigerode

At flyve er en af menneskets ældste fascinationer, og på luftfartsmuseet i Wernigerode kommer I helt tæt på de svævende maskiner. Her er fire hangarer, der udstiller historiske fly, helikoptere og jetfly. Her er også en samling katapultsæder og cockpits. 

Selveste Steven Spielberg er også vild med museet og samarbejdede med dem om at udvikle fly til filmen Bridge of Spies. 

Vil I prøve den (næsten) ægte vare? Tag en tur i flysimulatoren og oplev, hvordan det er at flyve et af historiens mest producerede fly Messerschmitt Bf 109.

Skal det være helt virkeligt, så er der selvfølgelig også muligt at komme på en sightseeingtur i en redningshelikopter. 

Luftfahrtmuseum Wernigerode - Gießerweg 1 - 38855 Wernigerode
www.luftfahrtmuseum-wernigerode.de

Kør på ferie til Harzen via de tyske motorveje

Fra den danske grænse er der cirka 400 kilometer til Harzen, og det tager omtrent 4-5 timer at køre derned i bil. 

Den nemmeste vej er via motorvejen. Tager I Rødby-Puttgarden-færgen over, kører I først på motorvej A1 i Lübeck og skifte til motorvej A7 syd for Hamborg. Herfra kører I på A7, der går lige ned til Goslar. Her er kun landevej de sidste 20 kilometer.