Forfatter: Redaktionen
Dato:
Læsetid: 4 min.

Vandring i Harzens smukke natur

Tag på vandretur i Harzen og få en naturoplevelse, du sent glemmer. Bjergområdets utroligt smukke natur inviterer til lange, eftertænksomme gåture og begivenhedsrige vandringer.

Vil du træde ud på anderledes ruter end dem, du finder herhjemme, er Harzen et godt bud, og du behøver ikke at rejse så langt for at opleve dit livs vandring. Harzen har nemlig det helt perfekte terræn for en ferie til fods, hvor du kan nyde skovklædte bjerge, smukke søer, spændende vegetation og et rigt dyreliv. Derudover er det hurtigt at komme dertil på en kør-selv-ferie i bil, da det kun tager ca. fire timer fra grænsen.

Der er faktisk ikke mange steder, der kan konkurrere med Harzens mangfoldighed inden for vandreferier. Du finder et utal af korte og mellemlange stier samt de helt lange ruter, der næsten fører dig gennem hele Harzen.

Vi har udvalgt fire forskellige ruter i Harzen, hvor du (og dine benmuskler) helt selv bestemmer længde og sværhedsgrad. Uanset om du er nybegynder eller velbevandret i disciplinen, kan du tilrettelægge den helt perfekte type ferie for dig!

Kærlighedsbænkstien

Vandring for hele familien

Harzen natur

Vil du starte i det små, kan du tage den såkaldte kærlighedsbænksti, Liebesbankweg, der er en 7 km lang rundvandresti ved Hahnenklee i Oberharzen. I 2007 blev stien anerkendt som den første premium vandresti i Harzen.

Ruten har sit navn fra de 25 bænke, du møder undervejs. Her kan man nemlig tage et hvil og nyde udsigten af offentlig kunst og de romantiske omgivelser.

På din tur vil du også komme forbi attraktioner for hele familien, hvor børn sagtens kan være med. Stien byder nemlig hjerteligt velkommen til sjove naturlegepladser og en vandlegeplads.

Et godt sted at starte ruten er ved Gustav Adolf stavkirke. Stien begynder lige til højre for denne imponerende trækirke bygget i vaskeægte middelalderstil. Det er en cirkulær rute, så du ender altid op, hvor du startede.

Kurhausweg 7, 38644 Goslar
www.liebesbankweg.de

Harzer Försterstieg

Oplev diversiteten i naturen

Skov i Harzen

Skal turen være lidt længere end et par km, er der også den 60 km lange vandresti i Vestharzen, Harzer Försterstieg. Det er en lidt nyere sti, der blev åbnet i 2010.

Undervejs kan du blandt andet se minedriftsbyerne Lautenthal og Wildeman samt opleve højsletten omkring Clausthal-Zellerfeld, Bad Grund. Stien fører dig også forbi de tre vigtige damme i Vestharzen: Grane dam, Innerste dam og Söse dam. Generelt er området præget af landskabelig mangfoldighed og indeholder flere gode udsigtsmuligheder.

Stien starter i Goslar og løber ned til Riefensbeek-Kamschlacken ved Osterode.

Kaiserbleek 6, 38640 Goslar

www.xn--frsterstieg-rfb.de

Heksestien

Tag med til Bloksbjerg

Damptog til Bloksbjerg

Ønsker du en længere vandretur i Harzen, kan du prøve heksestien, Harzer Hexenstieg. Men den er hele 100 km lang, så hvis ikke du medbringer en flyvende kost, kan det anbefales at dele den op.

Du kan se frem til en fantastisk tur med damptog til toppen af Bloksbjerg, som er områdets højeste top med en højde på 1.142 m. Det er her, man i Danmark siger, at heksene flyver hen på sankthansaften. Lokalt har man faktisk også gennem århundrede forbundet højen med hekse.

Fra den høje top kommer du også helt ned gennem den dybe kløft, Bodetal. Denne kløft ses som Tysklands Grand Canyon, og det er ikke svært at forstå! Kløften er 10 km lang med dramatiske klippevægge til begge sider.

Du starter din tur i farvestrålende Wernigerode og slutter den af i UNESCO-byen Quedlinburg fyldt med hyggelige bindingsværkshuse.

Bleichestelle, 37520 Osterode am Harz, Tyskland
www.vagabondtours.dk/tours/harzer-hexen-stieg-5-dage

Karstwanderweg

Følg vandets spor

Harzen å

Hvis du er klar på den helt store udfordring, kan du vælge den mere end 250 km lange Karstwanderweg. Her går du igennem et helt enestående landskab præget af spændende naturfænomener forårsaget af vandets erosionsvirkning – for eksempel huler, sænkninger og karstkilder.

Stien går forbi fredede natur- og kulturminder samt smukke naturreservater. Dine ben leder dig således gennem en helt unik oplevelse.

Vi anbefaler, at du begynder din rute fra øst, hvor du starter ved landsbyen Pölsfeld i Tyskland.

B86, 06542 Sangerhausen, Tyskland
www.karstwanderweg.de