Forfatter: Redaktionen
Dato:
Læsetid: 10 min.

Læg vejen forbi Goslar, hjertet i Harzen

Den gamle kejserby, Goslar, er et must-see, når du besøger smukke Harzen.

I den 1000 år gamle by oplever du en vaskeægte, men nu tom sølvmine, der har sikret byen stor rigdom gennem tiden – og en særlig interesse fra kejseren. Byens lange historie vækkes til live i museerne og i den gamle bydel, hvor farverige bindingsværkshuse ligger på rad og række.

Der er med andre ord nok at opleve i Goslar, som også huser flere seværdigheder fra UNESCOs liste over verdensarv. I denne guide oplister vi de 10 bedste seværdigheder i Goslar, så du bliver helt klar til dit besøg.

Rammelsbergminen

Oplev den underjordiske verden

Vandmølle i Rammelsbergminen i Goslar, Harzen.

I over 1000 år har mennesker udvundet sølv, bly, kobber og mange andre unikke mineraler i Rammelsbergminen. Den store sølvåre har gjort byen rig og berømt og været årsagen til, at flere kejsere har haft en særlig interesse i byen.

I dag er minen tom, men interessen intakt. I 1992 kom den på listen over UNESCOs verdensarv, og hvert år drager talrige gæster ned i de dunkle mineskakter. Fascinationen er let at forstå – især når man kommer fra en bjergløs nation som Danmark.  

Når du kommer til Rammelsberg, kan du gå rundt selv, booke en guided tur og gå ind i museet.

På de guidede ture kan du bl.a. besøge minestationerne med tog eller følge vandløbet og se det imponerende underjordiske pumpesystem. Er dit skoletysk lidt støvet, kan du booke en guide, der taler engelsk eller dansk - men kun hvis du bestiller på forhånd.

Museet giver indblik i det daglige liv, minearbejderne og deres familier levede. Har du en lille geolog i maven, kan du også studere de mange sjældne mineraler, der er blevet udvundet i tidens løb.

Et sidste tip er at huske den varme trøje og fornuftige sko. Der er nemlig 12 grader i minen året rundt.

Køb billetter online.

Adresse: Bergtal 19, 38640 Goslar
www.rammelsberg.de

Tak til Rammelsbergminen for billedet til dette afsnit. ©Rammelsbergminen

Kaiserpfalz

Besøg det smukke kejserpalads

Kaiserpfalz i Goslar

Det kejserlige palads blev bygget i middelalderen og har været hjem og magtcentrum for utallige konger og kejsere. I dag er det på UNESCOs liste over verdensarv og et yndet udflugtsmål for alle, der vil mærke de tidligere kejseres pomp, pragt og magt.

Kaiserpfalz er særlig berømt for den store kejsersal. Hver en flade på de syv meter høje vægge er nemlig dækket af enorme vægmalerier, der viser kejserhistorien helt tilbage til Karl den Store. Det tog efter sigende 20 år at male malerierne i slutningen af 1800-tallet.

Når du har suget den kunstfærdige kejsersal til dig, kan du fortsætte ind i den fine vinterhal, der er prydet med smukke hvælvinger i loftet. Her ser du også den berømte trone, der selvfølgelig er lavet af materialer fra Rammelsbergminen.

Adresse: Kaiserbleek 6, Goslar 38640
www.kaiserpfalz.goslar.de

Markedspladsen

Se byens fine springvand og klokkespil

Goslar markedsplads

Der er nok at se på den store markedsplads i Goslar. I midten står det ikoniske springvand med den gyldne ørn på toppen, der også er byens symbol.

Pladsen er omkranset af flotte, historiske bygninger som det røde Kaiserworth-hus fra starten af 1500-tallet og det storslåede, hvide rådhus fra midten af 1400-tallet.

Besøger du pladsen kl. 9, 12, 15 eller 18, kan du se det fine klokkespil. Her kommer Ridder Ramm ud af sit skjul og opfører opdagelsen af Rammelsbergminens sølvåre. Du finder klokkespillet over for rådhuset på Kämmergebäude.

Adresse: Markt 6, 38640 Goslar

Bindingsværkshuse og brostensgader

Mærk byens historiske atmosfære

Snør skoene og gå en tur langs de brostensbelagte gader og beundre de mange charmerende bindingsværkshuse. Der står hele 1200 af slagsen fra forskellige epoker, som viser byens udvikling.

Nogle af de allerflotteste ligger på Glockengiesserstrasse, Neue Strasse og An der Gose, der ligger langs åen. Slå også et smut forbi Schreiberstrasse og se et af byens bedst bevarede byhuse, der er det oprindelige hjem for industrifamilien, Siemens.

Goslars Tinfigurmuseum

Fortab dig i tableauerne

Goslar Tinfigurmuseum

Der kan være stor glæde i små ting. Det beviser Goslars Tinfigursmuseum på fineste vis.

Museet udstiller 50 store tableauer med små tinfigurer, der er inddelt i emner som Goslars gamle bydel, Rammelsbergminen, 30-årskrigen og eventyr.

Hvert tableau viser en situation, hvor de små tinfigurer er frosset i tid og sted – og det giver dig mulighed for at gå på opdagelse i de mange historiske og hverdags-situationer. Sæt god tid af til dit besøg. Lige som du tror, du har set hele tableauet, så spotter dine øjne endnu en finurlig detalje.

Find museet i den gamle bydel i et romantisk bindingsværkshus.

TIP: I forlængelse af museet ligger en gammel mølle, som du kan se i aktion den første lørdag i hver måned.

Adresse: Klapperhagen 1, 38640 Goslar
www.zinnfigurenmuseum-goslar.de

Tak til Goslars Tinfigurmuseum for billedet til dette afsnit. ©Goslars Tinfigurmuseum

Middelaldermuseet Zwinger

Besøg det gamle forsvarstårn

Goslar Zwinger Musem

Enhver, der nogensinde har drømt om at være ridder, bør besøge Middelaldermuseet Zwinger. Museet ligger i et 25 meter højt forsvarstårn fra 1517 og viser en verden med våben og rustninger.

Museet udstiller de forskellige sværd, buer og armbryster, soldaterne kæmpede med i krig og brugte til jagt.

Se også de flotte, men tunge rustninger soldaterne bar. Du kan endda selv prøve en ægte ringbrynje og mærke vægten af de tusind små metalringe på dine skuldre.

Apropos metal. Folk med nerver af stål kan også besøge udstillingen med torturapparater – hvis de tør.

Museet holder åbent året rundt.

Adresse: Thomasstraße 2, 38640 Goslar
www.zwinger.de

Tak til Middelaldermuseet Zwinger for billedet til dette afsnit. ©Middelaldermuseet Zwinger

Goslars bryghus

Sluk tørsten og fyld maven i byens bryghus

Fyldt ølglas på bar.

Goslars bryghus ligger i et hyggeligt gult bindingsværkhus på markedspladsen.

Bryghuset er lokalt. Det betyder, at de helst bruger lokale råvarer, der er i sæson, og at øllene gerne er opkaldt efter byens vartegn. Her kan du drikke en Rammelsbergpilsner eller smage en af de forskellige goseøl. Den sidstnævnte har været brygget (og drukket) siden år 995.

Nyd din øl med en af de mange retter fra bryghusets menukort, der passer perfekt til de gyldne dråber. Velbekomme og skål!

Adresse: Marktkirchhof 2, 38640 Goslar
www.brauhaus-goslar.de

Breite Tor

Se den sidste byport

Breite Tor var del af bymuren, der skulle beskytte byen og dens indbyggere i senmiddelalderen. I 1800-tallet havde muren dog mistet sin funktion og blev revet ned, så der blev bedre plads til den voksende befolkning. I dag står kun Breite Tor tilbage, og der kører en vej igennem.

Selvom byporten kun er en rest af tidligere tiders fæstning, giver den stadig en god idé om datidens forsvarsværk og vidner om, hvor vigtig Goslar var i middelalderen.

Adresse: Am Breiten Tor Breite Straße, 38640 Goslar

Marktkirche St. Cosmos & Damian

Kirken til ære for lægen og apotekeren

Damien & Cosmos Kirke i Goslar

Der er meget at se i den gotiske kirke fra 1151, der er dedikeret til de to helgenkårede martyrer, Cosmos og Damien. Ifølge legenden arbejdede de som hhv. læge og apoteker i det 2. århundrede i Lilleasien og behandlende mennesker og dyr gratis til guds ære.

Træd ind i kirken på en solrig dag og se farverne spille i de smukke glasmosaikker fra 1250, der viser scener fra de to helgeners liv. Over ruderne står der på latin ”Al sundhed stammer fra Gud”.

Kirken er også dekoreret med flotte kalkmalerierne fra 1480, der viser de syv første af de 10 bud. Djævlen selv er også med, og kalkmaleriet viser, hvordan han forfører menneskene og får dem til at bryde budene.

Nordtårnet er i sig selv et besøg værd. Det 67 meter høje tårn har sin egen indgang, og tager du turen hele vejen op, kan du se de historiske klokker, urværket til det mekaniske weule-ur og klokkerens værelse.

Adresse: Marktkirchhof 1, 38640 Goslar
www.marktkirche-goslar.de

Mönchehaus Museum Goslar

Oplev moderne kunst i den historiske by

Mönchehaus Museum

I et charmerende bindingsværkshus fra 1500-tallet ligger det moderne kunstmuseum, Mönchehaus Museum. Her oplever du skulpturer, ruminstallationer og malerier fra tyske og internationale kunstnere i museets faste samling og særudstilling.

Museet får virkelig udnyttet sit historiske hus i sine udstillinger, og det giver en særlig atmosfære. Eksempelvis har den tyske kunstner, Anselm Kiefer, lavet fire installationer i den hvælvede kælder, der hver udforsker emner som græsk mytologi og jødisk kabbala. Udenfor i den grønne have kan du slentre i en flot skulpturpark.

Museet uddeler hvert år Goslars kunstpris ”Kaiserring” og stiller udstillingslokaler til rådighed for vinderen. Dette er en ære, vores egen Olafur Eliasson modtog i 2013. 

Adresse: Mönchestraße 1, 38640 Goslar
www.moenchehaus.de

Tak til Mönchehaus Museum Goslar for billedet til dette afsnit. ©Mönchehaus Museum Goslar