I øjeblikket har vi fokus på løbende at reducere vores elforbrug per overfart. Vi investerer i energieffektivisering og justeringer i driften, der fører til store energibesparelser.
På den cirka 18,5 kilometer lange rute Rødby-Puttgarden har Scandlines siden åbningen af ruten i 1963 forbedret sit koncept for trafikmaskinen til perfektion. Afgange døgnet rundt, 365 dage om året – det bliver til over 35.000 afgange årligt. Derfor har selv små justeringer stor effekt.
Overfarten tager kun 45 minutter, og losning og lastning kan klares på 15 minutter. Det er dermed den hurtigste og mest effektive rute fra Skandinavien til det europæiske fastland – og snart bliver den også uden direkte emissioner.
Nye propelblade på Gedser-færgerne
I januar 2023 satte vi nye propelblade på Gedser-færgerne og har dermed optimeret skibene til den aktuelle driftsprofil. Det giver en bedre virkningsgrad af propellen og en besparelse på fremdrivningsenergien på hele 11 procent.
I 2016 indsatte vi to nye hybridfærger på ruten Gedser-Rostock. Færgerne er specialdesignet til ruten og til en hastighed på 20 knob med tre motorer i drift: to på centerpropellen og én til hotellast og thrustere.
Som led i vores grønne agenda er farten reduceret til 16 knob, og derfor er der kun behov for én motor på centerpropellen. Skibenes fremdrivningsmaskineri er ikke optimeret til denne hastighed, og én hovedmotor har ikke tilstrækkeligt drejningsmoment til at dreje propellen med den designede pitch (vinkel på propelbladet). For ikke at overbelaste motoren reduceres pitch, og propellens effektivitet falder væsentligt.
Den hidtidige centerpropel med en diameter på 4,6 meter blev således ikke udnyttet optimalt, og vi besluttede derfor at udskifte de fem propelblade til mindre blade, så centerpropellen nu har fået en diameter på 4,2 meter. Ud over den forbedrede virkningsgrad giver det også færre vibrationer og reducerer samtidig risikoen for bundskader.
Med en overfartstid på to timer reducerer vi fremdriftsenergien med op til 11 procent takket være de nye propelblade, hvilket også fører til en reduktion af de producerede emissioner.
Nye blade på centerpropellen på Scandlines Gedser-Rostock-hybridfærger:
Før: Centerpropel med en diameter på 4,6 meter
Nu: Centerpropel med en diameter på 4,2 meter
Antal: Centerpropellen har i alt fem blade
Vægt: Hvert blad vejer 1.223 kg
Besparelse på fremdrivningsenergi: 11 procent
Nye propelblade på Gedser-færgerne giver en besparelse på fremdrivningsenergien på hele 11 procent.
Læs mere om vores grønne agenda
Læs alle-
En bæredygtig fremtid
For at styrke vores grønne agenda har vi forpligtet hele organisationen til at bakke op om 13 af FN’s ialt 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.
-
En flåde af hybridfærger
Hybridsystemet på vores færger ligner det, der findes i hybridbiler, hvor benzin eller diesel er kombineret med elektricitet.
-
Støjsvage thrustere
Et af skridtene på vores vej mod emissionsfrie færger er, at alle fire hybridfærger på ruten Rødby-Puttgarden har fået udskiftet thrusterne, der både styrer og driver skibet fremad.
-
Vind i rotorsejlet
Siden 2013 har vi satset på færger med miljøvenlig hybridteknologi. I hhv. 2020 og 2022 føjede vi miljøvenlig vindkraftteknologi til listen, da vi installerede et rotorsejl på hybridfærgerne M/F Copenhagen og M/F Berlin, der sejler på ruten Gedser-Rostock.
-
Bæredygtighed i praksis
Mindre madspild opnår vi blandt andet ved at portionsanrette, ved at sætte mindre mængder mad på en buffet ad gangen og ved at have et lidt mindre udbud at vælge mellem.
-
Zero direct emission fragtfærge
Scandlines har bestilt en ny emissionsfri færge til ruten Rødby-Puttgarden. Færgen indsættes i 2024 og indleder næste generation af skibe på ruten.
-
Samarbejde med eksterne partnere
Scandlines har gennem en årrække samarbejdet med den tyske miljøorganisation NABU (Naturschutzbund Deutschland). Samarbejdet har resulteret i en løbende udvikling af rederiets grønne initiativer.
-
Reducering af energiforbrug
I øjeblikket har vi fokus på løbende at reducere vores elforbrug per overfart. Vi investerer i energieffektivisering og justeringer i driften, der fører til store energibesparelser.