Forfatter: Redaktionen
Dato:
Læsetid: 4 min.

Gå på jagt i de tyske vinmarker

Mange forbinder tysk vin med Liebfraumilch og Piesporter. Men de tyske vinmarker har meget mere at byde på. Faktisk har Tyskland nogle af verdens bedste vine, hvis du bevæger dig lidt opad i prisklasse.

Den afvekslende jordbund i de 13 vindistrikter danner grundlaget for de ædle vinranker, der spænder fra den livlige Riesling til den harmonisk, let tilgængelige rødvin Spätburgunder. Så der er absolut ingen tid at spilde.

Kør på opdagelse i de mange, skønne vinområder, smag dig frem og få en god flaske (eller to) med dig hjem.  

Rheingau

Ren lykke i Rheingau

Vindruer i Rheingau

Rheingau er et af Tysklands mest respekterede vindistrikter. Det siges, at vindyrkningen går helt tilbage til romertiden, hvor Karl den Store var den første til at dyrke vin her.

Jordbunden er rig på skiffer og sand, der giver perfekte muligheder for den verdensberømte Riesling og flotte Pinot Noir – eller Spätburgunder, som den kaldes på tysk. Riesling findes i mange stilarter og med varierende sødme, men de har altid et friskt mineralsk strejf fra Rheingau.

Har du interesse for vindyrkning bør du lægge vejen forbi Geisenheim, der nyder anseelse over hele verden på grund af byens universitet for vindyrkning og ønologi. 

Sachsen

Vin fra Elbens Firenze

Vinmark i Sachsen

Det saksiske vindistrikt ved Elben er det nordøstligste og mindste i Europa. Her har man dyrket vin siden 1100-tallet. Som noget ganske særligt er vinmarkerne opdelt i små udstykninger, som dyrkes af mere end 3.000 små vinbønder.

På de terrasseanlagte vinmarker fås optimale vækstbetingelser, da solens stråler genspejles af Elben. Samtidig er murene, der indhegner markerne, med til at holde på varmen. Den store forskel på jordbundsforholdene giver meget forskellige vine.

Vinene er typisk tørre, forfriskende og med frugtig, markant syre. Størstedelen af de saksiske vine drikkes lokalt og betragtes som en sjældenhed i hele Tyskland. En specialitet er den mousserende Elbtal Sekt. Mmhh!! 

Mosel

Hvide vine vinder verden

Vindistrikt Mosel i Tyskland

Mosel er Tysklands suverænt mest kendte vindistrikt og er berømt for at producere hvidvine i absolut verdensklasse. I områderne omkring Moselfloden og dens bifloder Saar og Ruwer finder du Tysklands mest spektakulære natur og geologi.

Floderne snor sig gennem et kulturlandskab, hvor romere og keltere dyrkede vin allerede for 2.000 år siden. Moselregionen er Tysklands ældste vinregion og det største område, hvor vinen dyrkes på stejle skråninger.

På de syd- og sydvestvendte skråninger og terrasser er der et fantastisk mikroklima for både vinranker og sjældne plante- og dyrearter. Riesling fra Mosel er kendetegnet ved en citrusagtig friskhed og den mineralske stil. De kølige og rene stilarter går igen i Weissburgunder (Pinot Blanc), der også dyrkes med stor succes i området. 

Baden

Et mekka for feinschmeckere

Baden vindistrikt

Vindistriktet Baden er beskyttet af bjerge på alle sider. Det skaber Tysklands solrigeste og varmeste klima, der minder om Middelhavet.

Det milde klima og den gode jordbund gør Baden til et af Europas bedste vindistrikter – du bliver nødt til at smage på deres Pinot Noir, som hører til Tysklands bedste.

Baden er også kendt for deres madkultur, hvilket de ikke færre end 31 Michelin-restauranter er et tydeligt bevis på.

De bedste vine og den bedste mad gør regionen til et mekka for feinschmeckere.  

Bliv også inspireret til opleve festlige vinoplevelser i storslået natur.