Forfatter: Redaktionen
Dato:
Læsetid: 5 min.

Tag små ture ud af Berlin

Efter nogle dage med oplevelser i Berlins bedste gader og stræder med shopping og kulturelle seværdigheder er det tid til at vende ryggen mod muren og tage ud af byen. Vi har fundet vej til 3 Berlin områder, perfekt til dagsture, der hverken tømmer din pengepung eller tørlægger din tank.

Vil du ha’ indblik i fortidens glade dage, kan du sætte kursen mod Potsdam, hvor du finder Sanssouci Palace, som er kronen på værket i den gamle by.

Vil du hellere sætte hverdagen i perspektiv, skal du besøge Sachsenhausen koncentrationslejr, som giver dig et livagtigt billede af, hvordan jøder mistede livet under 2. verdenskrig. Og når det hele bliver for trist, kan du spejle dig i jetsetterlivet langs Wansees perfekte søbredder. 

Sanssouci Palace

Nap en sorgløs dag i skyggefulde haver

Sanssouci Palace

25 kilometer sydøst for Berlin finder du Sanssouci Palace, der af mange betragtes som den tyske udgave af Versailles. Paladset er væsentligt mindre end det franske palads, men parken omkring er stor og fyldt med små smukke templer og et fint kinesisk tehus.

Det er ikke tilfældigt at paladset blev døbt Sanssouci tilbage i 1745. Navnet er fransk og betyder det Sorgenfri Palads. Paladset blev nemlig bygget for at give Frederik den Store et privat sted, hvor han kunne slappe af og trække sig tilbage – langt fra magten og pragten i Berlin.

I 1995 kom paladset og parken på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Sørg for at komme tidligt og eventuelt lidt uden for sæsonen, da Sanssouci tiltrækker over 2 millioner besøgende hvert år.

Når du alligevel er i gang med at udforske forskellige Berlin områder, så slå et smut forbi Potsdam og oplev den smukke hollandske bydel og det russiske område Alexandrowa.

WAUW! 

Find Sanssouci Palace på Maulbeerallee, 14469 Potsdam

Sachsenhausen

Et livagtigt billede af en grusom tid

Sachsenhausen

Kun en smuttur nord for Berlin finder du koncentrationslejren Sachsenhausen. Museet og mindesmærket åbnede i 2012. Dette område ved Berlin giver dig et indblik i, hvad der dengang foregik bag lukkede døre.

Flere faciliteter er blevet rekonstrueret, og stedet giver dig et fængslende indblik i den virkelighed som var hverdag for over 200.000 mennesker fra 1936 til 1945, hvoraf ca. 100.000 omkom. Efter krigen overtog russerne ledelsen af lejren og brugte den fra 1945 til 1950 som fangelejr for nazistiske krigsforbrydere og antikommunister.

Under besøget kan du blandt andet opleve henrettelsespladsen, hospitalet og barak 39, der viser hverdagslivet i lejren, køkkenet og kommandantens bolig. Koncentrationslejren havde i alle år en særstatus, da den lå tæt på SS hovedkvarteret i Berlin. 

Et besøg, der efterlader dybe fodspor fra en grusom tid. 

Besøg Sachsenhausen på Strasse der Nationen 22, D-16515 Oranienburg

Wansee

Must see – Wansee

Wansee

Et af mere idylliske Berlin områder er Wansee. Området er navngivet efter søen Grosser, der ligger i en forstad til Berlin.

Her kan du vandre langs hvide sandstrande med vind i håret, mens du holder et glas champagne i den ene hånd og en selfiestang i den anden. Og bliver du træt af at spejle dig i den blanke sø, kan du trække dig tilbage til en af de mange hyggelige og til tider festlige sejl- og yachtklubber.

Når alt kommer til alt er dette område ved Berlin dog mest kendt for at være vært for Wannsee-konferencen den 20. januar 1942, som af mange menes at være startskuddet til holocaust. På konferencen diskuterede høje herrer i det nazistiske system, hvordan man bedst kunne udrydde Europas 11 millioner jøder.

Den dag i dag er Villa Wannsee forvandlet til et museum. Helt klart et must see, når du er i Wannsee. 

Oplev Wansee på Am Großen Wannsee 56-58, 14109 Berlin