Forfatter: Redaktionen
Dato:
Læsetid: 10-15 min.

Tag på kør-selv-ferie til Frankrig

Frankrig er en fortryllende rejsedestination. Faktisk så fortryllende, at det hvert år er det land, der forfører flest turister på verdensplan. Det er højst sandsynligt på grund af de utrolig mange motiver der er for at besøge landet: historien, arkitekturen, maden, naturen… you name it! Uanset om du tager mod nord, syd, øst eller vest støder du på oplevelser og indtryk, som er værd at skrive hjem til bedstemor og bedstefar om.

De franske byer bugner af liv, farve og smuk arkitektur fra mange forskellige æraer, og når det gælder kultur, kunst og historie, er Frankrig nærmest en uudtømmelig kilde. I artiklen her har vi samlet noget af det bedste Frankrig har at byde på, til dig, der gerne vil opleve landet på kør-selv-ferie. Fedt for Frankrig er, at hele landet, er inden for en overskuelig køreafstand. Skal du fx på kør-selv-ferie til Italien, er der lige langt nok ned til ”tåspidsen”.

Vi har også samlet en række gode råd, der forhåbentlig vil gøre din kør-selv-ferie til en endnu bedre oplevelse. Så spænd sikkerhedsselen, øv dig på lidt franske gloser og se frem til det søde, solrige liv i Frankrig. Vi guider dig på vej til en fabelagtig fransk ferie!

 

Normandiet

Historienørdens paradis

Kør-selv-ferie Frankrig - Normandiet

I det nordvestlige Frankrig ligger vores første anbefaling, Normandiet. Normandiet er en region i Frankrig, som med sin kyststrækning ud til Den Engelske Kanal altid har haft en betydningsfuld placering i Europa. Heldigvis er den perfekt placeret til kør-selv-ferie og camping. Og bare for at gøre det endnu bedre, spiller regionen en enorm rolle i den europæiske historie.

Normandiets historie strækker sig nemlig langt – faktisk helt tilbage til vikingetiden, hvor området havde store problemer med vikingernes hærgen. I 911 blev området overdraget til vikingerne, og heraf afstammer navnet ”Normandiet”, som netop referer til ”mænd fra nord”. Vikingen Rollo, som sandsynligvis er fra Sjælland, lod sig konvertere til kristendommen og blev Normandiets første hertug samt stamfader til hertugslægten, som godt 150 år senere erobrede England ved Vilhelm Erobreren. Og ja, den britiske kongefamilie, som vi kender i dag, slægter sig på Vilhelm Erobreren – men det er en længere historie.

I Normandiet findes utallige artefakter, statuer, bygninger, kirker og meget mere, der vidner om historien om regionens middelalderlige fortid. Heriblandt det 70-meter lange og 1000 år gamle Bayeux-tapet, Rouens imponerende, tårnhøje katedral og klosterøen Mont Saint Michel (se det smukke billede ovenfor) for at nævne nogle få.

Historiefortællingen slutter dog ikke her – langtfra faktisk. Spoler vi tiden 1000 år frem til 1900-tallet, finder vi Normandiet i midten af 2. verdenskrig. Normandiet var blandt de områder i Frankrig, som fra 1940 var under tysk besættelse. Den mest skelsættende hændelse i Normandiet var den berygtede D-dag, hvor de Allierede gik i land på Normandiets strande og kyster, som det første led i Operation Overlord, den større mission om at befri Europa fra den tyske besættelse. D-dag ledte til adskillige blodige slag i regionen, som du kan få et indblik i gennem de mange museer og mindesmærker, der afspejler og fortæller om denne skrækkelige, men historisk signifikante, krigsperiode. Steder som Omaha Beach og Normandy American Cemetery er must sees, men sørg for at kigge godt efter i seværdighedslisten nederst i afsnittet, da der er mange at vælge og vrage imellem.

Din kør-selv-ferie til Normandiet behøver dog ikke kun handle om historien. Området er også kendt for sin kulinariske kunnen, især inden for fisk, skaldyr og ikke mindst camembert-ost. For kunstinteresserede er det også her, Claude Monet slog de fleste af hans folder. Det er endda muligt at besøge hans berømte hus og have i Giverny.

Desuden gemmer regionen på masser af byer, store som små, der er værd at besøge. En af de oplagte er Normandiets hovedstad, Rouen: en gammel, charmerende by fyldt med kirker og bindingsværkshuse. Katedralen i Rouen, som er Frankrigs højeste, er ikke kun utrolig smuk; det er også her du, kan finde Rollos grav. Derudover er der et utal af charmerende havnebyer som Honfleur, Fécamp og Deauville at udforske – og selvfølgelig regionens andre storbyer, Caen og Le Havre.

Med et besøg i Normandiet skal du ikke forvente tårnhøje temperaturer – til gengæld kan du se frem til ubegribeligt smukke kyster, tidevand (fald ikke i søvn på stranden!), og et indblik i historien som er uden sidestykke. Normandiet må være en enhver historienørds største drøm og værste mareridt – for der er så meget at udforske, at det er nær umuligt at nå det hele på en tur. Tager du afsted i bilen, har du dog gjort det nemmere for dig selv at nå så meget som muligt.

Så måske du og familien skulle følge i Rollos fodspor og smutte en tur til Normandiet. Vi sørger for sejlturen, men kun til Tyskland – resten af togtet og erobringen af Europa må i selv sørge for!

Normandiet er perfekt for: Historieentusiaster, naturelskere, vandrefolk, madelskere og campingentusiaster og kunstelskere

Største seværdigheder ved Normandiet: Omaha Beach/Normandy American Cemetery, Mont Saint Michel, Abbaye aux Hommes, Bayeux-tapetet, Falaise d’Aval, (faldskærmssoldaten i) Sainte-Mère-Église, Monets have (Giverny), Memorial de Caen, Airborne Museum, Bayeux Cathedral, L’Abbaye-aux-Hommes

Oplagte endagsture i/fra Normandiet: Rouen, Caen, Falaise, Bayeux, Le Havre, Seinen, Paris, Somme, Dunkerque, Honfleur, Fécamp, Deauville

Afstand fra Rødby: 1100-1300 km (13-15 timer i bil)

Vinruten i Alsace

Hvidvin og vandreture i Vogeserne

Kør-selv-ferie Frankrig - Vinruten i Alsace

Vi hopper direkte videre til endnu en fan-favorit i det nordlige Frankrig. Stik modsat fra Normandiets vestlige kyster, vender vi nu snuden mod det nordøstlige Frankrig, hvor man finder regionen Alsace. Egentlig er regionen ikke længere helt sin egen, da den i 2016 blev en del af en ny, større region – Grand Est. Men Alsaces navn og status som vinregion er der dog nok ingen, der kan eller tør tage fra dem lige foreløbig.

For Alsace er især verdenskendt for sin vinkultur og romantiske stil. Området er spækket med vinmarker, da bjergkæden Vogesernes skråninger skaber de perfekte vilkår for produktion af særligt hvidvin. Det er i sandhed vinen, der er i højsædet i Alsace, og derfor er det også vinruten i Alsace, vi lægger vægt på. Dette til trods for områdets ellers rige fransk-tyske historie, som er let at fornemme i både bynavne og kulturen. Vinruten strækker sig 170 kilometer og snor sig forbi over 100 vingårde og adskillige små, betagende byer. Måske du ikke har tid til at opleve dem alle, men vi har et par stykker, som du bør sætte GPS’en efter:

 1. Strasbourg: Dog Alsaces hovedstad, Strasbourg, ikke officielt er en del af vinruten, ligger den lige ved startbyen Marlenheim, og er derfor et oplagt startpunkt for din tur. Det er næsten ærgerligt, hvis du ikke får udnyttet chancen for at opleve den også. Ikke nok med at være hovedstad i Alsace og Grand Est, er Strasbourg også hjemsted for Europa-Parlamentet. Storbyen emmer af fransk charme med flotte parker, hyggelige gader, smukke bygninger, kanaler på tværs af byen og en kæmpe katedral.
 2. Bergheim: Omkring midtvejs på ruten finder du middelalderbyen Bergheim. Brosten, blomster og bindingsværkshuse pynter byen og skaber en rolig, middelalderlig atmosfære. Bergheim er Frankrigs gyldne punkt for ro og mag, og er derfor et ideelt stop til et koldt glas alsacisk vin. Lidt over 10 km fra Bergheim finder du Haut Koenigsburg – en imponerende middelalderborg smukt beliggende på en bakketop, som det ville være en skam ikke at ligge vejen forbi.
 3. Kayserberg: Små 25 kilometer syd fra Bergheim ligger den gamle by og fæstning Kayserberg. Byen er karakteriseret ved sine farverige gader, gammeldags huse, en smuk flod, og slottet der troner på byens højeste punkt, hvilket gør Kayserberg til noget helt specielt. Gaderne er oven i købet fyldt med lækkerier, når det kommer til mad og drikke.
 4. Colmar: Den nok mest populære destination på vinruten, Colmar, er også rutens største. Ligesom de andre byer, har Colmar alt det gode – bare endnu mere af det. Byen går også under navnet Lille Venedig mest på grund af de mange charmerende kanaler, der snor sig igennem byen, og det maleriske bybillede med snævre gader og smukke huse. Colmar har et middelalderligt særpræg fra både fransk og tysk historie, fantastisk mad, vinmarker og vingårde, museer, markeder og hvad hjertet ellers kunne begære. Ikke langt fra Colmar ligger Neuf Brisach – en historisk befæstning, som oppefra nærmest ligner en ottekantet blomst. Byen har bibeholdt sit originale, militære design, så det er unik oplevelse at blive ”lukket ind” bag byens porte.
 5. Eguisheim: Trods sin lille størrelse er Eguisheim kendt som en af Frankrigs smukkeste byer. Byens unikke arkitektur og indretning har gjort det til en af de mest charmerende og populære destinationer på vinruten. Vintraditionen går langt tilbage i Eguisheim, som er blandt Alsaces ældste vinbyer. Omkranset af vinmarker helt op til bymuren, byder Eguisheim på en mindeværdig gåtur gennem vinens verden.

Med vinruten i Alsace får du en oplevelse, der er som skræddersyet til en kør-selv-ferie – især for vinelskere, da der i området er masser Grand Cru-vin at gøre sig klog på. Men også for dig  der er nysgerrig på Europa-historien og gerne vil blande den med skøn natur, arkitektur og stemningsfyldt byliv. Besøger du Alsace i juleperioden, kan du også udforske julemarkederne i mange af vinrutens byer.

Alsace er perfekt for: vinconnaisseurer, madelskere, historienørder, vandrefolk, fotografer

Største seværdigheder ved Alsace: Domkirken Notre-Dame-de-Strasbourg, Haut-Koenigsbourg, Neuf-Brisach, Musée National de l'Automobile, Le Petite France (Strasbourg), Unterlinden Museum

Oplagte endagsture i/fra Alsace: Vinruten, Strasbourg, Mulhouse, Le Grand Ballon, Belfort

Afstand fra Rødby: 800-1000 km (10-12 timer i bil)

Paris

Storbyen over alle storbyer

Kør-selv-ferie Frankrig - Paris

Når det kommer til Frankrig, er der er en by, som er svær at komme udenom. Det er Paris.

Når mennesker verden over drager mod den populære metropol, er det som oftest med høje forventninger. Derfor er det måske også nemt at blive skuffet, for selvom Paris er kendt som kærlighedens by, skal du ikke sætte næsen op efter, at alting altid er lige så romantisk i Paris, som du måske altid har hørt. Når det så er sagt, er der en grund til at Paris er så populær: kun få byer kan måle sig med Paris’ kulturelle, arkitektoniske og historiske rigdom – og det vil vi hjælpe dig på vej til at opleve bedst muligt.

Det giver god mening at tage bilen til Paris – der er ikke så langt. Dog er det nok bedst at parkere bilen, når først du er nået frem. Den kommer mest til at være i vejen. Heldigvis ligger mange seværdigheder i gåafstand – og hvis ikke, er det let at komme rundt med den offentlige transport.

Mon ikke du har hørt om nogen af de største seværdigheder før: Eiffeltårnet, Louvre, Versailles, Triumfbyen, Notre Dame de Paris, Musée d’Orsay – der er nok at vælge imellem, så du behøver ikke bekymre dig om mangel på seværdigheder. Husk dog på, at der kan være lange køer, især ved populære attraktioner som Louvre, Musée d’Orsay og naturligvis Eiffeltårnet, så det kan ofte betale sig at købe billetter på forhånd.

Hvis alt skulle gå op i lange køer, er der heldigvis også mange andre måder at opleve Paris på. Tag eksempelvis en dejlig gåtur langs Seinen, og bliv ført forbi Paris’ smukkeste parker og største attraktioner. Det er også langs floden, at du får den bedste udsigt til Eiffeltårnet, som ligger næsten lige op ad. Paris’ gader er fyldt med utallige restauranter og fortovscaféer, hvor du kan side og nyde bylivet. Og som en ægte modehovedstad byder Paris naturligvis på uendelige shoppingmuligheder. Med eller uden børn, er der måske en tur til Disneyland Paris, der trækker. Det bliver hvert fald ikke svært at få de små ind i bilen, hvis Disney-kortet smides på bordet.

I Paris er der tusindvis af ting, der vil fange din opmærksomhed. Det er derfor smart at være godt forberedt på hvad og hvornår, hvis der er mange ting du vil nå. Selvom Paris altid er fyldt med mennesker, kan du undgå en del turister ved at rejse uden for sommermånederne.

Paris er perfekt for: Storbyudforskere, kunstelskere, madelskere, café- og crossaintnydere, historienørder, fotografer

Største seværdigheder ved Paris: Eiffeltårnet, Disneyland, Versailles, Louvre, Triumfbuen, Notre Dame de Paris, Musée d'Orsay, Centre Georges Pompidou, Luxembourghaven, Sacré-Coeur-kirken (Montmartre), Musée de l’Orangerie.

Oplagte endagsture fra Paris: Orléans, Reims, Troyes, Rouen, Le Mans, Auxerre, Normandiet

Afstand fra Rødby: 1000-1100 km (12-13 timer i bilen)

 

Provence og Den Franske Riviera

Party i Provence

Kør-selv-ferie Frankrig - Provence

Hvis du er villig til at lægge et par ekstra timer i selen, venter en ægte fransk klassiker på dig nede sydpå – regionen Provence.  Det er her, ved kysten til Middelhavet, at du for alvor kan lune dig i solen – og samtidig nyde storslået, farverig natur og kultur så langt øjet rækker.

Provence ligger helt nede i Frankrigs sydøstlige hjørne, hvor Midteuropa bliver til Sydeuropa – og hvor du kan forvente, at det bliver et godt nøk varmere end i resten af Frankrig. Varmen, de hvide sandstrande og smukke promenader er meget tiltrækkende – og er ofte krydret med lidt fransk arrogance i byer som Nice, Cannes, Saint-Tropez og fyrstendømmet Monaco, der flugter sig langs Den Franske Riviera. Særligt i Riviera-området får den gerne hele armen og mere til. Området er præget af luksus og rigdom, og det kommer til udtryk i det maleriske bylandskab og de lange, overdådige strandpromenader. Alt i alt er Provence og Rivieraen en oplagt destination for en luksus camping- og badeferie!

Det er dog ikke kun det mondæne, der skinner igennem i Provence. Regionen byder på et væld af småbyer og naturområder med unikke særheder. Gamle, historiske byer som Aix-en-Provence, Avignon og Ezé Village fremviser den charmerende middelalderstil med smukke bygninger, snoede gader, folkelige torve og fantastiske udsigter. Skulle du mod alle odds løbe tør for charmerende småbyer, kan du altid søge mod det helt store – og det kunne jo være Marseilles, Frankrigs andenstørste by. Marseille er en historisk havneby, som byder på både bedste og værste af storbylivet. Her kan du finde smukke katedraler, paladser, hyggelige butikker og gader, museer og meget mere. Det er bare at finde de autentiske perler.

Naturen i Provence er en palette af farver: grønne bjerglandskaber, azurblåt hav, lilla lavendelmarker og selvfølgelig de sandfarvede strande. Lavendelmarkerne er et kendetegn for regionen, men det er især mødet mellem det grønne bjerglandskab og Middelhavet, der tager pusten fra én. Det kan også opleves i forskellige nationalparker – for eksempel Calanque National Park, der ligger lidt uden for Marseille. Den sydlige del af Alperne er også at finde i Provence, så der er gode muligheder for en alpin udflugt.

Provence er perfekt for: Vandhunde, vandrefolk, historienørder, storbyudforskere, jetsettere, madelskere, campingentusiaster

Største seværdigheder ved Provence:  Calanque National Park, Pont du Gard, Pavepaladset, Verdonkløften, Basilique Notre Dame de la Garde, Promenade des Anglais, Le Vieux Port, Château d'If, Tour de France

Oplagte endagsture i/fra Provence: Aix-en-Provence, Marseille, Nice, Cannes, Toulon, Saint-Tropez, Ezé Village, De Franske Alper, Nîmes, Montpellier

Afstand fra Rødby: 1500-1700 km (17-20 timer i bil)

 

Oplev Tour de France på kør-selv-ferie

Kør-selv-ferie Frankrig - Tour De France

Det er kun blevet mere populært at tage mod Frankrig for at følge verdens mest populære cykelløb, Tour de France. Og er der nogen bedre måde at følge Vingegaard og co. på end ved selv at køre en tur med ud på de franske bjerge og landeveje? Det ser måske godt ud i TV, men at være der selv og opleve den festlige, entusiastiske stemning blandt publikum gør det hele endnu bedre. En kør-selv-ferie er den bedste og nemmeste måde at opleve det på.

Mens Paris og Provence næsten altid er en del af løbet, bliver Normandiet og Alsace også inkluderet af og til. Så hvis du skal afsted til en af de destinationer, kan det være, at du oplever Tour de France ligge vejen forbi. Hvert år er cykelløbets rute en smule anderledes, men det er heldigvis nemt at gøre sig klogere på årets rute på Tour-de-Frances officielle hjemmeside.

Hvis du vil følge ruten og cykelrytterne over flere etaper, er en autocamper en oplagt løsning. Du kan tage af sted med den hjemmefra eller ved leje en undervejs. Det gør det hele lidt lettere ude på landevejene, når du både har seng, køkken og toilet med på fire hjul.

Vælg de perfekte pitstops

Kør Selv Ferie - Pause

Inden du kan mæske dig i solskin, hvidvin, vikingehistorie og triumfbuer, venter sig en længere køretur. Og selvom mange destinationer teknisk set kan besejres i et langt stræk, er det ofte en god ide at planlægge nogle gode pauser undervejs. Både af de korte, hvor du kan strække benene, men også af de længere med overnatning og måske lidt sightseeing. Heldigvis er der masser af fantastiske steder at tage en overnatning.

På vej til Frankrig kommer du nemlig til at krydse tværs over det vestlige Tyskland. Det vil sige, at skønne byer som Hamborg, Bremen, Heidelberg, Köln, Düsseldorf, Bruxelles, Liege, Frankfurt, Saarbrucken kun ligger en motorvejsafkørsel væk, afhængigt af din rute. Det er alle sammen byer, der er en ferie hver i sig selv. Hvis du mest er ude efter noget hurtig og nemt, findes der også mange ”stopover”-hoteller nær de tyske motorveje.

Med en pause undervejs på køreturen undgår du, at køreturen bliver alt for udmattende. Samtidig bliver du mindre afhængig af Europa-trafikken, når du skal nå frem til din endelige destination.

Den første pause får du allerede på færgen mod Tyskland. Her får du muligheden for at få fyldt maven, shoppe eller bare læne dig tilbage og nyde udsigten over Østersøen. Samtidig kan børnene opleve en sejltur og brænde en masse energi af.

Gode råd til kør-selv-ferien til Frankrig

Til slut har vi en række gode råd til både før, imens og efter du sidder i bilen på vej mod ”La Belle France”. Her er 10 af de gode til kør-selv-ferien til Frankrig:

 1. Planlæg gode pitstops: Det første råd er allerede givet. Find nogle gode pitstops så turen ikke bliver ubehagelig og udmattende – især hvis du har børn med på rejsen.
 2. Forberedelse og biltjek: Inden du drager afsted, er det en rigtig god idé at få bilen tjekket, lavet en huskeliste og fået styr på kørselsreglerne i Europa. Alt det kan du få hjælp til på vores side her, men lav også gerne din egen tjekliste.
 3. Planlægning vs. spontanitet: Gør op med dig selv og dine medrejsende, hvor meget I har brug for at have planlagt. Nogen har brug for at have turen planlagt til mindste detalje, andre kan bedst lide at sætte sig ud i bilen og lade sig overraske.
 4. Miljøzoner i Tyskland, Frankrig og andre transitlande: Vær opmærksom på Tysklands og Frankrigs miljøzoner. I begge lande er der mange byer og områder der kræver miljømærker eller køretilladelse. De kan dog være forskellige for de to lande, så læs op på begge, hvis du vil undgå bøder!
 5. Kør om søndagen i Tyskland: Hvis det er muligt, så planlæg en af dine køredage i Tyskland til at være en søndag. Der er (næsten) ikke nogen lastbiler på motorvejene på grund af det tyske forbud – og dermed mindre trafik.
 6. Undgå højsæson: Hvis du har et valg, så er det en god ide at rejse uden for højsæsonen (juni-august), når du er på ferie i Frankrig. Foråret og efteråret er varmt nok for de fleste, og du slipper for en masse turister.
 7. Underholdning: Det er en rigtig god idé at have underholdning klar til køreturen. Musikquiz, playlister, bingo…Vi har allerede sørget for lidt inspiration.
 8. BorderShop på hjemturen: Har I plads i bilen, er det oplagt at smutte en tur i BorderShop på vej hjem. Så kan der findes lidt lækkert til bagsædet og rustes op til den kommende sommerfest!
 9. Rejseberegner: Brug vores rejseberegner og se hvad der er den hurtigste, smarteste og billigste rejse for dig!
 10. Nyd køreturen: Betragt køreturen til Frankrig som en del af oplevelsen. Det er ikke hver dag, man får muligheden for at tøffe igennem Europa fantastiske natur og kultur. For nogen bliver det den mest mindeværdige del af ferien. Så husk at nyde rejsen!

 

NB: Vi tager forbehold for ændringer i faciliteter og seværdigheder for de forskellige byer og områder.