Forfatter: Redaktionen
Dato:
Læsetid: 10 min.

Tag på kør-selv-ferie til Italien

Italien er et af danskernes foretrukne rejsemål, og det er med god grund. Italien gemmer nemlig på alt fra bjerge, varme, vinmarker, vandmeloner og strande med krystalklart vand. Det er ikke noget, man ser hver dag (lige udover i Kroatien, måske). Vælger du at tage på kør-selv-ferie, får du frihed og fleksibilitet til selv at vælge hvor, hvornår og hvordan du vil opleve solens land.

Det eneste, der står imellem dig og et velfortjent, sydeuropæisk getaway, er en køretur tværs gennem Europa. Det lyder langt, og det er det også – men med den rigtige rute og forberedelse vil du næsten ønske, at turen var længere.

De mest oplagte destinationer for din kør-selv-ferie finder du i Norditalien. Støvlelandet strækker sig langt, så vil du hele vejen sydpå, bliver turen pludselig dobbelt så lang. Selvom det er svært at gå galt i byen, når du skal vælge mellem italienske byer, har vi udvalgt fire sikre vindere – også nogle, du måske ikke har hørt om før.

Derudover har vi samlet en masse gode råd, der kan gøre din kør-selv-ferie til Italien til en endnu bedre oplevelse. Så sæt dig bag rettet, vend næsen mod syd og glæd dig til duften af frisk pizza. Vi hjælper dig med at forvandle de grå motorveje og ømme stænger til alpeidyl og eventyrlyst.

 

Gardasøen

Kongen af kør-selv-ferier

Gardasøen og bjerge

Først på listen har vi en klassisk endestation for kør-selv-ferier: Gardasøen. Lago di Garda er Italiens største sø og ligeledes en af landets største turistmagneter.  Klemt ind i ly af bjergene, finder man søen lige hvor regionerne Lombardiet, Veneto og Trentino-Alto Adige mødes. Gardasøen er især kendt for sit azurblå vand, der hvert år tiltrækker millioner af turister. Samtidig er området fyldt med små, fortryllende byer, fantastiske campingmuligheder og sjove forlystelsesparker.

Der er 150 km og ca. ligeså mange hårnålesving rundt om søen. Udover de mange lækre strande finder du også en lang række byer langs kysten. Der er mange gode, så udforsk nøje, men her et godt eksempel fra hver kyst:

 • På sydspidsen finder du Sirmione, den måske mest populære kystby omkring Lake Garda. Her er det især oplevelsen af det gamle, velbevarede Scaligero Slot, der trækker – men også fantastiske strande, restauranter og spaer!
 • På østsiden ligger vinområdet Bardolino, som byder på vingårde og vinlandskab. Samtidig har byen museer om både vin og olivenolie, hvis man virkelig skal kloge sig på de italienske madhemmeligheder.
 • På vestkysten ligger byen Salò, hvor du kan være sikker på et godt restaurantbesøg. Du kan også hoppe på en båd mod øen Isola del Garda, som gemmer på charmerende haver i Gardasøens midte.
 • Helt oppe på nordkysten, ved Nago-Torbole, er det især mulighederne for windsurfing og hiking i bjergene, der trækker - udover de overdådige strande og overvældende udsigter, selvfølgelig.

Ser man bort fra søens egne, mindre byer, ligger Gardasøen også som smørklatten blandt mange store. De nærmeste er Verona og Brescia, som ligger inden for en times kørsel fra Gardasøen (afhængigt af bosted).

Verona er især kendt for både sin romerske og middelalderlige historie, hvilket afspejles i byens arkitektur og kunst. Byen er også berømt for at være hjemsted for Shakespeares tragiske hovedpersoner, Romeo og Julie, i hans mesterværk af samme navn. I Verona finder du masser af museer og referencer til det berømte par. Hvis du har drømt om at se Colosseum i din rejse til Italien, er det her du finder det bedste alternativ: Arena di Verona. Arena di Verona er et uhyre velbevaret amfiteater i byens centrum. Timer du dit besøg rigtigt, kan du endda opleve koncerter, operaer og festivaler i de fantastiske omgivelser.

Brescia er en ældgammel by, som med ca. 3200 år på bagen har rødder helt tilbage til antikken. Byen byder på tonsvis af kirker, slotte, museer og torve fra en fortid, som blot venter på at blive udforsket. Heriblandt slottet på bakketoppen Monte Cidneo og katedralerne Duomo Vecchio og Duomo Nuovo.

Kort sagt er Gardasøen nærmest en helgardering for, at både børn og voksne kan få én på opleveren. Turistmagneten Lago di Garda er altså ej at forveksle med en turistfælde. Den har noget at have det i.

Gardasøen er perfekt for: Campingentusiaster, børnefamilier, vandhunde, vandrefolk, wind-surfere, solbadere, historieelskere og madelskere

Største seværdigheder ved Gardasøen: Gardaland, Scaligero Slot, Vittoriale d’Italia, Arena di Verona

Oplagte endagsture fra Gardasøen: Verona, Brescia, Venedig, Milano, Dolomitterne, Bergamo, Trento

Afstand fra Gedser: 1200-1300 km (14-16 timer i bilen)

Como og Comosøen

Norditaliensk charme

Byen Como og vandflyver i Comosøen

Aller længst oppe, lige ved grænsen til Schweiz, finder du Como: En betagende by, som rummer både overskøn natur og italiensk charme. Byen ligger lige op ad – og lægger navn til – Comosøen, som er central for byens særpræg. I byens centrum finder du fabelagtige restauranter, smukke kirker og arkitektur fra gammel tid. Byen emmer af charme og en hyggelig atmosfære med markeder og liv i byens gader. Tager du kabelbanen op ad bjergsiden til Brunate, får du en overvældende panoramaudsigt over søen, bjergene, Como og den schweiziske by Chiasso, som Como er så godt som smeltet sammen med.

Et besøg i Como indbyder til at udforske Comosøens smukke natur og farverige småbyer. Selve søen har en usædvanlig, omvendt Y-form, der gør, at søen er temmelig lang og smal. Følger du søen en times tid i bil nordpå, kommer du til den gamle by Bellagio, som mange ville betegne som et must see. Her venter snævre, farverige gader, som bestemt er et eventyr værdigt. Geografisk befinder du dig – givet den mærkelige Y-form – pludselig midt i søens mærkværdige tredeling. Gå langs vandkanten og ud til spidsen, hvor der venter en fantastisk udsigt over vandet og bjergene.

Hungrer du efter modernitet og storbyen, er Italiens andenstørste by, Milano, kun 1 times køretur væk fra Como. Det samme gælder Bergamo, en overset perle, hvor du møder det bedste af både det gamle og nye Italien. Bestemt en udflugt eller et par overnatninger værdig.

Der findes altså mange grunde til at besøge Como på kør-selv-ferien til Italien. Og så er det jo bare en bonus, at byens nordlige placering sparer dig fra et par timer mere i bilen.

Como er perfekt for: Vandrefolk, naturentusiaster, modefolk, historielskere, madelskere, campingentusiaster

Største seværdigheder ved Como: Duomo di Como, Milanos Domkirke, Villa del Balbianello

Oplagte endagsture fra Como: Milano, Bellagio, Bergamo, Torino, Menaggio

Afstand fra Rødby: 1200-1300 km (14-15 timer i bil)

Trento

Kultur og natur i topform

Torvet og palads i Trento

Lidt længere østpå ligger Trento: En mellemstor by, der, ligesom som de fleste italienske byer, er ældgammel. En skarp historiker ville straks tænke på Tridentinerkoncilet, der i det 16. århundrede blev afholdt i Trento (dengang Trient) som et led i den katolske kirkes forsøg på at holde reformationen tilbage.

Trentos gader er fyldt med fyldt med kirker, paladser og museer, der fortæller byens historie. Hvis du elsker gamle bygninger og kalkmalerier, er det virkelig stedet. Og skulle du blive mættet af ”de gamle dage”, er fremtiden også repræsenteret i form af natur- og videnskabsmuseet MUSE.

Selv hvis man ser bort fra byens store kulturelle værdi, gør de smukke omgivelser i sig selv byen et besøg værd. Byen er placeret i hjertet af Dolomitterne, så det er vigtigt at få vandrestøvlerne med. Der er masser af smukke vandre- og køreture at begive sig ud på i nærområdet, men det kan også være det værd at drage hen, hvor Dolomitterne er allermest majestætiske. Det kunne fx være mod Val di Funes eller Val Gardena, der ligger 1-2 timers køretur fra Trento. Så er årets vandretur og ikke mindst årets billede sikret.

Trento er perfekt for: Historieelskere, vandrefolk, naturentusiaster, fotografer, kunstelskere

Største seværdigheder ved Trento: MUSE – Science Museum of Trento, Piazza Duomo (Trento), Val de Funes, Val Gardena

Oplagte endagsture fra Trento: Bolzano, Dolomitterne, Gardasøen, Vicenza, Verona, Venedig, Rovereto

Afstand fra Gedser: 1100-1200 km (14-15 timer i bil)

Toscana

Vin, varme og vidunderlighed

Vinmarker og landskab i Toscana

Er du villig til at køre et par timer længere ned af ”støvlen”, ligger der en sikker vinder og venter: Toscana. Bare ved navnet danner hjernen næsten helt automatisk billeder af en orange solnedgang over et bølgende landskab, som er spækket med vinmarker og oliventræer. Og det er ikke langt fra sandheden. Toscana er en af de mest populære regioner i Italien, og genkender man ikke navnet fra en vinflaske, er man højst sandsynligt stødt på det i en vilkårlig rom-com.

De to største destinationer i Toscana er Firenze og Pisa. Firenze, regionens hovedstad, er fyldt med alverdens kunst- og kulturskatte og var hjemsted for store renæssancemalere som Michelangelo, Da Vinci, Raphael og Donatello – bare for at nævne et par stykker. Og så er der selvfølgelig Firenzes kolossale domkirke, som er en af Italiens (og verdens) største. I Pisa står der et meget skævt tårn og endnu en storladen katedral, der begge skal opleves. Tager din kør-selv-ferie dig til Toscana, er det svært at komme uden om de to byer som must sees.

Det vigtigste på køreturen rundt i Toscana er dog at nyde det lune, bølgende landskab og de exceptionelle madoplevelser, du støder på hen ad vejen. Udover vin og olivenolie, støder du også på et hav af andre specialiteter i regionen.

Vær opmærksom på, at de store seværdigheder kan være proppet med turister. Derfor er det for nogle seværdigheder en fordel at bestille billetter i forvejen – fx hvis du skal på museumsbesøg i Firenze.

Toscana er perfekt for: Kunstelskere, historieelskere, madelskere, solbadere, vandrefolk, naturentusiaster, fotografer

Største seværdigheder i Toscana: Domkirken i Firenze, Galleria degli Uffizi, Det Skæve Tårn i Pisa, Saturnia Hot Springs, Castelnuovo Di Val Di Cecina

Oplagte endagsture fra Toscana: Chianti, Cinque Terre, Siena, Elba

Afstand fra Rødby/Gedser: 1500-1700 km (17-19 timer i bil)

Vælg de perfekte pitstops

Mor og to børn i bil

”Vi tager bare et langt sejt træk, og spiser lidt sen aftensmad”… Måske er du en af dem, der sagtens kan klare en køretur på 15 timer uden at fortrække en mine, men så er du vist også en af de færreste. For at undgå, at turen bliver alt for anstrengende, og for ikke at blive for afhængig af Europa-trafikken, er det en god ide at lægge pauser ind undervejs. Både af de korte og de lange. Uanset hvilken vej du kommer fra, er der heldigvis en masse spændende destinationer, som er mindst en overnatning værd.

Den første pause får du allerede på færgen mod Tyskland. Her får du muligheden for at få fyldt maven, shoppe eller bare læne dig tilbage og nyde udsigten over Østersøen. Samtidig kan børnene opleve en sejltur og få brændt en masse energi af.

Skal du mod det vestlige Italien og tager færgen fra Rødby-Puttgarden (Via motorvej A7), er byer som Hamborg, Würzburg og Rothernburg Ob der Tauber oplagte destinationer for et pitstop. De to sidstnævnte er begge to en del af Romantische Straße (den romantiske vej). Er du villig til at ligge en time eller to mere i sadlen, kan du overveje at tage et kig forbi eventyrslottet Neuschwanstein Slot eller finde et godt spot ved den enorme, smukke sø Bodensøen.

Skal du derimod mod det østlige Italien og med Gedser-Rostock (Via motorvej A9), er det byer som Berlin, Leipzig og München du kan kigge imod. En tur til Tyrol-hovedstaden Innsbruck garanterer også en fornøjelig og smuk oplevelse, hvis du også gerne vil spendere en dag eller to i det østrigske.

Er du blot på udkig efter en hurtig og nem overnatning, støder du også på mange ”stopover”-hoteller nær de tyske motorveje.

Gode råd til kør-selv-ferien til Italien

Til slut har vi en række gode råd til både før, imens og efter du sidder i bilen på vej mod solens land. Her er 10 af de gode til kør-selv-ferien til Italien:

 1. Planlæg gode pitstops: Det første råd er allerede givet. Find nogle gode pitstops så turen ikke bliver ubehagelig og udmattende – især hvis du har børn med på rejsen.
 2. Forberedelse og biltjek: Inden du drager afsted, er det en rigtig god idé at få bilen tjekket, lavet en huskeliste og fået styr på kørselsreglerne i Europa. Alt det kan du få hjælp til på vores side her, men lav også gerne din egen tjekliste.
 3. Planlægning vs. spontanitet: Gør op med dig selv og dine medrejsende, hvor meget I har brug for at have planlagt. Der er meget forskel på, hvor meget man har brug for at have forberedt. Nogen har brug for at have turen planlagt til mindste detalje, andre kan bare sætte sig ud i bilen og tøffe afsted.
 4. Miljøzoner i Tyskland: Vær opmærksom på Tysklands og Italiens miljøzoner. I begge lande er der mange byer og områder der kræver miljømærker eller køretilladelse. De kan dog være forskellige for de to lande, så læs op på begge, hvis du vil undgå bøder!
 5. Kør om søndagen i Tyskland: Hvis det er muligt, så planlæg en af dine køredage i Tyskland til at være en søndag. Der er (næsten) ikke nogen lastbiler på motorvejene på grund af det tyske forbud – og dermed mindre trafik.
 6. Undgå højsæson: Hvis du har et valg, så er det en god ide at rejse uden for højsæsonen (juni-august), når du er på ferie i Italien. Foråret og efteråret sydpå er varmt nok for de fleste, og du slipper for en masse turister.
 7. Underholdning: Det er en rigtig god idé at have underholdning klar til køreturen. Musikquiz, playlister, bingo…Vi har allerede sørget for lidt inspiration.
 8. BorderShop på hjemturen: Har I plads i bilen, er det oplagt at smutte en tur i BorderShop på vej hjem. Så kan der shoppes lidt lækkert til bagsædet og rustes op til den kommende sommerfest!
 9. Rejseberegner: Brug vores rejseberegner, og se hvad der er den hurtigste, smarteste og billigste rejse for dig! 
 10. Nyd køreturen: Betragt køreturen til Italien som en del af oplevelsen. I kommer til at krydse Alperne, køre igennem bjergtunneler og meget mere. For nogen bliver det den mest mindeværdige del af ferien. Det er ikke bare transporttid, det er en rejse. Og vi ved jo allesammen at rejse er at leve!

NB: Vi tager forbehold for ændringer i faciliteter og seværdigheder for de forskellige byer og områder.