Forfatter: Redaktionen
Dato:
Læsetid: 10 min.

Det skal du se og opleve i den nordtyske havneby

Wismar er en charmerende og historisk havneby, som desværre ofte bliver overskygget af de mere kendte naboer Lübeck og Rostock, som kun ligger en times kørsel væk.

Det er en skam. Den tidligere hansestad har flotte seværdigheder, unikke butikker og ikke mindst mange velsmagende restauranter. For slet ikke at tale om det idylliske havnemiljø, snørklede brostensbelagte gader og en rig historie – som bl.a. indeholder 150 år under svensk herredømme. Byens gamle bydel er så seværdig, at den tilmed er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Wismar er med sine omtrent 45.000 indbyggere ikke stor, men det betyder, at du nemt oplever og fornemmer byen på få dage. Det gør den oplagt som destination til en kort ferie.

Har du brug for flere argumenter til at drage ned over grænsen, får du her en guide til, hvad du skal se, og hvor du skal shoppe og spise i Wismar.


Fine og historiske seværdigheder

Den gamle markedsplads

Besøg byens hjerte

Den gamle markedsplads i Wismar og brønden Wasserkunst

I Wismars centrum ligger den gamle markedsplads, der er nydeligt omkranset af fine historiske og farverige bygninger. Den ældste bygning er helt tilbage fra 1380!

Midt på pladsen troner den smukke brønd, Wasserkunst. Navnet er passende, for brønden ligger inde i et lille pavillon med irgrønt spir og blyindfattede ruder. Selvom brønden i dag pynter på pladsen, var den faktisk i funktion fra 1600-tallet og næsten helt frem til 1900-tallet, hvor den forsynede byens indbyggere med vand.
På pladsen ligger også byens rådhus, hvor du kan besøge den permanente udstilling i kælderen om byens historie.

Den gamle markedsplads er enorm. Med sine 10.000 kvm er den Nordtysklands største, så der har i tidens løb været god plads til at samles, handle og feste. Og det gør Wismars borgere stadig i dag, hvor pladsen huser den årlige Schwedenfest og julemarked.

Den gamle havn i Wismar

Fuld fremdrift på maritim hygge

Wismar havn

Så er der dømt maritim stemning med alt, hvad der hører til af salt havluft, friske fisk og hyggelig havnefront. Den gamle havn i Wismar er helt tilbage fra 1211, og havnebassinet står næsten uændret den dag i dag.

Langs havnen ligger mange hyggelige restauranter, værtshuse og butikker, der inviterer til en rolig pause, mens du nyder udsigten over vandet. Langs kajen ligger både lystbåde, krydstogtskibe og fiskekuttere – i sidstnævnte kan du købe frisk fisk over rælingen.

Det er også på havnen, der hvert år afholdes Wismar Harbour Festival i juni, der ikke går stille for sig.

Poeler Kogge ”Wissemara”

Spritnyt gammelt skib

En af havnens helt store attraktioner er skibet, Poeler Kogge ”Wissemara”. Skibet er en kopi af et skibsvrag og er bygget efter de metoder, man brugte i 1300-tallet. Udover at være et imponerede syn i sig selv, er skibet også et museum, der viser Wismar i hansetiden og teknikker til skibsbygning.

Skibsvraget, det er bygget ud fra, blev fundet i 1999 tæt på øen Poel, som har givet navn til skibet. Man mener, at det originale skib er fra enten 1300- eller 1700-tallet og står som et eksempel på den store velstand og handel, hansestæderne havde.

Havnerundfart

Oplev hansestaden fra vandet

Havnefronten i Wismar

Når du har gået rundt i den gamle by, skal du også opleve den fra søsiden, mens du nyder den friske Østersø-brise.

I Wismar er en havnerundfart et must. Her bliver du sejlet rundt i havnen og langs kysten, så du kan se byens bygninger, mens en guide fortæller om seværdighederne – og måske giver en enkelt røverhistorie eller to.

I sommerhalvåret er der daglige ture, der ca. varer en time.

Læs mere og book billetter på adler-schiffe.de

St. Nikolai Kirke

Den røde sen-gotiske kæmpe

St. Nicolai Kirke i Wismar

Fra den gamle havn kan du følge byens vandløb, der idyllisk snor sig gennem gaderne og kommer forbi St. Nikolai kirke. Faktisk kan du slet ikke undgå at se den imponerende røde bygning, der hæver sig over byens tage.

Kirken er helt tilbage fra 1381 og blev oprindeligt bygget som en kirke for sømænd og fiskere. Kirken har overlevet orkaner og verdenskrige og er derigennem blevet ødelagt og ombygget flere gange. I dag står den som et eksempel på en sen-gotisk kirke med sine røde mursten og sit 37 meter høje skib, der er det fjerdehøjeste i Tyskland.

Finurlige gadenavne

Gå over grisebroen

Die Schweinebrucke-broen i Wismar

Man skal aldrig kimse af gratis glæder, og i Wismar behøver du bare at kigge på gadeskiltene, når du traver rundt i de små brostensbelagte gader.

Her kan du krydse Die Schweinsbrücke, grisebroen, der er pyntet med fine statuer.

Du kan også spadsere langs ABC-Straße. Gaden har dog ikke noget at gøre med dedikerede skolelærere, men henviser til træboder, byens munke satte op i det 16. århundrede. Boderne var nemlig navngivet A, B, C osv.

Eller hvad med at spankulere langs Tittentasterstraße? Det tungevridende navn betyder groft oversat bryst-befamler-gaden. Det kommer af, at gaden er så smal, at forbipasserende ikke kan undgå at røre hinanden – hvilket mange mænd drog fordel af.

Går du videre, støder du snart på Bademutterstraße, der også vidner om, at Wismar er en middelalderby. På det tidspunkt kaldte man jordemødre for ”bademødre” eller ”bademuttern”, og dengang boede der formentlig flere jordemødre i gaden.


Cool butikker, der er et besøg værd

Shopping i den gamle by

Besøg specialbutikker og kendte kæder

Wismar gågade

Enhver ældre by med respekt for sig selv har en fin gågade i den gamle bydel. Wismar er ingen undtagelse. Her er gågaden dog flere gader, hvor du kan gå på opdagelse i små niche-butikker og kendte kæder, som du også kender herhjemme.

En række af de små butikker kalder de lokale Wismars Lieblinge. De har et lille skilt i butiksruden, og du støder nemt på dem, når du slentrer rundt i gaderne.

Gågaderne ligger bag rådhuset.

Fischleder Concept Store

Cool design gået i fisk

Fischleder Concept Store in Wismar

Skulle det være noget med en ny taske lavet af laks?

Det lyder måske mærkeligt, men i Fischleder Concept Store får du unikke smykker og fede tasker, bælter, punge og sko lavet af fiskeskind fra ål, aborre, rødspætte eller laks.

Butiksejer og designer, Ramona Stelzer, omdanner overskudsprodukter fra fødevareindustrien til de fedeste mode-accessoires, der giver ethvert outfit et ekstra pift.

Når designeren laver produkterne, garver hun fiskeskindet, så det bliver blødt, elastisk og holdbart som kalvelæder, men bibeholder den fine skælstruktur.

Butikken er den eneste af sin art i Tyskland.

Der er åbnet mandag til lørdag.

Adresse: Krämerstraße 21
www.fischlederstore.de  

Tak til Fischleder Concept Store for billedet til dette afsnit. ©Erik Gross

Galeria Karstadt Kaufhof

Alt på et sted

Galeria Karstadt Kaufhof

Skal du shoppe, til kreditkortet får flossede kanter? Eller er du i humør til at ose?

I stormagasinet Galeria Karstadt Kaufhof kan du både tage på den lille og store indkøbstur. Her finder du alt fra tøj til ham, hende og junior, elektronik, sportsudstyr, smykker, beauty-produkter og møbler og køkkenudstyr.

Synes du, butiksnavnet lyder fremmed og bekendt på samme tid? Det er nok stormagasinet Karstadt, der ringer en klokke, mens det nye navn kom til efter en fusion i 2019.

Galeria Karstadt Kaufhof er endnu en af byens historiske butikker. Karstadt åbnede sin første butik i Wismar helt tilbage i 1881 i en stor, elegant bygning i centrum. I dag ligger stormagasinet et andet sted i byens midte - stadig i en smuk bygning.

Stormagasinet er åbnet mandag til lørdag.

Adresse: Rudolph-Karstadt-Platz 1
www.galeria.de

Goertz Möbelmanufaktur

Moderne møbler i træ

Møbelbutikken Goertz Möbelmanufaktur forener moderne design, bæredygtig produktion og traditionelle snedkermetoder og skaber flotte træmøbler.

Besøg butikken og gå på opdagelse i udstillingen, der viser et stort udvalg af borde, bænke, skabe og fint tilbehør til hjemmet.

Møblerne er lavet af lokale materialer, gerne fra Mecklenburg-Vorpommern, og produceret i butikkens værksted i baglokalet – som du kan kigge ind i fra udstillingen og se tømrerne skære, slibe og samle møblerne.

Butikken er åben mandag til lørdag.

Adresse: Schiffbauerdamm 5
www.moebelgoertz.de

Parfümerie Hennings

En velduftende verden af selvforkælelse

Parfumer købt i Wismar

Når du træder ind i Parfümerie Hennings, træder du ind i en verden af velduft og selvforkælelse.

Parfumeriet startede som apotek i 1904, og i dag kan du få alverdens parfumer og cremer. Det, der gør butikken særlig, er personalets store viden, som de gladelig deler ud af.

Personalet finder den helt rigtige parfume til dig ud fra din personlighed, præferencer og duftenes facetter - eller de bedste cremer til din hudtype. Og så får du oven i hatten tips til, hvordan du lægger makeup, da de også er makeup-artister.

Parfumeriet holder åbnet mandag til lørdag.

Adresse: Hegede 17
www.parfuemerie-hennings.de


Fremragende restauranter og spisesteder

Brauhaus Am Lohberg

Wismars historiske bryghus

To mænd drikker øl

Hos Brauhaus Am Lohberg får du god øl til et godt måltid, mens du mærker Wismars historiske vingesus.

Bryggeriet åbnede helt tilbage i 1452, og er det eneste af byens mange bryggerier, der stadig er åben.

Brauhaus Am Lohberg brygger i dag velanset øl og whisky og har en lækker restaurant i den prægtige bygning af røde mursten og sorte bindingsværkbjælker.

Menuen skifter efter sæson, men forskellig friskfanget fisk, saftige steaks, kødretter og friske grøntsager er altid på menukortet.

Du bør prøve stedets egne øl, især den stærke Wismar-øl, mumme.

Adresse: Kleine Hohe Straße 15
www.brauhaus-wismar.de

Restaurant Frische Grube

Lille, lokal og regional

Kvinde spiser fiskeret

Ud fra devisen ”lille spisekort med stor kærlighed til råvarerne” har kok, konditor og indehaver, Christian Müller, skabt en af Wismars bedste restauranter.

I den lille, men hyggelige restaurant skifter menuen hver uge i takt med det, der er i sæson. Du er derfor altid sikker på friske retter, der ofte er regionale specialiteter. Der er også fokus på lokale råvarer, og restauranten har faste aftaler med lokale leverandører i området.

Adresse: Scheuerstraße 1, 23966 Wismar
www.frischegrube.de

Café Alte Löwenapotheke

Hjemmelavede lækkerier og god kaffe

Café Alte Löwenapotheke

Midt i den gamle by ligger en køn, gul bygning med sprossede vinduer, krummelurer på taget og sågar en guld-løve over hoveddøren.

Her lå for 300 år siden et apotek, og i dag ligger den mest charmerende cafe, hvor du året rundt får velbrygget kaffe, skøn morgenmad og hjemmelavede kager.

Cafeen er indrettet som en dagligstue, hvor du kan sidde om små runde borde eller i bløde sofaer langs væggen. Om sommeren kan du sidde udenfor under store parasoller og nyde din kaffe og byens atmosfære.

Adresse: Bademutterstraße 2
www.alte-loewenapotheke.de

Tak til Café Alte Löwenapotheke for billedet til dette afsnit. ©Café Alte Löwenapotheke

Roxy's Eiscafe und Bar

Få is og drinks på havnen

Solnedgang og drink i Roxy's Eiscafe und Bar

Hvis du behøver endnu en grund til at gå ned til Wismars skønne havn, kommer her endnu en: Roxy's Eiscafe und Bar.

Som navnet siger, kan du få is og drinks, men cafeen er mere end det. Det er også en cafe, der især er kendt for sin morgenmad. Og frisk morgenmad, kunstfærdige isdesserter og farverige drinks bliver bare et nøk bedre, når man sidder og skuer over havet, mens skibene glider forbi.

Cafeen er åben året rundt.

Adresse: Hafenspitze
www.facebook.com/Roxys-Cafe-Wismar

Tak til Roxy's Eiscafe und Bar for billedet til dette afsnit. ©Roxy's Eiscafe und Bar

Grillmaster Wismar

Øst, vest, nogle gang er en burger bedst!

Grillmaster Wismar food truck

Nogle dage har man kun lyst til at sætte tænderne i en saftig burger med sprøde fritter til.

Det ved de i foodtrucken, Grillmaster Wismar. Det store menukort har både noget til dig, der skal have ekstra bacon og til dig, der fortrækker en vegetar-bøf.

Og skulle du have lyst til en vaskeægte tysk fastfood-klassiker, kan du selvfølgelig også få currywurst.

Du finder Grillmaster Wismars foodtruck ved hallen, Markt- und Eventhalle Wismar, der ligger på havnen.

Adresse: Stockholmer Str. 1-4
www.grillmaster-wismar.de

Tak til Grillmaster Wismar for billedet til dette afsnit. ©Grillmaster Wismar