Wismar en charmerende og historisk havneby, men bliver desværre ofte overskygget af de mere kendte naboer Lübeck og Rostock, som kun ligger en times kørsel væk.

Det er en skam, for Wismar byder nemlig på idyllisk havnemiljø, snørklede brostensbelagte gader og en rig historie – som bl.a. indeholder 150 år under svensk herredømme. Byens gamle bydel er så seværdig, at den tilmed er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Wismar er med sine omtrent 45.000 indbyggere ikke stor, men det betyder, at du nemt oplever og fornemmer byen på få dage. Det gør den oplagt som destination til en kort ferie.

Har du brug for flere argumenter til at drage ned over grænsen, får du her 6 must-see seværdigheder i hansestaden Wismar.

Den gamle markedsplads

Besøg byens hjerte

Den gamle markedsplads i Wismar og brønden Wasserkunst

I Wismars centrum ligger den gamle markedsplads, der er smukt omkranset af fine historiske og farverige bygninger. Den ældste bygning er helt tilbage fra 1380!

Midt på pladsen troner den smukke brønd, Wasserkunst. Navnet er passende, for brønden ligger inde i et lille hus med irgrønt spir og blyindfattede ruder. Selvom brønden i dag pynter på pladsen, var den faktisk i funktion fra 1600-tallet og næsten helt frem til 1900-tallet, hvor den forsynede byens indbyggere med vand.
På pladsen ligger også byens rådhus, hvor du kan besøge den permanente udstilling i kælderen om byens historie.

Den gamle markedsplads er enorm. Med sine 10.000 kvm er den Nordtysklands største, så der har i tidens løb været god plads til at samles, handle og feste. Og det gør Wismars borgere stadig den dag i dag, hvor pladsen både huser den årlige Schwedenfest og julemarked.

Den gamle havn i Wismar

Fuld fremdrift på maritim hygge

Wismar havn

Så er der dømt maritim stemning med alt, hvad der hører til af salt havluft, friske fisk og hyggelig havnefront. Den gamle havn i Wismar er helt tilbage fra 1211, og havnebassinet står næsten uændret den dag i dag.

Langs havnen ligger mange hyggelige restauranter, værtshuse og butikker, der inviterer til en rolig pause, mens du nyder udsigten over vandet. Langs kajen ligger både lystbåde, krydstogtskibe og fiskekuttere – i sidstnævnte kan du købe frisk fisk over rælingen.

Det er også på havnen, der hvert år afholdes Wismar Harbour Festival i juni, der ikke går stille for sig.

Poeler Kogge ”Wissemara”

Spritnyt gammelt skib

En af havnens helt store attraktioner er skibet, Poeler Kogge ”Wissemara”. Skibet er en kopi af et skibsvrag og er bygget efter de metoder, man brugte i 1300-tallet. Udover at være et imponerede syn i sig selv, er skibet også et museum, der viser Wismar i hansetiden og teknikker til skibsbygning.

Skibsvraget, det er bygget ud fra, blev fundet i 1999 tæt på øen Poel, som har givet navn til skibet. Man mener, at det originale skib er fra enten 1300- eller 1700-tallet og står som et eksempel på den store velstand og handel, hansestæderne havde.

Havnerundfart

Oplev hansestaden fra vandet

Havnefronten i Wismar

Når du har gået rundt i den gamle by, skal du også opleve den fra søsiden, mens du nyder den friske Østersø-brise.

I Wismar er en havnerundfart et must. Her bliver du sejlet rundt i havnen og langs kysten, så du kan nyde synet af byens bygninger, mens en guide fortæller om seværdighederne – og måske giver en enkelt røverhistorie eller to.

I sommerhalvåret er der daglige ture, der ca. varer en time.

Læs mere og book billetter på adler-schiffe.de

St. Nikolai Kirke

Den røde sen-gotiske kæmpe

St. Nicolai Kirke i Wismar

Fra den gamle havn kan du følge byens vandløb, der idyllisk snor sig gennem gaderne og kommer forbi St. Nikolai kirke. Faktisk kan du slet ikke undgå at se den imponerende røde bygning, der hæver sig over byens tage.

Kirken er helt tilbage fra 1381 og blev oprindeligt bygget som en kirke for sømænd og fiskere. Kirken har overlevet både orkaner og verdenskrige og er derigennem blevet ødelagt og ombygget af flere omgange. I dag står den som et eksempel på en sen-gotisk kirke med sine røde mursten og sit 37 meter høje skib, der er det fjerdehøjeste i Tyskland.

Finurlige gadenavne

Gå over grisebroen

Die Schweinebrucke-broen i Wismar

Man skal aldrig kimse af gratis glæder, og i Wismar behøver du bare at kigge på gadeskiltene, når du traver rundt i de små brostensbelagte gader.

Her kan du krydse grisebroen, Die Schweinsbrücke, der er pyntet med fine statuer.

Du kan også spadsere langs ABC-Straße. Gaden har dog ikke noget med dedikerede skolelærere at gøre, men henviser til træboder, byens munke satte op i det 16. århundrede, som var navngivet A, B, C osv.

Eller hvad med at spankulere langs Tittentasterstraße? Det tungevridende navn betyder groft oversat bryst-befamler-gaden. Det kommer af, at gaden er så smal, at forbipasserende ikke kan undgå at røre hinanden – hvilket mange mænd drog fordel af.

Går du videre støder du snart på Bademutterstraße, der også vidner om, at Wismar er en middelalderby. På det tidspunkt kaldte man jordemødre for ”bademødre” eller ”bademuttern”, og dengang var gaden formentlig hjem for flere jordemødre.