Forfatter: Redaktionen
Dato:
Læsetid: 8 min.

Besøg byen ved søen

Schwerin er måske Nordtysklands mest idylliske by – og det siger ikke så lidt. Det gyldne slot i søen kunne være fra et Brødrene Grimm-eventyr, og det er lige før, man ser prinsessen i vinduet spejde efter prinsen.

Men Schwerin er meget mere end slotsromantik.

Byen er hovedstaden i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, og den historiske gamle bydel står nogenlunde intakt den dag i dag. Læg dertil flotte søer, en blomstrende restaurantscene og mange shoppemuligheder.

Hvad er de allerbedste oplevelser, tænker du?

Her får du vores store guide til Schwerins seværdigheder, restauranter og butikker. Så kan du planlægge din tur - uanset om du skal på en kort visit eller en større tur mod Berlin eller nabobyerne Rostock, Lübeck og Wismar.


Seværdigheder

Der er meget at se i smukke Schwerin, og her har vi samlet de største attraktioner.

Schwerin slot

Byens eventyrlige vartegn

Schwerin slot

Det smukke slot ligner noget fra et eventyr. De runde hjørnetårne med spir går mod himlen og spejler sig i den store sø.

Her har hertuger boet i århundrede, og nu er det hjem for Mecklenburg-Vorpommerns parlament – og en populær destination for turister.

Schwerin slot har en lang historie. Det blev grundlagt allerede i år 973 som en væsentlig mindre prangende borg – der dog også havde den karakteristiske ringformation. Igennem tiden er borgen ombygget og udbygget flere gange, og i 1800-tallet fik storhertug af Mecklenburg, Friedrich Franz II, endelig bygget slottet til den nuværende form i neorenæssance-stil. De udsmykkede facader, de store gemakker og ikke mindst den prægtige tronsal vidner om ærkehertugens velstand og politiske ambitioner.

I dag kan du besøge slottets mange sale og hertugens private bolig, der er indrettet af State Museum Schwerin med tidstypiske malerier, skulpturer og møbler fra 1800-tallet. Tag gerne en guidet tur rundt på slottet og hør historier og hemmeligheder fra slottet og dets mange beboere.

Adresse: Lennéstraße 1, 19053 Schwerin
www.schwerin.de

Slotsparken

Spadseretur i det grønne

Schwerin Slotspark

Slottet er fascinerende indvendig, men mange siger, at parken er en ligeså stor oplevelse.

Den enorme slotspark går hele vejen rundt om slottet og helt ned til søbredden, så du kan rigtig nyde bygningens facader, tårne og silhuetter.

Parken er kendetegnet ved stramme linjer. Her står træerne på rad og række som soldater, mens de mange statuer skuer ud over de mange blomsterbede og søer. Parken har også sit eget orangeri, en grotte og en restaurant.

Slotsparken er stor. Faktisk breder den sig over hele 25 hektarer, så træk i et par fornuftige sko og gå på opdagelse i det grønne.

Adresse: Lennéstraße 1, 19053 Schwerin
www.schwerin.de

Domkirken

Bestig delstatens højeste kirketårn

Domkirken i Schwerin

Det er ikke til at komme uden om den imponerende domkirke, Schweriner Dom. Det høje, spidse tårn ser du langvejs fra, og det kan føles som om, alle veje i den gamle bydel fører til kirken.

Schweriner Dom blev indviet i 1270 og dedikeret til Jomfru Maria og evangelisten Johannes. Det er den eneste rigtige katedral i delstaten og den eneste tilbageværende middelalderbygning i Schwerin.

Kirken er bygget i gotisk arkitektur med mursten og har hele tre skibe. Tårnet er 117,5 meter højt, og de sidste 50 cm er vigtige. For det er en halv meter højere end St. Petri-kirken i Rostock, og Schwerin har derfor Mecklenburg-Vorpommerns højeste kirketårn. Orker du at tage de 220 trappetrin op, ser du en fantastisk udsigt over byens søer og skove.

Noget særligt ved katedralen er farverne indvendig. Væggene og hvælvingerne er hvide, men kanterne er malet med turkise og røde farver. Blandt kirkens mest værdifulde genstande er triumfkorset, døbefonten i bronze og ikke mindst orgelet, der blev bygget i 1871 af en berømt orgelbygger.

Adresse: Am Dom 4, 19055 Schwerin

State Museum Schwerin

Kunstmuseum for alle

Ved siden af slottet ligger det smukke kunstmuseum. Det åbnede helt tilbage i 1882 og er i dag kendt for sin store samling af middelaldermalerier og mønter samt den store udstilling af moderne kunst. Museet er især kendt for sin store samling af Marcel Duchamp, en af det 20. århundredes store kunstnere.

Besøg museet og bevæg dig gennem de gyldne gemakker med sildebensparket på gulvet og portrætter på væggen, hvorefter du træder ind i den skarpe, hvide afdeling, hvor moderne kunstnere slår sine folder.

Museet byder gæster i alle aldre velkommen – også børn, der kan slå sig løs i aktivitetsrummet.

Adresse: Alter Garten 3, 19055 Schwerin
www.museum-schwerin.de 

 

Pfaffenteich

Besøg byens oase

Udsigt over søen Pfaffenteich i Schwerin

Udsigt over den gamle by, pæne huse og en flok svaner. Søen Pfaffenteich og den fine promenade byder på det hele.

Pfaffenteich er en kunstig anlagt sø, der allerede blev skabt ved byens fødsel i det 12. århundrede, og siden dengang er byen vokset rundt om søen.

Nu er det en grøn oase, hvor du kan gå langs vandet og nyde en af de bedste udsigter over den gamle bydel. Langs søen ligger en række flotte arkitekttegnede huse, der ofte sammenlignes med Hamburg's Inner Alster. Søen er desuden hjem for en stor flok svaner, der har sin egen svaneø.

Vil du ikke bare nøjes med at kigge på søen, men også sejle over den? Tag en tur med færgen "Petermännchen", der sejler på tværs.

Adresse: Friedrichstraße, 19055 Schwerin

Festivaler

Oplev en af byens mange events

Koncert i Schwerin

Skulle det ikke være nok med eventyrlige slotte, parker og gamle bydele, så inviterer Schwerin i sommerhalvåret til mange festivaler.

Den store slotsfestival rejser tilbage i tiden til 1800-tallet, hvor folk er klædt ud i datidens tøj, danser historiske danse og selv ærkehertugen kigger forbi. Det er et vildt syn at se alle de udklædte mennesker gå parade i store farverige skørter og høje hatte.

Om aftenen er der lysshow. Selvom slottets facade er ret spektakulær i sig selv, kan man ikke undgå at spærre øjnene op og tabe kæben over lysillusionerne under showet. (Få et indtryk af festivalen og lysshowet på Youtube).

Byens andre festivaler er bl.a. operafestival, forårsfestival, gourmetfestival, Dragon Boat Festival, vinfestival og selvfølgelig rundes året af med et julemarked.

www.schwerin.de 

   

Restauranter

Er du til saftige steaks, cremet pasta eller en god kop kaffe? Slotsbyen har det hele.

Restaurant Ars Vivendi

Spis i slotsparken

Græsplæne og blå himmel i Schwerin Slotspark

Restaurant Ars Vivendi har til huse i en yndig ottekantet pavillon i slotsparken. Restauranten har ikke kun yderst elegante rammer – den har tilmed ry for at være en af byens allerbedste spisesteder.

Restaurantens navn betyder ”kunsten at leve”, og det skinner igennem i menukortet, der byder på retter og gourmetmad af højeste kvalitet. Vælg f.eks. hjemmelavet pasta, minestrone og panna cotta.

Restauranten er populær, så book gerne bord på forhånd.

Adresse: Lennéstraße 2a, 19061 Schwerin
www.ars-vivendi-schwerin.de

Weinhaus Wöhler

Klassisk restaurant i den gamle bydel

Fire venner skåler i rødvin

I den gamle bydel ligger Hotel Weinhaus Wöhler, hvis restaurant byder på klassiske retter og et yderst velassorteret vinkort med smagsoplevelser fra hele verden. Det er nemlig ikke uden grund, at de kalder sig et vinhus.

Restauranten har to sektioner. I den ene afdeling træder du ind i en klassisk tysk beværtning med høje træpaneler, søjler og vægmalerier. Den anden afdeling har et rustikt look med rå stenvægge og langborde.
Menukortet bugner af møre kød- og fiskeretter, men du har også mulighed for at spise vegetarisk.

Skulle den søde tand værke, så byder dessertkortet på en is, de kalder ”lille svensker”.

Adresse: Puschkinstraße 26, 19055 Schwerin
www.weinhaus-woehler.de

Restaurant Café Prag

Nyd kaffepausen og udsigten over slottet

Restaurant Cafe Prag i Schwerin

Und dig selv et besøg på Restaurant Café Prag. Bag det tjekkiske navn gemmer sig en 200 år gammel café og frokostrestaurant med højt til loftet, bløde stole og en glasmontre fuld af mundvandsdrivende kager.

Restaurant Café Prag har et stort udvalg af kaffe og er et oplagt sted til det lille hvil. Har du brug for et mere solidt måltid, kan du også vælge en frokostret. Det hele til moderate priser.

Restaurant Café Prag ligger på gågaden og har en blændende udsigt over slottet.

Adresse: Schloßstraße 17, 19053 Schwerin
www.restaurant-cafe-prag.de

Tak til Restaurant Café Prag for billedet til dette afsnit. ©Restaurant Café Prag

Zeppelin Restaurant

Kød, happy hour og rockmusik

Mand spiser steak

Her er kød i centrum. Med fokus på lokale råvarer serverer Zeppelin Restaurant steak, schnitzel, burger, spareribs og kylling.

Der er rig mulighed for at sætte tænderne i saftige bøffer hele ugen, og de fleste hverdage har de faste tilbud på frokostretter - og hvem kan sige nej til pulled pork-torsdag?

Nåja, restauranten har også happy hour hver dag, så forvent glad og god stemning.
Hvad med navnet? Det er en hyldest til det britiske rockband, Led Zeppelin, og restauranten håber, at deres mad også kan være en trappe til himlen.

Restauranten ligger i latinerkvarteret Schweriner Höfe.

Adresse: Wismarsche Straße 126-128
www.zeppelin-restaurant.de 

 

Shopping

Der er mange butikker at gå på opdagelse i Schwerin. Få overblikket her.

Shoppinggaden Mecklenburgstraße

Besøg byens kilometerlange butiksstrøg

Mand på shoppinggade

Mecklenburgstraße er en kilometer lang shopping-gade, der bugner med butikker og flotte bygninger, der vidner om byens lange historie.

Start din tur ned ad shoppegaden fra hjørnet af Platz der Jugend/Hermannstraße og følg gaden hele vejen ned til søen, Pfaffenteich. Selvom turen kun er en kilometer lang, kan det tage temmelig lang tid, for her er mange butikker at besøge.

Adresse: Mecklenburgstraße, 19053 Schwerin

Schweriner Höfe

Slotsbyens latinerkvarter

Lad din indkøbstur begynde i det hyggelige kvarter, Schweriner Höfe. Kvarteret ligger i den gamle bydel, og er en samling små kreative butikker samt cafeer og restauranter. Ideen bag kvarteret er, at det er samlingsstedet for små selvejede forretninger og varieret gastronomi. I dag ligger der mange forskellige butikker og bl.a. en tatovør, barber, biograf, fysioterapi og currywurstbar.

Hvad kan du opleve i kvarteret?

Der er mange butikker at gå på opdagelse i. Skal vi fremhæve nogle få, er Kreative Kaufhaus Schwerin bestemt et besøg værd. Her får du smykker, souvenirs, tøj, tasker og kontorartikler samt ting til hjemmet. Alt er lokalt og bæredygtigt.

Eller find de lækreste spegepølser og regionale delikatesser fra Mecklenburg-Vorpommern samt spiritus og vin hos Fiete’s Hofladen.

Adresse: Marienplatz 1-2, 19053 Schwerin
www.schweriner-hoefe.de

Formost

Kræs for designelskere

Formost

Elsker du godt design, er butikken Formost et must-see.

I Formost følges funktion, udseende og kvalitet altid ad. Her kan du købe køkkenudstyr, møbler, legetøj, sportsudstyr, bøger, sko, tasker, lysestager og andre ting til hjemmet.

Målet er kun at forhandle ”good goods”, som er butikkens betegnelse for varer, der holder i generationer.
Butikkens indkøbere håndplukker varerne på hylderne ud fra fem kriterier, som varerne altid skal leve op til. Kriterierne er: god form, glæde, brugbarhed, prisen følger værdien og bæredygtighed.

Få et sneak peek på udvalget på butikkens hjemmeside.

Adresse: Puschkinstraße 28, 19055 Schwerin
www.formost.de

Tak til Formost for billedet til dette afsnit. ©Formost

Schlosspark-Center Schwerin

Byens store indkøbscenter

Tre mennesker på shoppingtur

Skal det være nemt, eller er vejret for vådt og koldt, så besøg Schlosspark-Center Schwerin. Her er hele 120 butikker samlet under et tag, og her køber du alt fra tøj, accessories, kosmetik og elektronik fra kendte og ukendte brands. Mon ikke også de har det, du står og mangler?

Melder sulten sig, er der 17 spisesteder at vælge imellem.

Adresse: Reiferbahn 5, 19053 Schwerin
www.schlosspark-center.de