Forfatter: Redaktionen
Dato:
Læsetid: 6 min.

Der er meget at se i den gamle hansestad

Vil du have middelaldercharme med krogede bygninger og smalle gader? UNESCO’s verdensarv og levende historie? Alt det og meget mere finder du en time fra grænsen i Lübeck.

Lübeck kaldes hansestædernes dronning. Det var det største og mest magtfulde medlem af Hanseforbundet, der var en gruppe købmænd, der handlede sammen og nød visse privilegier i udlandet. Lübeck lå midt i forbundet, og fik dermed hovedrollen i samarbejdet. Når du går gennem den gamle bydel, ser du tydeligt spor fra byens storhedstid i de store og smukt dekorerede bygninger og kirker.

Der er meget at se i Lübeck, og her får du de 12 bedste seværdigheder i den gamle hansestad.

Holstentor byport

Byens mest kendte seværdighed

Holstentor

Den flotte byport er Lübecks sengotiske vartegn. Den blev bygget i 1478 med stærk inspiration fra Holland. Engang var den en af fire byporte, men i dag er der kun denne og Burgtor tilbage.

Du vil hurtigt bemærke de 3,5 meter tykke mure, der var bygget til at forsvare byens (velhavende) borgere. Ikke at Lübeck var en krigerisk by. Over byporten står der nemlig ”concordia domi foris pax”, der betyder ”enighed hjemme, fred ude”.

Når du er ved Holstentor, bør du også besøge museet inde i byporten. Museum Holstentor fortæller om Lübecks handel, rigdom og magt.

Holstentor er et oplagt første stop i byen, da den leder ind den gamle bydel, der er på UNESCO’s liste over verdensarv.

Adresse: Holstentorplatz, 23552 Lübeck
www.museum-holstentor.de

Lübecks rådhus

Måske Tysklands smukkeste rådhus?

Lübeck Rathaus

Midt i den gamle bydel ligger det imponerede rådhus fra 1380.

Rådhuset er en gotisk murstensbygning og har en yderst detaljerig facade, en renæssancetrappe og en karnap ud til gågaden. Rådhuset omtales ofte som et af Tysklands smukkeste rådhuse. Du har rig mulighed for selv at vurdere det fra den store rådhusplads foran.

800 år efter rådhuset blev bygget, er det stadig byens administrative sæde, men turister er også meget velkomne. Når du træder op til rådhusets hovedindgang, ser du flere dørbeslag med portrætter af syv fyrster, samt af kejseren og en vildmand, der tilsammen står som symbol på Lübecks magt og styrke. Indvendig er der også flot dekoreret - især i audienssalen og retssalen.

Slå også gerne et smut forbi den udmærkede restaurant i kælderen, der meget passende hedder Restaurant Ratskeller.

Adresse: Breite Straße 62, 23552 Lübeck
www.luebeck.de

Lübeck Domkirke

Byens ældste kirke

Lübecker Dom indefra

Lübecker Dom er byens ældste kirke. Den blev opført af byens grundlægger, Henrik Løve, i 1160, og i over 800 år har kirken været del af den gamle bydel.

Under 2. Verdenskrig blev kirken desværre ødelagt under et luftangreb, så den stod først klar igen efter restaureringen i 1982.

I domkirken kan du bl.a. se et 17 meter højt krusefiks fra 1477, og i det nordlige kirketårn er der en permanent udstilling, der viser domkirkens historie fra grundlæggelsen og til det store luftangreb samt kirkens liv og virke i dag.

Adresse: Mühlendamm 2-6, 23552 Lübeck
www.domzuluebeck.de

 

Salzspeicher pakhuse

Byens gamle saltlagre

Salzspeicher

De seks røde murstenshuse ved Travefloden blev bygget mellem 1579 og 1745. Bygninger står side om side og spejler sig i floden, mens de vidner om en af Lübecks vigtigste kilder til rigdom og indflydelse i Hanseforbundet.

Dengang var salt det hvide guld, da det var utrolig vigtigt til at konservere kød og fisk. Lübeck var så heldig at ligge på saltvejen fra Lüneburg mod Skandinavien, og de seks saltpakhuse opbevarede saltet, inden det skulle sælges videre.

I dag er de gamle saltlagre udstillingslokaler for et tekstilvarehus og et must see på din tur rundt i Lübeck.

Adresse: Wallstraße 1, 23560 Lübeck

Mariekirke

Besøg Tysklands tredjestørste kirke

Marienkirchen i Lübeck

Det er imponerede at besøge Tysklands tredjestørste kirke, Mariekirke eller Marienkirche på tysk. Kirken har to høje tårne på 125 meter, og inde i kirken er der 38,5 meter fra gulv til hvælvingsloftet, hvilket er det højeste, der nogensinde er bygget i mursten.

Mariekirken er opført mellem 1250 og 1350 i gotisk stil med inspiration fra franske murstenskirker. I kirken ser du verdens største mekaniske orgel, flere skulpturer og altertavler samt det 30 meter store vægmaleri, som hedder ”Døden fra Lübeck”. Man mener, at udtrykket at ligne døden fra Lübeck er koblet til maleriet.

Der hører en sjov historie med til kirken. Ude foran sidder en lille djævlestatue. Man siger, at da grundstenene blev lagt, troede Djævlen, at man var i gang med at bygge en vinbar. Det kunne han godt lide, for mange sjæle havde allerede fundet vej til ham efter besøg på den slags beværtninger. Djævlen besluttede derfor at hjælpe arbejderne, og det gik utrolig stærkt med at opføre kirken.

En dag fandt Djævlen ud af, hvad bygningen i virkeligheden skulle være. I vrede greb han en kampesten for at ødelægge kirken, men en ung mand råbte til ham: ”Bare stop hr. Djævel. Lad det, der står, blive stående. Så bygger vi en vinbar til dig ved siden af”. Djævlen accepterede forslaget og tabte den store kampesten foran kirkedøren. 

I dag ligger den store sten stadig foran kirken, og vinbaren ligger ved siden af.

Adresse: Marienkirchhof 1, 23552 Lübeck
www.st-marien-luebeck.de 

Europæisk Hansemuseum

Dyk ned i hanse-historien

Europæisk Hansemuseum Lübeck © Olaf Malzahn

Hansestædernes dronning er selvfølgelig hjem for Det Europæiske Hansemuseum, der er verdens største museum dedikeret til Hanseforbundet.

Museet fortæller historien om Hanseforbundet fra den spæde begyndelse og til opløsningen. Du hører både om forbundets økonomi- og handelsnetværk og om det daglige liv i hansestæderne.

Museet åbnede i 2015 og har en permanent udstilling med originale historiske objekter, men også interaktive udstillinger med scener fra de gamle byer og havne i Novgorod, Bruges, Bergen, London og Lübeck. I løbet af året er der forskellige særudstillinger.

Det Europæiske Hansemuseum er åbent hver dag. Du kan købe billetter online.

Adresse: An der Untertrave 1, 23552 Lübeck
www.hansemuseum.de

Tak til Europæisk Hansemuseum for billede. ©Olaf Malzahn

 

Petrikirken

Ikke som de andre kirker

Petri Kirken i Lübeck

Udefra ligner kirken med sine tre skibe og sin gotiske hal enhver anden kirke fra middelalderen.

Men lad dig ikke narre. Petrikirken er ikke som andre kirker.

Den har ikke nogen menighed, men afholder kulturelle begivenheder, udstillinger, foredrag og koncerter. Det er kun særlige gudstjenester, der bliver afholdt i kirken.

Man valgte at bruge kirken til andre formål, efter den blev ødelagt under 2. Verdenskrig, og man ikke kunne genskabe inventaret.

Besøg kirken og se, hvad der er på programmet. Og tag elevatoren op til toppen af det 108 meter høje kirketårn og nyd den fabelagtige panoramaudsigt over den gamle bydel og bugten.

Adresse: Petrikirchhof, 23552 Lübeck
www.st-petri-luebeck.de

 

St. Anne's Museum Quarter

Historisk museum og kunsthal i det gamle kloster

St. Anne's Museum Quarter børnemuseum ©

I det gamle Skt. Anne kloster finder du i dag St. Anne's Museum Quarter, der er et stort museum og kunsthal. På hele 9.000 m2 oplever du Lübecks historie fra Middelalderen og helt til i dag fortalt med kunst, udstillinger og multimedier og skiftende udstillinger af klassisk og moderne kunst.

Museet har også et stort børnemuseum, der viser datidens børneliv. Her ser du, hvordan børn levede dengang, og hvad de legede med. Og det bedste af det hele er, at i børnemuseet må man godt røre ved de udstillede genstande.

Fordøj museet og kunsthallens mange indtryk i den charmerede klosterhave.

Adresse: St. Annen-Straße 15, 23552 Lübeck
www.museumsquartier-st-annen.de 

Tak til St. Anne's Museum Quarter for billede. ©Sammlung Müller-Albrecht

 

Smalle sidegader og romantiske baggårde

Kom bag facaden i byens baggårde

Smal gade i Lübeck

Når du går rundt i den gamle bydel, skal du huske at dreje ned ad sidegaderne. Her finder du smalle smøger og de hyggeligste baggårde.

De mange baggårde og sidegader kom til, da Lübeck fik vokseværk og de mange nye lübeck’ere slog sig ned bag de store gader.

I dag er det en idyllisk labyrint, hvor du kan udforske og beundre de op til 400 år gamle huse og haver, der blomstrer frodigt om sommeren. Prøv dog at holde lidt afstand, da husene er private boliger.

Du finder nemmst baggårdene fra gaden Engelsgrube.

Nogle af de flotteste huse ligger i gangsystemet Hellgrüner Gang og Dunkelgrüner Gang. De kan være svære at finde, for porten derind er kun en meter høj. Gangsystemet ligger mellem gaderne Engels­wisch og Unter­trave.

Besøg også Füchting’ Gårdhave, der engang tilhørte den succesfulde købmand Johann Füchting. Füchting åbnede huset for sømands- og købmandsenker, hvor de kunne bo gratis og få nogle mark hver tredje måned. Siden 1970’erne har der været lejligheder. Find Füchting’s Gårdhave på Glockengießerstraße 23-27.

Splashtour Lübeck Amfibiebus

Bustur til lands og til vands

Splashtour Amfibiebus sejler i Lübeck

Splashtour Lübeck Amfibiebus er sightseeing, som du aldrig har oplevet det før. Amfibiebussen kan nemlig både køre på vejene OG sejle på vandet.

På en tur med Splashtour Amfibiebus oplever både landkrabber og havkatte Lübecks største seværdigheder fra to forskellige perspektiver.

Men en af de største oplevelser er nok selve turen ned i vandet. Bussen accelerer direkte mod vandkanten, du hører et store plask, og forruden bliver dækket af vand. Det er svært ikke at blive forundret (og lettet) over, at bussen rent faktisk flyder ovenpå.

Amfibiebussen er en af de eneste i Europa, så der er garanti for en unik oplevelse.

Turen tager ca. en time. I højsæsonen kører/sejler bussen seks gange om dagen.

Du booker billetter online.

Adresse: Holstenhafen, An d. Untertrave, 23552 Lübeck
www.splashtour-luebeck.de

Buddenbrookhaus

Oplev litteratur og historie blive vakt til live

Buddenbrookhaus

Bag den hvide facade gemmer sig et unikt litteraturmuseum. I huset boede en velansete købmandsfamilie, Mann, der i 1900-tallet kastede flere respekterede forfattere af sig. Den mest kendte er nobelprismodtageren i litteratur, Thomas Mann, hvis debutroman ”Buddenbrooks” netop handler om en rig købmandsfamilie i Lübeck.

I Buddenbrookhaus vækkes både romanen og familien Mann til live i de to permanente udstillinger. Her træder du rundt i familiens stuer og oplever Mann bog, en historiske epoke og det bedre borgerskabs hverdag.

Adresse: Mengstraße 4, 23552 Lübeck
www.buddenbrookhaus.de

 

Günter Grass-Haus

Kom tæt på et multitalent

Günter Grass var et tysk multitalent. Grass var både forfatter, illustrator, maler og skulptør og modtog i 1999 Nobelprisen i litteratur. Dette museum er dedikeret til hans virke og viser over 1.400 manuskripter, tegninger og skulpturer.

Museet har også andre midlertidige udstillinger. De viser andre kunstnere, som også arbejdede på tværs af flere kreative discipliner som fx Wolfgang von Goethe og John Lennon.

Gå en tur i museet og bliv inspireret af en yderst talentfuld mand og afslut besøget med en pause i den hyggelige have og café.

Adresse: Glockengießerstraße 21, 23552 Lübeck
www.grass-house.com