Forfatter: Redaktionen
Dato:
Læsetid: 4 min.

Fodbold skal ses i Hamborg og Berlin

Det er ikke nogen hemmelighed, at Tyskland er en kæmpe fodboldnation med en ivrig fankultur og stor dedikation til klubberne.

Du er kun ein smuttur fra at opleve stemningen og opgørene, så pak bilen og tag på fodboldtur til Tyskland. Hamborg og Berlin er oplagte stops, hvis du vil have billige og storslåede stadionoplevelser i flotte, moderne omgivelser.

I begge byer kan du se både stjernehold fra 1. række i Bundesligaen og små hold med verdensomspændende kultstatus. Kampene er som regel børnevenlige, og det er normalt at se masser af børn på tilskuerrækkerne sammen med deres forældre.

Derudover spiller de ofte mod andre store Bundesliga-hold som FC Bayern München og Borussia Dortmund.

Med andre ord er fodbold i den nordlige del af Tyskland en oplagt idé, hvis du skal på miniferie med familien eller have en sjov weekend med vennerne – uden det koster for meget i hverken tid eller penge.

Hamborg

Fodbold i verdensklasse

Fodboldstadion i Hamborg

Mindre end to timers kørsel fra Puttgarden, finder du fodboldbyen Hamborg. Mange danske fodboldfans rejser årligt hertil på grund af den fantastiske stemning, de mange tilskuere og de billige priser.

Her kan du opleve stjerneholdet Hamburger SV på hjemmebanen, Volksparkstadion. Arenaen har plads til godt 57.000 tilskuere, og der kommer ca. 52.000 tilskuere i gennemsnit til kampene. Du er derfor sikret højt humør fra din plads på det store stadion, når du tager til kamp i Hamborg.

HSV har også sit eget museum, hvor det er muligt at se gamle pokaler, genopleve de skæbnesvangre øjeblikke i biografen og fortabe sig i klubbens rige fodboldhistorie – alt sammen fordelt på næsten 700 m2. Både museum og stadion finder du på Sylvesterallee ca. syv kilometer fra centrum.

En fodboldtur til Tyskland skal inkludere Hamborg, idet det er nemt at komme dertil, og der er motorvej tæt på (A7). Det er også nemt at lade GPS eller et godt gammeldags kort føre dig til den nordlige del af Hamborg, hvor stadionet ligger. 

Sylvesterallee 7, 22525 Hamburg

FC St. Pauli

Fodbold i arbejderklasse

St. Pauli flag

Når du alligevel kommer forbi Hamborg på din fodboldtur til Tyskland, kan du ikke komme uden om lokalrivalen FC St. Pauli. Dette hold er kendt for at have Tysklands mest larmende supportere med måske det mest karakteristiske symbol for et fodboldhold – nemlig piratflaget med et dødningehoved på. 

St. Pauli-kvarteret er et gammelt område i Hamborg, der traditionelt var et af byens hårdere distrikter. Her havde sømænd, havnearbejdere og prostituerede sin daglige gang.

I dag bærer bydelen præg af at være et gammelt arbejderkvarter, der også rummer masser af BZ-historie fra 80’erne. Derfor er St. Pauli en helt unik blanding af fodboldfans, erotiske shops, trendy barer og spisesteder samt hippe design-butikker.Især denne farverige sammensætning af kulturer, politik og historie har været med til at give klubben sin kultstatus, der ikke bare dyrkes blandt fans i Hamborg, men i store dele af Europa.

Skal du opleve en kamp med St. Pauli, foregår det på deres hjemmebane Millerntor-Stadion, som du finder i selvsamme område. 

Harald-Stender-Platz 1, 20359 Hamburg

Hertha BSC

Berlin: Olympisk stadionoplevelse

Fodboldstadion i Berlin

Berlin er også et oplagt stop på din fodboldrejse i Tyskland. Her kan du komme på en fascinerende fodboldudflugt for små penge. Fodboldholdet Hertha BSC er ikke kendt for sejrspræstationer i særklasse – de har ikke vundet det tyske mesterskab siden 1931 – men det gør ikke en kamp med holdet mindre spændende.

Deres hjemmebane er Olympiastadion, som kan rumme godt 75.000 tilskuere. En kamp her er derfor bogstaveligt talt en stor oplevelse, hvis man er vant til de danske, lokale stadions og Parken på Østerbro i ny og næ. Det blev opført i forbindelse med OL i 1936, så arenaen er bygget til også at kunne rumme atletikstævner.

Stemningen beskrives ofte som fantastisk og entusiastisk, og der kommer da også i gennemsnit 50.000 loyale fans til klubbens kampe. Er du ægte, trofast Hertha-supporter eller bare sulten efter at opleve slående, autentisk fanstemning, bør du placere dig ved Ostkurve på stadionet.

Det er her Herthas fans, som i øvrigt bliver kaldt herthanere, slår sig løs til kampene med hujen, slagsange og medbragte bannere. Olympiastadion ligger i den vestlige del af Berlin i Charlottenburg, og er nem at komme til.

Det tager ikke meget mere end en halv times kørsel fra fx Alexander Platz. Før kampen bør du gå på opdagelse i området, hvor du kan finde flere parkanlæg, udendørssvømmehallen Sommerbad Olympia samt andre historiske monumenter og vartegn bygget i forbindelse med OL i 1936. 

Olympischer Platz 3, 14053 Berlin

1. FC Union Berlin

Berlin: Lille klub med gudestatus hos sine fans

Glade fodboldfans

Bevæger du dig over på den østlige side af Berlin, møder du lokalfavoritten 1. FC Union Berlin, der spiller i Bundesligaens 2. række. Meget symbolsk i forhold til Herthas vestlige placering i Berlin og deres blå farver, stammer 1. FC Union fra det gamle Østtyskland, og spiller da også i røde farver.

Lig Hamborg-klubben St. Pauli, har dette hold også opnået kultstatus blandt sine fans pga. sine DDR-rødder og status som ”politisk” fodboldhold. 1. FC Union besidder også en særdeles loyal fanskare, der er kendt for at heppe højt til kampene og dyrke kammeratskabet i klubben. 

Ønsker du at opleve tysk fankultur og fodboldkammeratskab på din fodboldrejse i Tyskland, når det er bedst, bør du tage til en af deres kampe. Du finder deres hjemmebane, Stadion An der Alten Försterei, i Köpenick – et lille skovområde, der ligger omkring 40 minutters kørsel fra Alexander Platz.

De er især kendt for deres mange slagsange, så husk at varme stemmebåndet op, før du tager hjemmefra!

An der Wuhlheide 263, 12555 Berlin