Scandlines er en anderledes arbejdsplads, hvor du kan arbejde på land og til søs. På søen er vi en lille landsby, og på land er der et driftigt og internationalt miljø. Det kræver, at vi er gode til at samarbejde og omstille os.

Mød her 10 forskellige medarbejdere, der fortæller om deres arbejde og afdeling.

Gå direkte til den afdeling, du vil vide mere om:

Travel Shop – kundeservice og gode kolleger

Travel Shop er vores butik ombord på færgerne, der sælger parfume, hudpleje, makeup, slik, chokolade og øl, vin, sodavand og spiritus. Her står parfumevejledere klar til at rådgive kunderne, sætte varer op og sidde i kassen.

Travel Shop er åben alle dage døgnet rundt, og medarbejderne arbejder i treholdskift på de tre danske færger. De fleste medarbejdere har enten faste natte- eller dagvagter.

Annette, parfumevejleder

”Jeg har et spændende job som parfumevejleder. Det er et job med mange udfordringer. Vi ekspederer og vejleder kunderne i de forskellige hudpleje-produkter, og ind imellem har vi mulighed for at lægge makeup på kunderne, så det er meget alsidigt.

Jeg startede som butikselev i Scandlines i 1996 efter min uddannelse. Derefter var jeg i Matas i 1 år. Men så kom jeg tilbage til Scandlines igen, og siden er jeg blevet her, fordi det er en rigtig god arbejdsplads, med nogle gode kolleger."

Randi, parfumevejleder

”Vi får Østersøen i blodet. Enten kan man slet ikke lide arbejdet til søs – eller også bliver man.”

Randi har været 17 år på Rødby-Puttgarden færgerne – og kunne ikke forestille sig et arbejde i land.

”Det handler om, at kunden skal gå ud med den bedste løsning, og at kunderne tror på mig, når jeg rådgiver dem.”

Både Randi og hendes kolleger har det bedst, når der er travlt. Så når der uventet kommer syv fulde busser med kunder, som alle gerne vil handle, er der en rigtig god stemning. Og da kunderne kun er om bord i 45 minutter, skal medarbejderne være oppe på beatet.

”Vi er som en lille familie om bord, har en stor fortrolighed og er med til at løfte hinanden. Vi er rigtig gode til at fejre gode salg,” siger Randi.

Woman With A Scandlines Employee
Family Eating Brunch Buffet

Catering - mange muligheder og gode kunder

Bettina, teamleder i catering

"Jeg har været i Scandlines siden 1984, så jeg har været i Scandlines i en del år efterhånden. Jeg var lige fyldt 18 år, havde ikke nogen uddannelse og vidste ikke lige, hvad jeg kunne tænke mig. Jeg blev oprindeligt ansat som restaurationsmedhjælper, men er siden avanceret til teamleder.

Det er mit ansvar at lede og fordele arbejdet i cafeteriet, men vi er et hold, som sammen får det til at fungere. Derudover er jeg med til at bestille varer, tilberede mad og ekspedere kunder i cafeteriet. Der er altid gang i en hel masse på færgen, så vi har altid travlt, og det kan jeg godt lide."

Ditte, supervisor i catering

"Jeg arbejdede i cafeteriet indtil 1991, hvor jeg blev tilbudt at blive uddannet internt til inspektør – det vi i dag kalder supervisor. Det tilbud takkede jeg ja til, og siden har årene budt på et utal af udfordringer både fagligt samt inden for personaleledelse.

Jeg er utroligt glad for mit arbejde, hvor ikke to dage er ens, og hvor selv almindelige hverdage byder på udfordringer. Blandingen mellem administrativt og praktisk arbejde passer fint til mig, og specielt det at være med til at udvikle medarbejdere er fantastisk spændende. Det at tage godt i mod vores rejsende og være en del af deres ferieoplevelse giver god energi og arbejdsglæde."

"Jeg er utroligt glad for mit arbejde, hvor ikke to dage er ens, og hvor selv almindelige hverdage byder på udfordringer"
Ditte, supervisor i catering

Eric, souschef på færgen M/F Berlin

”Hvem drømmer ikke om at arbejde til havs?” siger Eric Röhnke. Det var nu de store Aida-krydstogtskibe, han kunne se i havnen i Rostock, der var i hans tanker en gang. ”Men jeg er meget glad for, at det blev M/F Berlin – og det passer meget bedre til et familieliv.”

Eric Röhnke blev ansat i 2012 som kok på Scandlines’ færger. Siden 2016 har han været souschef på færgen M/F Berlin, der sejler mellem Gedser og Rostock. Som kok er Eric både i køkkenet og står i buffeten, hvor der er rig lejlighed til at snakke med gæsterne i buffetrestauranten.

”De fleste kommer både for maden og for udsigten og sidder her under hele overfarten, måske afbrudt af en tur i shoppen,” siger Eric.

Buffetrestauranten på M/F Berlin har 320 siddepladser og er ofte helt fuld i højsæsonen. Og som i mange køkkener kan bølgerne godt gå højt, når der er travlt – mange kokke er temperamentsfulde. Men der er et godt samarbejde.

”Vi er ret mange unge på Berlin, da en stor del blev ansat i forbindelse med, at det nye skib skulle indsættes.”

For Eric er det jobglæde, der betyder mest – og god mad giver mange smil.

”Og her på færgen har jeg nok den bredeste kundekreds, jeg kunne ønske mig.”

Couple Talking To A Scandlines Employee
Mand checker ind i Scandlines havn

BorderShop - grænsehandel i fire etager

Scandlines ejer to grænsehandelsbutikker, BorderShop Puttgarden og BorderShop Rostock. Med tusindvis af varer, billige priser og internationale kunder, er der aldrig to dage, der er ens.

Brian, souschef i BorderShop

”Jeg synes, at det er sjovt og spændende at arbejde for Scandlines. Ingen arbejdsdage er ens, og jeg møder utrolig mange forskellige mennesker i min hverdag; både blandt mine gode kolleger og medarbejdere, hvor sammenholdet er godt, og blandt de mange internationale kunder i butikken.

Der er store udviklings- og karrieremuligheder ved at arbejde i en virksomhed som Scandlines. Man får lov til at prøve sine ideer af og har mulighed for at prøve mange forskellige grene både inden for catering og detailhandel.”

I havnen - få passagererne godt ombord

I havnene i Gedser, Puttgarden og Rødby er terminalmedarbejderne ansat af Scandlines, mens det i Rostock er personale fra Rostock Port, der styrer slagets gang, når bilisterne kører af og på færgen.

Havnen i Rostock er som den eneste af de fire havne, Scandlines sejler til og fra, ikke ejet af Scandlines.

Terminalassistenter står for at styre ombord-kørslen på land. Når bilisterne kommer om bord, bliver vejledningen overtaget af skibsassistenterne på dækket.

Bruno, terminalmedarbejder

"På bilpladsen er jeg ansvarlig for at få de kunder, som skal med ud at sejle, af sted til tiden. Der er ikke nogen lastninger, der er ens, og jeg får talt med mange mennesker. Jeg sidder primært i tårnet imellem færgeafgangene, hvor vi har styr på farligt gods til færgerne og styrer medarbejdere og leverandørers adgang til færgeområdet.

Jeg har også vagter som lastleder, hvor jeg kun sidder i tårnet. Her har jeg det overordnede ansvar for at dirigere trafikken og benyttelsen af færgelejerne. Vi har stor kontakt til færgerne i forbindelse med udarbejdelse af det såkaldte manifest, hvor vi registrerer passagerantal, antal køretøjer og samlet vægt for hver enkelt tur."

”Jeg synes, at jeg lærer meget om kommunikation og samarbejde […] Vi har løbende dialog med både dækket og tårnet og skal hurtigt løse de problemer, som opstår under ombordkørsel”
Simon, terminalassistent

Simon, terminalassistent

Simon begyndte hos Scandlines efter sommerferien i 2017 som afløser i terminalassistent-teamet, men fik i vintermånederne vagter nok til, at det næsten svarer til et fuldtidsjob. Han bruger sit job hos Scandlines som en tænkepause inden et eventuelt studium.

”Jeg synes, at jeg lærer meget om kommunikation og samarbejde. Og det kan jeg tage med mig videre. Vi har løbende dialog med både dækket og tårnet og skal hurtigt løse de problemer, som opstår under ombordkørsel” siger Simon.

Med kun 15 minutter til at tømme færgen og fylde den igen, skal det hele gå hurtigt.

”Nogle gange er folk faldet i søvn, og så er det ofte mig, der løber ned for at vække dem,” siger Simon. ”En dag måtte jeg hente en lastbilchauffør på toilettet for at få ham af sted.”

Simon glæder sig til at komme på arbejde, for der er generelt en god stemning.

”Jeg har en god relation til alle mine kolleger. Vi er meget forskellige, men jeg kan snakke med alle.”

I check-in - et alsidigt og travlt job

Inden vores kunder kan komme om bord på færgen, skal de gennem check-in – enten for at købe billet eller for at oplyse det reservationsnummer, de har med hjemmefra.

Vores færger på ruten Rødby-Puttgarden sejler døgnet rundt, så der er check-in altid bemandet. På ruten Gedser-Rostock sejler færgerne hver anden time, og der er en pause på godt fire timer i driften om natten.

Store mængder fragt bliver transporteret via både Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock. Lastbilchauffører fra nær og fjern kommer derfor for at ordne papirer før overfarten, og det er ikke altid at sprogkundskaber som engelsk og tysk er nok til at skabe forståelse. I stedet foregår kommunikationen med beskrivende tegn og fagter eller med små piktogrammer, der ligger klar. Desuden er chaufførerne ofte flinke til at hjælpe hinanden.

I havnene i Rostock, Rødby og Gedser veksler check-in medarbejderne som udgangspunkt mellem at være ved skranken eller check-in boksen til passagerbiler i løbet af en dag, hvis de er oplært til at klare begge dele.

Som check-in medarbejder i Puttgarden arbejder man enten en hel vagt ved skranken, hvor chaufførerne ordner papirer, eller i boksen – dog skal man være fleksibel, hvis der er ekstra travlt det ene eller andet sted.
For at arbejde med check-in af lastbiler skal man have gennemgået særlige kurser i at håndtere farligt gods.

 

Andre jobs i Scandlines

Lasse, teamleder

”Mit job som teamleder giver mig mange muligheder. Mulighed for at udvikle mig som menneske, mulighed for at søsætte forskellige projekter og mulighed for at lære en masse mennesker at kende, såvel fra egen afdeling som fra andre afdelinger på færgen.

Jeg har meget frihed under ansvar, så jeg arbejder meget selvstændigt. Det stiller store krav til min samvittighed, mit overblik og min evne til at planlægge en lang vagt, så man hele tiden udretter noget og ikke bare flytter på flasker. Jeg har nogle ting, som skal ordnes på en vagt, men i store træk bestemmer jeg selv, hvordan jeg vælger at planlægge min dag. Der er altid tid til humor, skæve bemærkninger og jokes! Det gør også Scandlines til en god arbejdsplads.”

Ole, lager- og logistikoperatør

"Vi har altid noget at lave, da vi konstant udvider varesortimentet. Det betyder, at vi også skal finde plads til udvidelserne på lageret, og det kræver to ting: koordinering med andre afdelinger samt – ikke mindst – kreativitet!

Jeg har været så privilegeret, at jeg sidste år prøvede at sidde et halvt år i Indkøbsafdelingen. Det var en stor udfordring. Jeg vendte tilbage til lageret og fik i foråret mulighed for at få en uddannelse som Lager- & Logistikoperatør. Jeg fik merit for en del af uddannelsen, da jeg havde en del med i bagagen såsom truckkort, lastbilkørekort, fire år på lager samt andre livserfaringer.

Det endte med, at jeg i juni 2007 bestod svendeprøven og dermed fik endnu en uddannelse. Så hvis man selv er interesseret, så er der muligheder i Scandlines."