Left navigation


Scandlines' ansigter

Scandlines lever af glade kunder. Det er alle ansatte i virksomheden med til at understøtte i mange forskellige funktioner.

Pernille
Scandlines har omkring 1.500 medarbejdere, som alle bidrager til virksomhedens succes. Nogle i job hvor de ikke så ofte møder vores kunder. Andre med direkte kundekontakt som en del af deres daglige arbejde. At være virksomhedens ansigt udadtil kræver en serviceminded personlighed, glæde ved at være på og ind imellem en god portion tålmodighed. Disse vigtige personlige egenskaber tjekkes allerede ved ansættelsen og understøttes løbende med kurser i kundepleje, hvor medarbejderne også får værktøjer til at løse eventuelle konflikter. 
På denne rundtur i Scandlines’ verden møder du fem forskellige Scandlines’ afdelinger, hvor medarbejderne har daglig kundekontakt. Turen tager sin begyndelse om bord på færgen M/F Prinsesse Benedikte, der sejler på Rødby-Puttgarden ruten. 

Vi får Østersøen i blodet 
Nogle kvinder har haft samme parfume i hele deres ægteskab, og på et forslag om at prøve noget nyt, siger manden: ’Men sådan har hun altid duftet’. Så kan det være svært at lokke med en hel ny duft.
Randi Marqweis
Randi har mange års erfaring som parfumevejleder og lægger stor vægt på at give Scandlines’ kunder god rådgivning. 

”Men så kan jeg måske hjælpe med at finde noget klassisk, som også manden kan leve med,” siger Randi Marqweis, som er en af de parfumevejledere, kunderne får hjælp af i Onboardshop på færgen M/F Prinsesse Benedikte.

Randi har været 17 år på Rødby-Puttgarden færgerne – og kunne ikke forestille sig et arbejde i land.

”Vi får Østersøen i blodet,” siger hun. ”Enten kan man slet ikke lide arbejdet til søs – eller også bliver man.”

Randi er uddannet isenkræmmer og har været vild med salg, siden hun var 15 år. ”Det handler om, at kunden skal gå ud med den bedste løsning, og at kunderne tror på mig, når jeg rådgiver dem.”

Både Randi og hendes kolleger har det bedst, når der er travlt. 

Så når der uventet kommer syv fulde busser med kunder, som alle gerne vil handle, er der en rigtig god stemning. Og da kunderne kun er om bord i 45 minutter, skal medarbejderne være oppe på beatet.

”Vi er som en lille familie om bord, har en stor fortrolighed og er med til at løfte hinanden. Vi er rigtig gode til at fejre gode salg,” siger Randi.

Arbejdet i Onboardshop
Der skal være åbent døgnet rundt i både supermarkedet og parfumeafdelingen på alle Scandlines’ seks passagerfærger. Fire af dem sejler på ruten Rødby-Puttgarden og to på ruten Gedser-Rostock. På de tre af færgerne er medarbejderne ansat på en dansk kontrakt og efter danske vilkår. På de andre tre færger er medarbejderne ansat på en tysk kontrakt og efter tyske vilkår. Derfor kan der være forskel på arbejdstider og vagtformer.

På de danske færger arbejder medarbejderne i Onboardshop i treholdsskift. De fleste medarbejdere har dog enten faste natte- eller dagvagter. På de tyske færger fordeles vagterne som udgangspunkt ligeligt. Altså er der ganske få medarbejdere, der har faste aften- eller nattevagter.

Alle, som arbejder om bord på færgerne, skal have den blå søfartsbog (et sundhedsbevis fra en søfartslæge), og de skal have været på sikkerhedskursus i Esbjerg, så de er rustet til at passe deres opgave ved evakuering eller en anden krisesituation om bord. Desuden er der jævnligt sikkerheds- og evakueringsøvelser om bord på alle Scandlines’ færger.

Et alsidigt, travlt job i check-in
Inden Scandlines’ kunder kan komme om bord på færgen, skal de gennem check-in – enten for at købe billet eller for at oplyse det reservationsnummer, de har med hjemmefra.

Scandlines’ færger på ruten Rødby-Puttgarden sejler hver halve time døgnet rundt, så der er check-in altid bemandet. På ruten Gedser-Rostock sejler færgerne hver anden time, og der er en pause på godt fire timer i driften om natten.
Check-In_Gedser
Check-in i Gedser.
Store mængder fragt bliver transporteret via både Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock. Lastbilchauffører fra nær og fjern kommer derfor for at ordne papirer før overfarten, og det er ikke altid at sprogkundskaber som engelsk og tysk er nok til at skabe forståelse. I stedet foregår kommunikationen med beskrivende tegn og fagter eller med små piktogrammer, der ligger klar. Desuden er chaufførerne ofte flinke til at hjælpe hinanden.

I havnene i Rostock, Rødby og Gedser veksler check-in medarbejderne som udgangspunkt mellem at være ved skranken eller check-in boksen til passagerbiler i løbet af en dag, hvis de er oplært til at klare begge dele. Som check-in medarbejder i Puttgarden arbejder man enten en hel vagt ved skranken, hvor chaufførerne ordner papirer, eller i boksen – dog skal man være fleksibel, hvis der er ekstra travlt det ene eller andet sted. 

For at arbejde med check-in af lastbiler skal man have gennemgået særlige kurser i at håndtere farligt gods.

God stemning giver arbejdsglæde
Særligt i Rødby, Puttgarden og Gedser kender man meget ofte nogen, som arbejder for Scandlines. Det gælder også Simon Wriedt Porse. Nogle af hans venner fra gymnasiet havde allerede job hos Scandlines, og også flere i nabolaget arbejder her.

Simon selv begyndte hos Scandlines efter sommerferien i 2017 som afløser i terminalassistent-teamet, men har i vintermånederne haft vagter nok til, at det næsten svarer til et fuldtidsjob. Han bruger sit job hos Scandlines som en tænkepause inden et eventuelt studium.

”Jeg synes, at jeg lærer meget om kommunikation og samarbejde. Og det kan jeg tage med mig videre. Vi har løbende dialog med både dækket og tårnet og skal hurtigt løse de problemer, som opstår under ombordkørsel,” siger Simon.
Simon Wriedt Porse
Simon er med til at sikre, at bilisterne kommer så hurtigt som muligt om bord på færgerne, så de kan sejle til tiden.

Med kun 15 minutter til at tømme færgen og fylde den igen, skal det hele gå hurtigt.

”Nogle gange er folk faldet i søvn, og så er det ofte mig, der løber ned for at vække dem,” siger Simon. ”En dag måtte jeg hente en lastbilchauffør på toilettet for at få ham af sted.”

Simon glæder sig til at komme på arbejde, for der er generelt en god stemning.

”Jeg har en god relation til alle mine kolleger. Vi er meget forskellige, men jeg kan snakke med alle.”

Arbejdet som terminalassistent
I havnene i Gedser, Puttgarden og Rødby er terminalassistenterne ansat af Scandlines, mens det i Rostock er personale fra Rostock Port, der styrer slagets gang, når bilisterne kører af og på færgen. Havnen i Rostock er som den eneste af de fire havne, Scandlines sejler til og fra, ikke ejet af Scandlines.

Terminalassistenter står for at styre ombordkørslen på land. Når bilisterne kommer om bord, bliver vejledningen overtaget af skibsassistenterne på dækket.

God mad giver mange smil 
”Hvem drømmer ikke om at arbejde til havs?” siger Eric Röhnke. Det var nu de store Aida-krydstogtskibe, han kunne se i havnen i Rostock, der var i hans tanker en gang. ”Men jeg er meget glad for, at det blev M/F Berlin – og det passer meget bedre til et familieliv.”

Eric Röhnke blev ansat i 2012 som kok på Scandlines’ færger. Siden 2016 har han været souschef på færgen M/F Berlin, der sejler mellem Gedser og Rostock

Som kok er Eric både i køkkenet og står i buffeten, hvor der er rig lejlighed til at snakke med gæsterne i buffetrestauranten.
Eric Röhnke
Ovnen i køkkenet på M/F Berlin er meget avanceret. Eric kan ikke alene vælge hvilken type mad, der skal tilberedes – han kan også vælge mellem alverdens sprog på ovnens display.

”De fleste kommer både for maden og for udsigten og sidder her under hele overfarten, måske afbrudt af en tur i shoppen,” siger Eric.

Buffetrestauranten på M/F Berlin har 320 siddepladser og er ofte helt fuld i højsæsonen. Og som i mange køkkener kan bølgerne godt gå højt, når der er travlt – mange kokke er temperamentsfulde. Men der er et godt samarbejde.

”Vi er ret mange unge på Berlin, da en stor del blev ansat i forbindelse med, at det nye skib skulle indsættes.”

For Eric er det jobglæde, der betyder mest – og god mad giver mange smil.

”Og her på færgen har jeg nok den bredeste kundekreds, jeg kunne ønske mig.”

Arbejdet som kok ombord
Kokkene på Scandlines’ tyske færger arbejder i tre skift: Tidligt, sent og nat. På den tidlige vagt er fire kokke på arbejde. På det skift bliver det meste af besætningens mad forberedt, og der er administrative opgaver som vagt- og ferieplaner. På det sene skift er tre kokke på arbejde, mens der kun er én om natten, da kun FoodXpress er åben.

På de danske færger er der toholdsskift, da der ikke er et krav om, at der skal være kok på om natten. På de danske færger har kokkene også ansvaret for besætningens mad ligesom på de tyske færger, men de har ingen administrative opgaver. Det er Scandlines’ manning-kontor i Rødby, der laver vagtplanerne.

Der er typisk op til fire kokke på arbejde ad gangen på de danske færger – dog færre tidlig morgen og sen aften, hvor der er mindre at lave. 

Med stemmen kan man klare meget 
Scandlines’ kundeservice har siden 2012 været outsourcet til servicecentrene Sykes i Odense og Transcom i Rostock. Begge steder har Scandlines-ansatte som daglige ledere.

Bärbel Wolter og Christian Berkhahn er to af de op mod 12 kundeservicemedarbejdere, som passer Scandlines’ kunder hos Transcom i Rostock. 
Bärbel Wolter_Christian Berlhahn
Det er ikke tilladt at fotografere i callcentret i Rostock, men heldigvis stillede Barbara og Christian op udenfor ved et kort over Transcoms mange lokationer.

Deres arbejdsplads passer nok til de flestes forestilling om et callcenter. En masse medarbejdere sidder på rækker i små båse og taler i telefon eller besvarer mails. Modsat hvad mange måske ville tro, så foretrækker de helt klart telefonopkald frem for mail, når det handler om at rådgive og hjælpe kunden hurtigt.

”Man kan rigtig meget med stemmen,” forklarer Bärbel Wolter. ”Og i en telefonsamtale kan vi få afklaret alle kundens spørgsmål og sikre os, at kunden er tilfreds, når samtalen afsluttes.”

På mail derimod kommer der ofte opfølgende spørgsmål, så sagen kan være sværere at få afsluttet.

Medarbejdernes fornemste opgave er at forstå kundens problem og få det løst tilfredsstillende – og det lykkes også næsten altid.

For Christian Berkhahn er der hos Transcom en stor forskel fra et tidligere job, og det sætter han pris på.

”I mit tidligere job skulle jeg først hjælpe kunden for derefter at forsøge at få kunden til at købe noget, som han eller hun overhovedet ikke havde brug for. Det var et kæmpe pres. Her i Scandlines’ teamet kan jeg koncentrere mig om at hjælpe kunden. Som oftest er kunden glad og taknemmelig for min hjælp.”

Arbejdet i servicecentrene
Cirka 75 procent af henvendelserne til de to servicecentre handler om information. Må jeg have min hund med? Kan jeg veksle penge om bord? Eller en helt særlig en: Kan vi blive viet om bord af kaptajnen? Og nej, det kan man desværre ikke. I de 75 procent indgår også reelle klager, men de fylder ikke så meget. De resterende 25 procenter drejer sig om bookinger, ombookinger eller afbestilling.

Transcom har året rundt 10 til 12 medarbejdere i Scandlines’ teamet, mens Sykes har 10 medarbejdere i lavsæsonen og op mod 18 i højsæsonen. 

Scandlines - Der er noget ved at sejle