Left navigation


Rotorsejl på M/F Copenhagen

Scandlines' hybridfærge M/F Copenhagen sejler med vindkraftteknologi.

Siden 2013 har Scandlines satset på færger med miljøvenlig hybridteknologi. Med et rotorsejl fra Norsepower Oy Ltd  kan CO2-udledningen fra hybridfærgen, der sejler på ruten Gedser-Rostock, reduceres yderligere. 


Med beslutningen om at installere et rotorsejl på M/F Copenhagen bruger rederiet den 100 år gamle Flettner-rotorteknologi og investerer dermed i miljøvenlig vindkraftteknologi. Norsepowers rotorsejlsløsning er den første maritime vindteknologi, der har vist sig at være konkurrencedygtig på kommercielle vilkår.


Rotorsejlet er en 30 meter høj, roterende cylinder, som ved hjælp af Magnus-effekten bidrager til at drive skibet fremad. Når vinden møder rotorsejlet tiltager vinden i fart på den ene side af cylinderen, mens den aftager på den anden side. Forskellen i vindhastigheden skaber en trykforskel, der presser skibet fremad i en vinkelret position til vindretningen.

Et rotorsejl fungerer bedst, når vinden kommer vinkelret på sejlet. Ruten mellem Gedser og Rostock er næsten vinkelret på den fremherskende vind fra vest, og derfor har Scandlines gunstige betingelser for at bruge rotorsejl på den rute. 

Ved at installere et rotorsejl forventer Scandlines at kunne nedsætte CO2-udledningen med fire til fem procent for M/F Copenhagen.

Du kan se en animation af den teknologi, der ligger til grund for rotorsejlet på Norsepowers website:

https://www.norsepower.com/technology


Forberedelse til rotorsejlet

Forberedelserne til installationen af rotorsejlet på hybridfærgen M/F Copenhagen blev gennemført i efteråret 2019, hvor der blev etableret et stålfundament og trukket kabler. Færgen har desuden fået en ny mast, da det bagerste toplys skal være placeret foran rotorsejlet.

Stahlfundament_Copenhagen_rotorsailCopenhagen_Stahlfundament

Installation af rotorsejlet
Selve rotorsejlet blev installeret i maj 2020 under et natligt stop i havnen i Rostock Grundig forberedelse i månederne op til betød, at installationen kunne gennemføres på få timer.Scandlines - Der er noget ved at sejle