Left navigation


Nordtysklands julemarkeder

Julemarked_Rostock

Find juleglæden sydpå

Har I svært ved at finde ind til julestemningen, får I kuren her: Tag med familie eller venner til julemarked i Tyskland. Her er underholdning, (næsten) gratis glæder og god stemning, Glühwein og oplevelser for store og små. Vi anbefaler de fire bedste julemarkeder ved Østersøen.

Sådan går I på julemarked
Julemarkederne i Rostock, Wismar, Schwerin og Stralsund charmer sig ind på enhver. De har hver deres særpræg, men fælles er gode oplevelser for hele familien. Med en lille julemarkedsordbog finder I lettere vej gennem de tilbud, I møder mellem forlystelser og boder i Rostock, Wismar, Schwerin og Stralsund, men de fleste fristelser findes også på julemarkeder andre steder i Tyskland.

Glühwein
Til ethvert julemarked hører Glühwein, den tyske udgave af gløgg. Den serveres dampende varm, så man også kan varme hænderne på kruset. Glühwein er knap så sød som gløgg og serveres uden nødder og rosiner, men gerne med et Schuss (et skud snaps, rom, Amaretto eller anden spiritus), så den varmer ekstra godt. Mange venner mødes ved Glühwein-boderne efter arbejdstid - eller fredag og lørdag aften som start på en aften i byen.

Pfand
Prisen på Glühwein varierer, men I skal helt sikkert betale Pfand, pant, på op til et par euro for det krus, den varme drik serveres i. Når kruset afleveres, får man sin pant igen - med mindre man tager kruset med hjem. For mange er årets krus et samlerobjekt.

Muzen og Schmalzkuchen
Små stegte dejsager, der i smag kan minde om danske æbleskiver, men findes i mange forskellige former. De serveres ofte i et papirkræmmerhus og spises gerne med sukkerdrys over.

Lebkuchen
Honningkager, oprindelig knyttet til byen Nürnberg. De sælges mest til jul, men bages og spises også resten af året og er i øvrigt langtidsholdbare, så de kan bruges som souvenirs og gaver.

Met
Eller mjød, som det hedder på dansk, regnes for en særlig vikingespecialitet, og den drikkes gerne på de nordtyske julemarkeder, men efterhånden har skikken med Met på julemarkeder bredt sig langt ned i Sydtyskland.

Christstollen
Eller blot Stollen er et julebrød eller en julekage med tørret frugt og nødder med flormelis ovenpå. Det forbindes ofte med Dresden og sælges på julemarkeder gerne som Dresdner Christstollen. Brødet kan holde sig længe.

Heiße Maronen
De varme kastanjer hører - ligesom brændte mandler – til de specialiteter, der findes på ethvert julemarked.

Weihnachtspyramide
De kæmpestore julepyramider, der snurrer rundt på julemarkeder i både Rostock, Wismar, Schwerin og Stralsund, er i århundreder blevet lavet af træskærere i Erzgebirge længere sydpå i Tyskland, tæt ved grænsen til Tjekkiet. I Schwerin kan man i skumringen høre tårnblæserne spille oppe mellem figurerne på den otte meter høje pyramide, der i øvrigt er Glühwein-bod nedenunder pyramiden. Kan I ikke leve uden selv at have en julepyramide, kan den købes på julemarkedet.
 
Rostock: Østersøens største julemarked
Julemarkedet i Rostock er det største ved Østersøen med salgsboder hele vejen fra den gamle byport Kröpeliner Tor ned gennem gågaden Kröpeliner Straße til Neuer Markt, pladsen foran det lyserøde rådhus. Ved Neuer Markt er der karusseler og julepyramide, og julemarkedsboderne står så tæt, at de bedst kan overskues fra det 40 meter høje pariserhjul. 

Svinger I ned omkring klosterhaven fra Universitetspladsen, venter det historiske marked med vikingelejr, handlende og håndværkere. Her kan I skyde med bue og pil, møde hekse og sørøvere fra en svunden tid - og den danske dronning Margrethe Sprænghest, der endte sine dage i Rostock i 1282. 

På den anden side af Kröpeliner Tor, på Fischerbastion ned mod havnen, er der stort tivoli med neon og blinkende, bippende forlystelser. 

Wismar: Smuk ramme om et julemarked

Wismars idylliske julemarked er smuk rammet ind af de historiske huse, der står hele vejen rundt omkring byens store torveplads, hvor den fine vandkunst, der var Wismars drikkevandsforsyning fra 1602 til 1897, står.

Den tredje adventsweekend er det især kunsthåndværkermarkedet i St. Georg-kirken, der samler besøgende. Her har lokale kunsthåndværkere god plads i det store kirkerum til at udstille og besøgende flokkes om boderne for at lade sig inspirere til gode julegaveindkøb.

Stralsund: Julemarked under rådhusets hvælvinger
Et must på julemarkedet i Stralsund er boderne under de vældige hvælvinger i rådhusets kælder, hvor kunsthåndværkere og kunstnere stiller deres værker frem til skue og salg. 

Også oppe på torvet uden for rådhuset er der pyntet op til jul med skøjtebane og børnekarrusel og boder med slik og Glühwein, og på Neuer Markt i den anden ende af byen står teltholderne klar ved forlystelser med fart og konkurrencer.
 
Schwerin: Julehygge i hele byen
Schwerin er Tysklands mindste hovedstad, men byens julemarked mangler ikke noget, heller ikke hygge.

På Schlachtermarkt ved siden af er der lejrbålsstemning med værksteder, optræden og Glühwein, og i gågaden Mecklenburger Straße finder I alle de boder, som hører ethvert julemarked til med slik, mad og drikke.

Julemarkedets trækplaster for unge er den overdækkede skøjtebane ved søen Pfaffenteich, hvor lyskæder tegner konturerne af de bladløse træer, der står ved bredden. Indenfor kan man leje skøjter, og når det bliver for koldt på isen, kan man få varmen i den opvarmede lounge.
 

Rostock
Åbningstider:
21. november-22. december
Mandag-torsdag kl. 10-20, fredag og lørdag til kl. 21 og søndag kl. 11-20.
Entre til det historiske julemarked 2 €, gratis om mandagen.
Onsdag er familiedag på Neuer Markt med rabat på forlystelserne.

Læs mere om Rostock julemarked.

Wismar
Åbningstider:
21. november-21. december
Dagligt kl. 11-20

Læs mere om Wismar julemarked.

Stralsund

Åbningstider:
24. november-22. december. Markedet på Alter Markt har åbent til 1. januar 2017.
Mandag-torsdag kl. 11-20, rådhuskælderen til 19. Fredag-lørdag kl. 11-22, rådhuskælderen til 20. Søndag kl. 11.30-20, rådhuskælderen til 19. 

Læs mere om Stralsund julemarked.

Schwerin
Åbningstider:
21. november-30. december
Søndag-torsdag kl. 10-20, fredag og lørdag kl. 11-21. 24. og 25. december er der lukket.

Læs mere om Schwerin julemarked.

 

Scandlines - Der er noget ved at sejle