Sådan går I på julemarked
Julemarkederne i Rostock, Wismar, Schwerin og Stralsund charmer sig ind på enhver. De har hver deres særpræg, men fælles er gode oplevelser for hele familien. Med en lille julemarkedsordbog finder I lettere vej gennem de tilbud, I møder mellem forlystelser og boder i Rostock, Wismar, Schwerin og Stralsund, men de fleste fristelser findes også på julemarkeder andre steder i Tyskland.
Glühwein
Til ethvert julemarked hører Glühwein, den tyske udgave af gløgg. Den serveres dampende varm, så man også kan varme hænderne på kruset. Glühwein er knap så sød som gløgg og serveres uden nødder og rosiner, men gerne med et Schuss (et skud snaps, rom, Amaretto eller anden spiritus), så den varmer ekstra godt. Mange venner mødes ved Glühwein-boderne efter arbejdstid - eller fredag og lørdag aften som start på en aften i byen.
Pfand
Prisen på Glühwein varierer, men I skal helt sikkert betale Pfand, pant, på op til et par euro for det krus, den varme drik serveres i. Når kruset afleveres, får man sin pant igen - med mindre man tager kruset med hjem. For mange er årets krus et samlerobjekt.
Muzen og Schmalzkuchen
Små stegte dejsager, der i smag kan minde om danske æbleskiver, men findes i mange forskellige former. De serveres ofte i et papirkræmmerhus og spises gerne med sukkerdrys over.
Lebkuchen
Honningkager, oprindelig knyttet til byen Nürnberg. De sælges mest til jul, men bages og spises også resten af året og er i øvrigt langtidsholdbare, så de kan bruges som souvenirs og gaver.
Met
Eller mjød, som det hedder på dansk, regnes for en særlig vikingespecialitet, og den drikkes gerne på de nordtyske julemarkeder, men efterhånden har skikken med Met på julemarkeder bredt sig langt ned i Sydtyskland.
Christstollen
Eller blot Stollen er et julebrød eller en julekage med tørret frugt og nødder med flormelis ovenpå. Det forbindes ofte med Dresden og sælges på julemarkeder gerne som Dresdner Christstollen. Brødet kan holde sig længe.
Heiße Maronen
De varme kastanjer hører - ligesom brændte mandler – til de specialiteter, der findes på ethvert julemarked.
Weihnachtspyramide
De kæmpestore julepyramider, der snurrer rundt på julemarkeder i både Rostock, Wismar, Schwerin og Stralsund, er i århundreder blevet lavet af træskærere i Erzgebirge længere sydpå i Tyskland, tæt ved grænsen til Tjekkiet. I Schwerin kan man i skumringen høre tårnblæserne spille oppe mellem figurerne på den otte meter høje pyramide, der i øvrigt er Glühwein-bod nedenunder pyramiden. Kan I ikke leve uden selv at have en julepyramide, kan den købes på julemarkedet.
En Economy-billet gælder for 1 bil (maks. 6 meter) med op til 9 passagerer og ubegrænset bagage. Billetten skal bookes senest 14 dage før afrejse og kan kun bookes online. Du skal være SMILE-medlem. Er du ikke allerede medlem, kan du blive det ganske gratis, samtidig med at du booker din billet. Der er begrænset antal pladser og afgange.